Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 september 2019

Oscar Magnusson: ”Det är som att jag kramar pappa varje kväll vi spelar”

För Oscar Magnusson var det självklart att ta över efter älskade pappa Sven-Erik i Sven-Ingvars. Och så brinner han för sin konsthall på den värmländska landsbygden.

 Oscar Magnusson för pappa Sven-Eriks arv vidare. På bilden till höger, från 1983, är han bara 3 år. Med på bilden är även mamma Eva och storasyster Johanna.
Oscar Magnusson för pappa Sven-Eriks arv vidare. På bilden till höger, från 1983, är han bara 3 år. Med på bilden är även mamma Eva och storasyster Johanna. FOTO: IBL/TT

Efter 60 år som frontfigur i Sven-Ingvars dog Sven Erik Magnusson i sviterna av cancer i mars 2017.

Sonen Oscar tog över som sångare och det enormt folkkära bandet lever vidare.

Du ser Sven-Ingvars som ett slags svenskt kulturarv?

– Ja, bandet har funnits så länge att många låtar verkligen har letat sig in i folks hjärtan och är värda att bevaras. Människor vill fortsätta att höra dem spelas levande.

Var det självklart för dig att ta över rollen i Sven-Ingvars efter din pappa?

– Jo, så var det nog mer eller mindre. Jag var medveten om att situationen skulle uppstå en dag. ”Skönt att återväxten är tryggad” har jag hört sedan jag plockade upp min första plastgitarr som treåring. Och jag har ju levt väldigt nära Sven-Ingvars hela mitt liv och gått i pappas skola.

Läs också: Hjärnläkaren Anders Hansen: ”Strunta i maratonlopp”

Hur tog du hans död?

– Det är lite overkligt fortfarande. Pappa är så otroligt närvarande att det nästan är så att jag efter att ha samtalat med dig skulle kunna ta upp telefonen och ringa honom. Jag kramar honom varje kväll vi spelar. Det är nästan som att halva jag är pappa när jag gör det som pappa älskade så mycket.

Det blev känslosamt i TV4:s Så mycket bättre 2017, när du via tekniken sjöng med honom?

– Ja, då hade han precis lämnat livet. Det syns kanske inte på bilderna, men jag stängde in mig och var någon annanstans, och märkte inte tårar och starka känsloyttringar kring mig. Så att se klippet efteråt var värre.

Du har en annan passion i livet också?

– Ja, vid sidan av musiken har intresset för konst alltid varit med mig. Och när jag flyttade till Borgvik i Grums kommun upptäckte jag ett gammalt träsliperi vars lokaler jag såg skulle bli en fantastisk miljö för konst.

Du startade Sliperiet Konsthall & gastronomi som nu blivit ett stort turistmål sommartid?

– Ja, det tog många timmar av renovering. Min tanke var att få visa internationell konst på landsbygden, att utbudet ska vara lika bra här som i en storstad. Det gäller även köket som fått betyget ”Mycket god klass” i restaurangguiden White Guide.

Och snart är det höstturné för Sven-Ingvars. Vad är det häftigaste med att turnera inför storpublik?

– Mötet med alla de människor som delar både vår glädje och sorg i den stund av gemenskap och kärlek som uppstår av musiken. Jag har fått så mycket kärlek under de senaste två åren att jag borde se ut som en hummer i ansiktet av alla hjärtan.

Med dig som sångare har bandet fått ett lite nytt sound?

– Ja, och det är ju naturligt eftersom att byta sångare är kanske den största skillnaden man kan göra i en orkester, och jag härmar ju inte pappa.

Men bandet är i stort sett det samma?

– Ja, förutom Thommy Gustafsson som tyvärr dog i juli i år, så soundmässigt är grunden densamma. Möjligen har vi gett mer utrymme för våra egna musikaliska bakgrunder i det hela.

Läs också: Här är årets fyra bönder i ”Bonde söker fru”

Har du något livsmotto?

– Pappa hade ett: ”Lev livet leende”. Men jag har inget direkt motto, mer än att jag försöker ta vara på livet och allt dess innehåll.

Erik Oscar Carl Magnusson

Ålder: 38 år.

Bor: I Borgvik, i Grums kommun i Värmland.

Gör: Sångare och gitarrist i Sven-Ingvars. Äger Sliperiet i Borgvik, Värmlands största privatägda konsthall, som fått flera priser och utmärkelser.

Aktuell: Med Sven-Ingvars vinterturné Ingenting är som förut, allt är som vanligt (premiär 15 oktober) och ett album med samma namn.

Familj: Fru, två barn och en irländsk setter.

Drömmer om: ”Barn gör ju något med en som gör att ingenting längre handlar om en själv. Så jag drömmer om att få vara med om att göra mina barns tid på jorden så bra och innehållsrik som möjligt.”

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen