Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 17 november 2022

Karin har levt hela sitt liv med hästar

Hon skrev boken som hon själv saknade. Boken För evigt hästtjej är Karin Sembergs hyllning till alla hästälskare i alla åldrar och innehåller allt som en hästälskare behöver.

 Karin Semberg har skrivit en bok om sitt liv med hästar. Här med en av favoriterna, Capella New Forest.
Karin Semberg har skrivit en bok om sitt liv med hästar. Här med en av favoriterna, Capella New Forest. FOTO: Anna Semberg

Hon har varit hästtjej i hela sitt liv och kommer fortsätta vara det så länge hon lever, det är ett löfte. Karin Semberg hittade hästintresset när hon var ung och sedan har det aldrig släppt.

– Ja, en hästtjej är någon som har en väldigt stark passion för livet med hästar och det har jag haft hela livet, i dag har jag fyra hästar och jag vet inte hur det skulle vara utan hästar.

Hon har till och med försökt att ställa in sig på ett liv utan hästar.

– När jag var i 20-årsåldern så tänkte jag att jag skulle sluta med hästar, flytta till en villa och leva ett helt normalt liv men det gick ju inte så klart. Jag vantrivs verkligen i staden och trivs så otroligt mycket bättre på landet med mina hästar och allt vad det innebär.

Jobbar med ledarskapsutveckling

 Att vara med hästar ger inte bara ridning och glädje, det ger trygghet och styrka också. Här går Karin med hästen Thindra.
Att vara med hästar ger inte bara ridning och glädje, det ger trygghet och styrka också. Här går Karin med hästen Thindra. FOTO: Anna Semberg

Karin Semberg bor på en gård utanför småländska Tranås och jobbar med ledarskapsutveckling och utbildningar. Från gården kan hon sköta det mesta men ibland måste hon ta sig i väg för möten och utbildningar och då saknar hon hästarna rejält.

Dessutom har Karin skrivit böcker och nu har hon skrivit den perfekta hästboken, den som själv har saknat.

– Jag har läst säkert 10-talet hyllmeter hästböcker men jag kände att det saknades en bok så då skrev jag den själv.

Boken är på ringa 100 sidor men innehåller ändå allt som är viktigt när det gäller relationen till hästen. Och den är en hyllning till hästtjejen.

– Ibland kan man höra personer som nästan använder ordet ”hästtjej” på ett negativt sätt men att vara hästtjej är det bästa som finns, intygar Karin.

En hyllning till hästtjejen

 Karin Semberg har fyra hästar som hon tar hand om och rider.
Karin Semberg har fyra hästar som hon tar hand om och rider. FOTO: Anna Semberg

Det är många som kan titulera sig hästtjejer i Sverige och ridning är en av Sveriges mest utövade sporter. Svenska ridsportförbundet har över 150 000 medlemmar och 90 % av medlemmarna är tjejer av varierande ålder och varje år genomförs 5 miljoner ridtimmar på ridskolor runt om i Sverige. Dessutom så uppgår värdet av det ideella arbetet inom ridsporten till upp mot en miljard – varje år! Ridsport är stort och det är många som rider.

Någon man kan lita på

Karin menar att det gör så otroligt gott att umgås med hästar.

– Man måste vara stark och tydlig och ta stort ansvar, det går inte annars. Att umgås med hästar utvecklar alla sinnen och det har man stor nytta av i resten av livet. En hästtjej är verkligen någon man kan lita på!

Karin menar också att hästtjejer utvecklar sidor i sin personlighet som passar perfekt för personer som vill jobba som chefer och ledare.

– Som hästfolk hittar man nästan alltid varandra. Vi är väldigt raka och tydliga men har också en hög grad av empati, egenskaper som är väldigt bra att ha med sig som ledare. Det finns faktiskt arbetsgivare som tydligt ser det som en bonus om man rider, det ger vissa egenskaper.

Dessutom får man som hästtjej en bättre fysik.

– Jag fyllde 61 nyss och rider minst 10 pass i veckan, det är allt kroppsarbete och sällskapet med hästarna som gör att jag håller sig fysiskt i trim och det är viktigare och viktigare ju äldre man blir.

Vad vill du att din bok ska leda till?

 För evigt hästtjej - boken som innehåller nästan allt man behöver för att ta hand om en häst.
För evigt hästtjej - boken som innehåller nästan allt man behöver för att ta hand om en häst. FOTO: Karin Semberg

– Att vi får ännu fler hästtjejer i Sverige! Och kanske att ordet hästtjej ska få en lite bättre klang! Och få alla att förstå att man inte behöver sluta med hästar bara för att man blir äldre, ridning är för alla åldrar!

Namn: Karin Semberg.

Bor: Utanför Tranås i Småland.

Familj: Maken Peter, 61, barnen Johan, 35, och Anna, 31. 4 hästar, en hund, två katter.

Gör: Är utbildad bibliotekarie och jobbar som ledarskapskonsult, författare och utbildare.

På fritiden: Läser böcker av alla de slag och är med hästarna!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen