Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 oktober 2017

Land reder ut: Rätt och fel om enskild väg

En strid kring en bit väg i Kalix mellan försvaret och markägare Bo Nordebo har väckt frågor. Här benar vi ut vad som egentligen gäller kring servitut, bommar, nyttjande- och äganderätt.

 Hit men inte längre. Det behövs inte tillstånd för att sätta upp en vägbom, men du får inte hindra trafik som har rätt att nyttja vägen.
Hit men inte längre. Det behövs inte tillstånd för att sätta upp en vägbom, men du får inte hindra trafik som har rätt att nyttja vägen. FOTO: Mostphotos

Land har tidigare rapporterat om att Fortifikationsverket vill nyttja en bit väg som går över Bo Nordebos mark. Men det skulle hindra Bos planerade täktverksamhet. Nu har Bo tagit saken i egna händer och grävt bort vägen.

Läs också: I fejd med försvaret – då grävde han bort hela vägen

Vägtvister vanliga

Tvister om vägar är inte ovanligt, enligt Uno Jakobsson, advokat och ordförande på Riksförbundet Enskilda Vägar.

– Det kan ofta vara strider inom en vägförening kring väghållaransvar, skadeståndsfrågor när vägar körts sönder eller att någon använder en väg på annans mark utan att betala för skötsel och underhåll, säger han.

Läs också: Staten om bortgrävda vägen: ”Han förstör för andra”

Uno Jakobsson rätar ut några vanliga frågetecken om vägar:

När har andra rätt att färdas på vägar på min mark?

– Det beror på omständigheterna i det enskilda fallet men grundprincipen är att om man med motorfordon ska ta väg över annans mark eller väg, så krävs det markägarens tillåtelse eller så finns möjlighet att tilltvinga sig rätt att färdas på vägen genom en lantmäteriförrättning.

Vad går Lantmäteriet på när de ger andra rätt att färdas på min väg mot min vilja?

– Det ska finnas ett väsentligt behov för någon fastighet att ta sig fram till allmän väg, och det ska vara till förmån för den fastigheten att få nyttja vägen. Intrånget på markområdet får inte heller vara för stort för den som släpper till rättigheten.

När får jag sätta upp en bom på min väg?

– Det behövs inget tillstånd för att sätta upp en bom som hindrar motorfordonstrafik. Däremot får man som innehavare av enskild väg inte hindra det rörliga friluftslivet till fots, cykel eller häst. Man får inte heller hindra någon som har en dokumenterad rätt att ta väg över marken, till exempel genom ett servitut.

Men vad gäller kring bommar om jag får statsbidrag?

– Har du statsbidrag för enskild väghållning så förbinder du dig att hålla vägen öppen även för främmande trafik. Du förlorar inte din rätt att sätta upp en bom om du tar emot bidrag, däremot tappar du bidraget om du väljer att sätta upp en bom.

Får jag betalt om andra använder min väg?

– Självklart måste den som får rättigheten betala för sig. Exakt ersättning får man räkna ut i det enskilda fallet, men principen är att den som släpper till mark för väg ska hållas objektivt skadelös.

Läs också: Egen brunn? Här är expertens bästa råd när vattnet sinar

Hur länge gäller servitut?

– Tanken med servitut är att de ska bestå i all framtid.

Har jag rätt att säga upp egna avtal som jag har gjort med andra om att de får använda min väg?

– Du kan alltid säga upp en nyttjanderätt. Den andre parten kan då begära en lantmäteriförrättning och på sätt eventuellt tilltvinga sig rätt att färdas på vägen.

Får jag ta bort en väg på min mark?

– Ja, men inte om någon har en rättighet, till exempel ett skriftligt eller muntligt avtal, att använda vägen. Då måste du först säga upp den innan du skrider till verket och agerar. Annars kan man ha gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande.

Om någon har byggt en väg på min mark innan jag köpte marken, men jag nu äger marken – får jag ta bort vägen då?

– Om fastigheten är belastad med en nyttjanderätt, den kan till och med vara muntlig, när du köper fastigheten är du bunden av nyttjanderätten om du borde ha känt till den. Då måste du först säga upp nyttjanderätten innan du tar bort vägen.

– Så hypotetiskt kan någon säga att det är dennes väg på någon annans mark, men för att den ska få ligga kvar måste de kunna visa att den som köpt marken har förstått att vägen är någon annans och att det finns en nyttjanderätt för den.

Men om någon inte har avtal att använda vägen, men däremot har lagt vägen och därmed äger själva asfalten?

– Det måste finnas en nyttjanderätt. Bara att äga vägen räcker inte när den ligger på någons mark.

Kan jag bli tvingad att anlägga en väg på min mark?

– Nej, men du kan bli tvingad att släppa till mark till en väg genom en Lantmäteriförrättning.

Läs också: I fejd med försvaret – då grävde han bort hela vägen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen