Madelén driver släktkaféet vidare i fjällen
Det krävdes en utbildning för att Madelén Edlund skulle våga ta steget och ta över släktens anrika anläggning i Bydalsfjällen i Jämtland. Nu är hon tredje generationen och hon har redan satt sin prägel på verksamheten med en helt unik mathantverksprodukt.
Bydalsfjällen i Jämtland är en skidort med trevlig atmosfär. Svänger man av stora vägen, upp mot fjället, en dryg kilometer innan man når fram till huvudorten Bydalen, kommer man till Fjällhalsen. Där driver Madelén Edlund kafé, restaurang och butik och levererar klassisk fjällmat i härlig miljö.
Men inte nog med det. I butiken finns en mathantverkshörna, där både egentillverkat mathantverk och produkter från andra lokala mathantverkare säljs. Hörnan har blivit minst sagt populär.
– Jag upplever att kunderna är villiga att betala lite mer när de är på semester. Min tanke är att mathantverksprodukterna ska sälja varandra. De vill köpa kvalitetsprodukter och lyxa till det i sina stugor, säger Madelén.
I butiken hittar kunderna bland annat bärsirap, marmelad, kakor, hjortronsylt, godis och inlagda kantareller – från lokala mathantverkare som sätter kvaliteten i främsta rummet.
Här finns även bröd och ostar och Fjällhalsens kock har rökt kött och fisk som också finns till försäljning. Som om det inte vore nog så finns Madeléns svärmors honung från en fjälldal lite längre västerut också att köpa. De lokala smakerna regerar!
Vägbygge ledde till våffelstuga
Det var Madeléns farmor och farfar som byggde vägen till Fjällhalsen redan 1959 och från 1960 drev de våffelstuga där. Därefter tog Madeléns mor och far över och drev restaurang på samma plats fram till 2014. Fram till att Madelén sedan tog över var restaurangen utarrenderad under några år.
– När mina barn blivit lite större kände jag att jag verkligen ville göra något med Fjällhalsen. Jag är ju i princip uppvuxen både på platsen och i företaget och var även anställd av mina föräldrar i sex år, berättar hon.
Efter åren som anställd på Fjällhalsen fick Madelén och hennes sambo barn. Då provade hon, det hon kallar, ett ”vanligt” jobb på kontor.
– Det gick helt enkelt inte. Jag funderade mycket på vad jag skulle bli och behövde ny inspiration, men just då tänkte jag inte på Fjällhalsen. Nu senare har jag insett fördelarna med det här stället. Och även om det är mycket jobb är det väldigt roligt.
Första sommaren hon hade öppet i egen regi var 2021.
– Kundunderlaget var ett helt annat, trots, eller kanske tack vare pandemin. För mig har det varit bra att starta under den här perioden, eftersom högsäsongen har varit lite lugnare och folk har fått upp ögonen för att även besöka fjällen under sommaren, säger Madelén.
Läs också: Andrea driver kafé i Funäsdalen
Gör sin egen fjälldryck
Mathantverket ska få ta allt större plats i Madeléns företagande. Drömmen är att själv tillverka den egenkomponerade drycken Fjällbrus med smak av blåbär eller lingon. Redan nu finns den att köpa då dryckestillverkaren Sodalicious tillverkar den på uppdrag av Madelén enligt hennes recept.
– De tillverkade en första omgång som enbart säljs här. Det känns väldigt roligt, men jag hoppas kunna ta hem tillverkningen och tillverka den här bubbliga, brusande drycken på fjällvatten framöver.
Det är bara en av Madeléns många framtidsplaner och än så länge är hon nöjd över att hon vågade ta över och driva släktens anrika verksamhet vidare, fast som hon vill göra det.
– Det kan bli långa kvällar när jag ligger och funderar och inte kan somna och det är mycket jobb, men det gäller att se fördelarna: friheten, det kreativa och alla möjligheter som finns, säger Madelén.
Madelén Edlund
Namn: Madelén Edlund.
Ålder: 39 år.
Bor: Kluk, Trångsviken.
Familj: Maken Joel och två barn, 9 och 7 år
Gör: Driver Fjällhalsen Fik och butik i Bydalsfjällen som ligger cirka 10 mil från Östersund. I Fjällhalsen finns kafé, butik och tre stugor för uthyrning.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.