Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 maj 2017

Över 5000 kor dör av aluminiumburkar varje år

Aluminiumburkar som kastas i naturen orsakar höga kostnader för Sveriges lantbrukare och stort lidande för många djur. För varje år dör ungefär 5200 kor av att de får i sig metallflisor genom sin mat.

FOTO: Istock

Varje år dör 5200 kor av att de får i sig aluminiumflisor från bland annat aluminiumburkar. När burkarna kastas på åkrar och ängar hamnar de i lantbrukarnas slåttermaskiner och strimlas till små bitar metallflisor som tillslut landar i kornas foder.

De måste nödslakta

Lotta och Kenneth Zetterlund är några av de lantbrukare som tvingas nödslakta kor varje år till följd av att de fått i sig aluminium som förstör deras magar.

– Skärvorna går rakt in och sen tuggar dem om fodret flera gånger. Det skär sönder djuren invärtes. Tyvärr är det inget att göra och det går inte att skicka en sådan ko på slakt heller, så det blir kadaverbilen, säger Lotta Zetterlund till Sveriges radio Gävleborg.

Läs även: Jesper tvingas avliva sin ko – se hans vädjan om att sluta slänga burkar

Lotta och Kenneth har haft mjölkkor sedan 1995 och numera ingår de i deras vardag att söka igenom kohagarna efter burkar. Men trots det tvingar de att avliva ungefär en ko om året till följd av att de ätit aluminium.

LRF vill höja panten

Lantbrukarnas riksförbund – LRF, har sedan lång tid tillbaka drivit frågan att höja panten till 5 kronor för att minska nedskräpningen av burkar och undvika det lidande som djuren utsätt för.

Katarina Lundell är marknadschef på Pantamera och hon menar att en höjning av panten mycket väl kan fungera som en morot för att panta. Men att den även beror på individen och om själva situationen huruvida det ger effekt eller ej.

– Man är duktigare på att panta när man är hemma. Det är just när man befinner sig på semester och liknande som man inte har lika lätt för att panta, säger hon.

Läs också: Tusentals kor dör av ölburkar – en lösning kan vara nära

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen