Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 mars 2022

Nu vill hela Sverige hjälpa Ukraina! 4 inspirerande exempel!

Familjen Fuchs öppnar sin gård i Tortuna för flyktingar, handarbetsgruppen Rutan i Huskvarna stickar varma barnkläder, ukrainskfödda Elina skickar barn- och djurartiklar och barnen på förskolan Tingeling sprang ett välgörenhetslopp.

Engagemanget för Ukraina är stort runt om i Sverige

Rapporterna om hur Ukrainas befolkning drabbas av Rysslands krigföring i landet har väckt en stark vilja hos svenskar att hjälpa till.

Runt om i Sverige pågår insamlingar av både pengar och förnödenheter till de drabbade.

I många kommuner förbereder man sig för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina och även privatpersoner öppnar sina hem.

Här är fyra exempel på det stora engagemanget hos människor runt om i landet.

Förskolan Tingeling i Sävsjö

 Stolta barn på förskolan Tingeling i Sävsjö.
Stolta barn på förskolan Tingeling i Sävsjö. FOTO: Clara Fors Wisbyse

Häromveckan sprang förskolebarnen ett lopp för att samla in pengar till Unicefs arbete för barn i Ukraina. En del barn så små att de hade napp i munnen.

När Vetlanda-Posten var på besök värmde barnen upp inför loppet genom att hoppa upp och ned på grusplanen bakom förskolan.

Målet är att samla in 10 000 kronor och genom loppet fick de in 8 300 kronor i bidrag från lokala företag och sina familjer och släktingar.

Idén fick pedagogerna efter en morgonsamling då de hade pratat med barnen om händelsernas i Ukraina. Många av barnen hade hört talas om det och hade frågor om det, men var inte oroliga eller rädda. Och genom loppet fick de chans att göra något konkret.

– Vi springer för barnen i Ukraina, sade 4-årige Charlie Syrén när han och kompisarna Theo Björk och Malte Theodorsson rusade i mål under den ukrainska flaggan.

Familjen Fuchs öppnade sin gård i Tortuna, utanför Västerås

 Bobo Fuchs och hennes familj i Tortuna, upplåter sitt tomma torp till åtta ukrainska flyktingar.
Bobo Fuchs och hennes familj i Tortuna, upplåter sitt tomma torp till åtta ukrainska flyktingar. FOTO: LInda Eliasson

Bobo Fuchs och hennes familj hade redan börjat skänka pengar till hjälporganisationer i Ukraina när de fick chansen att göra något mer konkret.

En ukrainsk familj de känner berättade om att de skulle åka och hämta släktingar och vänner som var på flykt.

Då erbjöd sig Bobo Fuchs att öppna sitt torp på gården, som stod tomt.

Så nyligen flyttade åtta personer, en 18-årig tjej, två mammor med ett respektive fyra barn, in i torpet.

Innan dess hade både lokala företag och privatpersoner hjälpt till att skaffa fram sängar, kläder, mat hygienartiklar, leksaker.

– Vi ville att de skulle känna sig trygga och välkomna. De kommer ju från en traumatisk situation och har fått lämna sina pappor och män, säger Bobo Fuchs.

Hon hoppas kunna inspirera andra som har gårdar och gott om plats, att ta emot flyktingar.

– Redan i dag kör vi ännu en ukrainsk familj till en annan gård i trakten, det känns jättebra.

Läs också: Land och LRF Media startar insamling för Ukrainas folk

Ukrainska Elina på Gustafs Bröd ömmar för barn och övergivna djur

 Elina Nilsson i Gustafs är rörd över Gustafs- och Säterbornas engagemang för hennes hemland Ukraina.
Elina Nilsson i Gustafs är rörd över Gustafs- och Säterbornas engagemang för hennes hemland Ukraina.

I byn Gustafs, i Säters kommun, driver ukrainskfödda Elina Nilsson bageriet Gustafs Bröd tillsammans med sin man Leo Nilsson.

Hon har familj, släkt och vänner kvar i Ukraina och hon vill göra allt för att hjälpa sitt hemland. Hennes egna släktingar är inte direkt drabbade ännu, flera bor i Odessa där livet är något så när normalt, med fungerade internet, el och vatten. Men maten i butikerna håller på att ta slut och de lever med en malande oro och flyglarm som ljuder.

– På landsbygden har många tvingats fly och lämna djur efter sig, som kor, hästar och hundar. Kvar finns några bybor som försöker ta hand om djuren och de behöver mycket hjälp med mat till djuren, säger Elina Nilsson.

Även barn från barnhem som evakueras och är på flykt behöver mycket hjälp, menar hon. Allt från mat, kläder, plåster, mjölkersättning, värktabletter.

Särskilt har de samlat in konserver med lång hållbarhet som är lätta att äta för personer som sitter i skyddsrum i många timmar och inte kan laga mat.

Säter- och Gustafsborna har skänkt stora mängder med förnödenheter, djurmat med mera, som Elina och hennes man snart ska köra till Ukrainas ambassad för vidare transport till Ukraina.

– Det värmer i hjärtat att tänka på alla hjälpsamma människor här i trakten, säger Elina Nilsson.

Handarbetsgruppen Rutan i Huskvarna skänker varma barnkläder

 Gruppen Rutan i Huskvarna stickar och virkar varma barnkläder. I förgrunden syns, från höger: Margareta Håkansson, Monika Askevik, Lisbet Svensson och Karin Eklund
Gruppen Rutan i Huskvarna stickar och virkar varma barnkläder. I förgrunden syns, från höger: Margareta Håkansson, Monika Askevik, Lisbet Svensson och Karin Eklund FOTO: Privat

Nära 2 000 hemstickade eller virkade plagg, filtar, babypaket och gosedjur packades häromdagen ned av gruppen Rutan i Huskvarna.

De ska sedan köras till ukrainska barn som flytt med sina mammor till grannlandet Moldavien. Dit, till Europas fattigaste land, har många ukrainare flytt under kriget. Britta Einarsson, som är ordförande för Rutan är en av dem som ordnat hjälpsändningen:

– Att vi kan göra något och hjälpa dem som har det svårt, dessutom så nära Ukrainas gräns, känns väldigt viktigt, säger hon till Jönköpingsnytt.

Rutan-gruppen har haft sin handfasta hjälpverksamhet i över 33 år och stickat, virkat och sytt saker till behövande l över 20 länder genom åren. Bland annat i Ukraina, där de har stöttat ett barnhem, ålderdomshem och Tjernobyl-barnen och på senare år även i Moldavien.

Därför var det självklart för medlemmarna i Rutan att nu försöka hjälpa framför allt barn på flykt.

– Det känns bra att vi kan skicka ned över 31 säckar och fulla av varma filtar, kläder och leksaker, säger Brittas Einarsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen