Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 december 2016

Nytt landsbygdsgrepp! Mikael och Anneli erbjuder lyxliv bakom muren

I utkanten av Nissafors i västra Småland bygger entreprenörerna Mikael och Anneli Eliasson en tre kilometer lång mur. Anledningen? Ett nytt sätt att göra hembygden attraktiv.

Det ska finnas bubbelpool, gemensamma båtar och helikopterplatta. Allt omgärdat av en nära tre kilometer lång mur.

Det exklusiva boendet Strandudden i västra Småland är ett sätt att hålla kvar människor på landsbygden, tror initiativtagarna Mikael och Anneli Eliasson.

Pekar ut helikopterplattan

De kör igenom det 20 hektar stora området och pekar ut var orangeriet, boulebanan och helikopterplattan ska ligga. I andra änden av området visar de en utgrävd utvidgning av den närliggande sjön.

Här ska båthamnen och en av områdets tre badstränder ligga.

– Vi vill ha vattenspegel runt hela området, förklarar Mikael Eliasson.

Jobbat i tio år

Vi befinner oss i Gnosjö kommun, i utkanten av det mindre samhället Nissafors. Inom några mil ligger industriorter som Gislaved, Värnamo och Vaggeryd.

Mikael och Anneli Eliasson på Stranduddens mark. Området kommer att ha vattenutsikt. Foto: Oscar Magnusson.
Mikael och Anneli Eliasson på Stranduddens mark. Området kommer att ha vattenutsikt. Foto: Oscar Magnusson.

Mikael och Anneli Eliasson har jobbat med Strandudden i mer än tio år. Mark har köpts in i två omgångar. Platsen, som gammal industritomt, innebar att strandskyddet var upphävt och att man därför fick bygga nära vattnet.

Färdiga 2018

Mikael visar var de första 18 lägenheterna ska byggas. Två av dem ska bli hela 800 kvadratmeter.

Förhoppningen är att sätta spaden i marken i vår och att husen kan stå färdiga runt årsskiftet 2017-2018.

Skalar upp satsningen

Därefter ska satsningen skalas upp. Med de första lägenheterna som dragplåster ska ytterligare 80 lägenheter byggas. Om tre år ska de stå färdiga, om Mikaels och Annelis planer håller.

Att det ska bli ett exklusivt område råder det ingen tvekan om. Vid områdesgrinden ska en kamera läsa av nummerskyltarna på ankommande bilar.

– Men att det är exklusivt behöver inte innebära att det blir dyrt, säger Anneli Eliasson.

Dyrare med villa

Att bygga en ny villa i närheten skulle bli dyrare, påpekar hon. På Strandudden kommer en lägenhet på 150 kvadrat, inklusive tomt, att kosta 3,85 miljoner.

I den lokala diskussionen om Strandudden återkommer ständigt den nära tre kilometer långa, redan färdiga, muren runt området. Även om muren är låg bär den på en laddning och en stark symbolik. Mikael Eliasson har dock svårt att förstå upprördheten.

I VR-glasögonen kan Mikael Eliasson se hur anläggningen på Strandudden kommer att se ut. Foto: Oscar Magnusson.
I VR-glasögonen kan Mikael Eliasson se hur anläggningen på Strandudden kommer att se ut. Foto: Oscar Magnusson.

– Tittar du i städer är det portkoder till varenda innergård. Men på landsbygden får det tydligen inte vara så.

Stor satsning

Strandudden är en stor satsning. Dessutom sker den i en bygd som kämpar med glesbygdens klassiska problem som utflyttning och nedlagda butiker. I närliggande Nissafors lades skolan ner för två år sedan.

Så finns människorna för att fylla de många planerade lägenheterna? Mikael Eliasson tvivlar inte på svaret.

– Ja, det finns massa företag runt här som söker attraktiva boenden för sin personal. Men vi vänder oss till alla, från barnfamiljer till pensionärer.

”Tände på alla cylindrar”

Eric Anderzon, vd på företaget Bergo Flooring i samhället Anderstorp 15 kilometer bort, är en av dem som planerar att flytta till Strandudden när de första lägenheterna står klara. Han säger själv att han ”tände på alla cylindrar” när han hörde talas om satsningen första gången.

Runt sig ser han hur flera av hans företagarkollegor har flyttat, exempelvis till Halmstad, när de närmat sig pensionen.

– Jag bor själv i en stor villa, men hur länge orkar jag det? Ska jag flytta till en lägenhet på Storgatan här i Anderstorp i stället? Det känns inte så sexigt, säger han.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen