Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 september

Isabelle älskar svenska fäbodar - nu söker hon dina minnen

Det började med en bytta hemkärnat smör. Isabelle Fredborg ville lära sig mer om hur man gjorde det goda smöret och började undersöka hemligheten bakom smaken. Det ledde till att hon nu vill kartlägga de svenska fäbodarna och hon vill ha din hjälp!

I sommar har Isabelle Fredborg besökt många fäbodar för att förstå mer om den unika fäbodkulturen i Sverige.

– Under sommaren har jag rest runt och dokumenterat över ett dussin fäbodar, från Mockfjärd i söder till Övertorneå i norr. Det var fantastiskt att få testa att mjölka, hjälpa till att ysta och höra om hur man gör ett riktigt gott messmör. Genom att samla in och sprida berättelser, kunskap och recept i en bok så hoppas jag få fler att intressera sig för fäbodarna och besöka dem, berättar Isabelle Fredborg.

 Isabelle Fredborg vill veta allt om den svenska fäbodskulturen.
Isabelle Fredborg vill veta allt om den svenska fäbodskulturen. FOTO: Isabelle Fredborg

Isabelle efterlyser dina historier och minnen

Och nu vill Isabelle få hjälp av Lands läsare genom minnen, historier och recept från den svenska fäbodkulturen. Med sin efterlysning hoppas hon lära sig mer om vad fäbodarna har betytt för personer från hela Sverige och i alla tider.

Varje fäbod har sin egen smak

– Det finns så mycket intressant – en uppsjö av olika sorters osträtter, respekten för födan, självhushållning utan rinnande vatten och el… Något som är helt fascinerande är ju att varje fäbod har sin egen smak! Smöret och ostarna påverkas bland annat av fäbodens unika bakteriekultur och vilket bete djuren hittat. Inte konstigt att stjärnkockarna börjat vallfärda till fäbodarna.

Isabelle jobbar nu på en bok om fäbodarna och tar gärna emot tips och minnen från fäbodarna.

Mejla red@land.se så vidarebefordrar vi dina minnen till Isabelle! Isabelle finns också på sajten Swedish spoon och på Instagram med samma namn.

Läs också: Mer om fäbodliv på Land.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen