Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 april 2017

Kampen för BB fortsätter - nu med oväntat stöd

Snart har ockupationen av BB Sollefteå pågått i 100 dagar. Men kampen är starkare än någonsin. Nu släpper artisten Per Herrey en nyskriven låt – se den känslosamma musikvideon här!

Sammanbitna Ådalingar lämnar sina traktorer och hästar och sluter upp i ett fackeltåg som ringlar längs Sollefteå och täcker hela Ångermannabron.

I fronten går en flicka med det plakat hon själv skrivit: ”Ge aldrig upp”. Så till slut bildas ett brinnande hjärta framför det nedlagda Sollefteå BB.

Ny musikvideo

Nu har Per Herrey släppt en musikvideo och en hyllningslåt till ockupanterna av Sollefteå sjukhus. Filmen spelades in i samband med manifestationen den 25 mars då cirka 800 Ådalingar slöt upp.

– Det var otroligt maffigt med fackeldemonstrationen, det var en surrealistisk upplevelse. Kraften och engagemanget är otroligt, säger Per.

Framåtblickande

Låten heter ”Dagen där allt blir bra”. Den börjar: ”När någon släcker ljuset då tänder jag igen.”

– När jag skrev låten valde jag att inte göra det till en protestlåt utan mer framåtblickande. Att ännu tro på att när rullgardinen dras ner blir allt svart, men någonstans finns ett ljus som man måste hitta. Jag vill tro att det kommer bli bara ännu bättre så småningom.

Pers uppmaning till ockupanterna är att aldrig ge upp.
– När andra river ner – där kan ni bygga upp. Ni är ett föredöme för hela Sverige. Det finns verkligen kraft i hjärtan som brinner!

”Som magi”

Det var en alldeles unik upplevelse att skriva låten, berättar Per. Den kom till honom.

– Jag har inte skrivit ny musik på ett tag men det här var som ett flow. Jag skrev texten på en halvtimme, det bara rann ur mig. Det var som magi. Det är inte ofta man upplever det. Jag hoppas att den kan hjälpa till, det blir mitt lilla bidrag.

Hålla hoppet uppe

Låten ska sprida budskapet och hjälpa till att hålla hoppet uppe, hoppas Per.

– Jag skrev den för att peppa mina vänner i Sollefteå att hålla ut och tro på någonting bättre. Jag tycker att de har blivit rätt så illa behandlade av de som bestämmer, så de behöver all stöttning de kan få. Det känns bara förfärligt att politikerna gör som de gör. De sparar smulor och gödslar med elefanter på annat håll. Att skära ner på de mest utsatta tycker jag är väldigt fel.

Symbol för landet

Sverige behöver Ådalen och människorna i Ådalen förtjänar att ha sitt BB och i övrigt en trygg vård, säger Per.

– Det är mitt sätt att visa solidaritet med en bygd som precis som övriga Sverige förtjänar en jämlik och rättvis vård. De för en kamp, och jag tror att den är en symbol för många andra i landet där man gjort liknande neddragningar. Vad är det för modell vi vill ha i vårt land? Man kan inte höja skatter och dra bort service.

Från Sollefteå

Per har själv rötter i Sollefteå. Hans föräldrar bodde där under hans första levnadsår, och har fortfarande stark anknytning till trakten.

– Det känns om en väldigt fin plats för mig. Jag trivs väldigt bra där och har varit där ganska mycket under de senaste 10 åren. Deras kamp för överlevnad har följt med mig när jag har varit där så mycket och fått vänner där.

Del av ockupationen

Per har varit involverad i kampen för BB Sollefteå sedan starten, och har även ockuperat en natt på den nedlagda förlossningen.

– Jag försöker göra vad jag kan. Jag går igång när folk beter sig illa på det sätt de har gjort här. Hade de inte kunnat ha någon stake i sig, istället för att ljuga? Det är så dumt så att det finns inte. Man fattar att folk blir upprörda och besvikna. Och de stackars socialdemokrater som bor lokalt i Ådalen som blir svikna av sina egna, det är fruktansvärt.

Ockupantkör 1:a maj

På första maj-firandet i Sollefteå kommer Per framföra låten, tillsammans med en kör av ockupanter.

– Någonstans känner jag att folket i Ådalen, de kommer inte att acceptera det här. De kommer finna en väg framåt och förmodligen kommer allt att bli ännu bättre för dem. Det är vad jag tror och hoppas. De är så starka och stolta att de kommer att fixa det här.

Psst! Se musikvideon genom att klicka på bilden högst upp.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen