Plastbanta: 5 förbrukningsvaror du lätt byter ut
Gör det successivt, varje litet steg är bra. Börja tacka nej till plast för miljön och för din egen hälsas skull. Här är 5 förbrukningsvaror du lätt kan byta ut.
1. Fruktpåsar
Den senaste trenden bland miljömedvetna är nätpåsar till frukten. Många har redan en fin vana att bära hem sin mat i tygkassar men frukt och grönt plockar vi fortfarande i de förrädiska prassliga plastpåsarna – fram tills nu! Med en liten nätpåse med dragsko, som du har sytt själv av en uttjänt spetsgardin, så kan du lämna alla plastpåsar i butiken. Hinner du inte sy så finns fruktpåsarna att köpa i välsorterade butiker med miljöprofil.
2. Diskborste
Plastdiskborsten är en riktig tråkig plastförbrukningsvara som inte kan återvinnas. Byt ut mot en bortse av naturmaterial och du har en borste som håller i flera månader. Diskeffekten är utmärkt, den ger en fin retrokänsla till köket och när borsten är slut kan huvudet bytas ut mot ett ersättningshuvud. Dessutom kan metalldelarna avlägsnas och resten av borsten kan läggas på komposten.
3. Matlåda
Byt ut plastmatlådan till en i glas eller varför inte ge den gamla matdosan i rostfritt stål, som var vanlig på 1960 och 70-talet, en ny chans? Den rostfria lådan har många finesser. Den kan användas i ugn, märkas med vattenlöslig tuchpenna, diskas i maskin och kan tryggt följa med i barnens matsäckar. Nackdelen med den rostfria lådan är att den inte är helt tät.
4. Rakhyvlar
Rakhyvlar är en miljöbov som inte går att återvinna. De används någon enstaka gång innan de slängs och leder till ett berg av plast på soptippen. Välj helst en elektrisk rakapparat, eller allra helst en traditionell rakhyvel där bara bladet byts ut.
5. Skärbräda
Levande material som trä är bra mycket vackrare än plast har den fördelen att skåror som orsakas av kniven läker sig själva. Bara det är anledning nog till att skrota plastbrädan. Plastskärbrädorna är omtyckta eftersom de kan diskas i maskin, man kan ha flera i olika färger och hålla isär vilken av dem som används till kött men ur hygienisk synpunkt så är de båda materialen lika bra. Du kan desinficera en skärbräda av trä med ättika och vinäger. Eller skrubba med salt och en rotborste och låt dra i 30 minuter. Ur miljö- och hälsoaspekten så är trä att föredra. Plastbrädan går inte att återvinna och livslängden är inte heller särskilt lång.
Läs även: Så fryser du in maten – helt plastfritt
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.