Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 april 2019

Ica och Coop stoppar engångsgrillar

I samband med fjolårets torka tog flera livsmedelsföretag beslut om säljstopp för engångsgrillar. Inför årets säsong står flera kedjor fast vid att sluta sälja grillarna.

 ICA och Coop slutar att sälja engångsgrillar och tittar på mer miljövänliga alternativ.
ICA och Coop slutar att sälja engångsgrillar och tittar på mer miljövänliga alternativ. FOTO: iStock

ICA tog redan i fjol beslutet om att fasa ut engångsgrillar av aluminium ur sitt sortiment permanent. Företaget står nu fast vid ett totalt säljstopp.

– ICA har slutat att köpa in engångsgrillar centralt. De grillar som finns i lager kommer att säljas tills de tar slut och i många butiker är sortimentet redan slut. Eftersom varje ICA-butik ägs och drivs av sin egen handlare som bestämmer över sitt sortiment kan det finnas handlare som köper in engångsgrillar från andra leverantörer, säger Emelie Ericson, pressansvarig på ICA.

Ingen ersättare

Än så länge erbjuds inget alternativ till engångsgrillen utöver bärbara klotgrillar.

– Tyvärr har vi inte hittat någon bra ersättare till engångsgrillar som ger en bättre säkerhet vid grillning i kombination med att den är miljövänlig. Vi hoppas på ny produktutveckling till nästa säsong, säger Emelie Ericson.

Läs också: Så tänder du grillen utan tändvätska

Coop slutar köpa in engångsgrillar

Coop meddelar att man kommer att fortsätta sälja engångsgrillar tills lagret är slut, sedan är det stopp.

– Vi har ett lager kvar med engångsgrillar som vi kommer att sälja ut med målet att tömma lagret i år. Som det ser ut idag kommer vi inte köpa in några fler engångsgrillar av samma typ när lagret är slut. Om vi skulle få en liknande torka i år som förra året kommer vi lyssna till myndigheternas rekommendation och ta ett nytt beslut om vi behöver dra in försäljningen, säger Åsa Sandberg, kommunikatör på Coop.

Läs också: Kravet: Inför totalt förbud mot engångsgrillar

Axfood fortsätter sälja

Axfood-koncernen, som bland annat innefattar Hemköp, Willys och Mat.se, meddelar att engångsgrillarna kommer att finnas kvar i sortimentet.

– Frågan är ständigt aktuell, men något formellt beslut har vi inte tagit om att sluta sälja engångsgrillar. Vi försöker titta på alternativ som är mer miljövänliga, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.

Branschöverenskommelse vid grillförbud

Medlemsföretagen i branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel kom efter förra sommarens långvariga grillförbud överens om att gemensamt dra in på försäljningen om samma situation uppstår igen.

”Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag ska, så snart de får kännedom om att en Länsstyrelse rekommenderat kommuner i länet att införa eldningsförbud på allmän plats, upphöra med försäljning av engångsgrillar i butikerna, i de relevanta kommunerna”, lyder branschöverenskommelsen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen