Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 oktober 2018

Hönseriet brann ned – Majas insamling ska rädda verksamheten

En intensiv brand i en hönsfarm på Landsberga gård i Biskopskulla utanför Uppsala ödelade det stora hönshuset, och samtliga 14 000 värphöns miste livet. Nu försöker 11-åriga grannen Maja Holén hjälpa till och har startat en insamling på Facebook.

 Maja Holén har gjort affischer om insamlingen som hon satt upp på olika platser, till exempel i skolan och hos Ica.
Maja Holén har gjort affischer om insamlingen som hon satt upp på olika platser, till exempel i skolan och hos Ica. FOTO: Helena Holén

Branden i den tusen kvadratmeter stora ladugården i Biskopskulla utanför Uppsala, där det befann sig 14 000-15 000 värphöns, blev totalförstörd. 11-åriga Maja Holén är granne med gården och blev förstås bestört när hon insåg vad som hände.

– Det var inte en rolig syn. Men det var ju tur att ingen människa skadades.

Startade insamling på Facebook

Sen kom Maja på att hon kunde hjälpa till genom att starta en insamling på Facebook.

– Jag tänkte att de behövde hjälp att samla in pengarna, för deras försäkring kanske inte räcker till allt. Så får dom lite hjälp på traven.

Och insamlingen gav snabbt resultat – på tisdag eftermiddag hade det redan kommit in över 10 000 kronor.

Läs också: Hönseri brann ner till grunden

Pengarna ett bra tillskott

– Det har kommit pengar från olika ställen, folk som vi inte känner och så. De är ju bra för dom på gården att veta att det är några som bryr sig och försöker hjälpa till. Men jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, och att det var så många som brydde sig.

Under dagen har hon satt upp affischer om insamlingen i Landsbergas gårdsbutik, och senare på tisdagen ska affischer sättas upp på Ica och sen på hennes skola, så det lär bli en bra förstärkning till upprustningen av gården.

Rörd över allmänhetens stöd

Per Sandqvist, som äger gården tillsammans med sin bror Joakim, är förstås skakad på grund av den fruktansvärda händelsen, men är också tagen över det stora stöd som kommit in från allmänheten, inte minst Majas insamling.

– Det är en så stor medkänsla. Det är rörande hur folk engagerar sig och ger styrkekramar, säger han till Land Lantbruk.

Än så länge vet man inte vad som orsakade branden, men polisen rubricerar händelsen som mordbrand för att kunna göra en teknisk undersökning.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen