Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 september 2018

Så mycket svenskt finns det i frysta färdigmaten

När man har dåligt med tid eller är väldigt hungrig är det bekvämt och snabbt med fryst färdigmat – men hur svensk är maten egentligen? Land har tittat närmare i de frysta matlådorna och hos Findus finns inga svenska råvaror alls. Felix, Ica och Coop har inte heller kött och grönsaker från Sverige i någon större utsträckning.

 Hur mycket av råvarorna i den frysta färdigmaten är egentligen svensk? Land har undersökt.
Hur mycket av råvarorna i den frysta färdigmaten är egentligen svensk? Land har undersökt. FOTO: Istock/Pressbilder

Pannbiff med löksås, Wienerschnitzel med potatis, Chicken Ramen Bowl, Pasta Bolognese… Det finns dussintals olika färdigrätter från Findus, Felix, Coop och Ica att välja bland. Dock är det inte särskilt många av dem som innehåller svenska råvaror.

Inget svenskt alls

Nötköttet i Findus färdigrätter har sitt ursprung på Irland och kycklingen i Thailand. Grönsakerna varierar, till exempel kommer ärtorna från England och brytbönorna från Holland, Belgien och Frankrike.

Varför använder ni inga svenska råvaror?

– Vi köper våra råvaror från de länder och leverantörer som har bäst kvalitet, som kan leverera de mängder vi behöver och som kan leva upp till våra hållbarhetskrav. För oss är detta avgörande, inte vilket land som råvaran kommer ifrån, svarar Emma Pålsson, marketing director på Findus.

– Det stämmer att vi i dagsläget inte har svenska råvaror i vår färdigmat, men vi har andra produkter i vårt sortiment som är svenska, till exempel vår Ebba-ärta som är odlad i Sverige, samt våra bullar, som är bakade i Sverige med svenska råvaror.

Läs också: Krav på köttets ursprung på restauranger

Lägre priser utomlands

Findus konkurrenter Felix, som ägs av Orkla AB, har ett större utbud av färdigmat med svenska råvaror, men kycklingen kommer inte alltid från Sverige. Dels för att råvarupriserna är lägre utomlands, men även för att de måste ta in en till leverantör om svensk råvara inte räcker till.

– 93 procent av våra produkter är tillagade i Sverige och vi strävar efter att använda lokala råvaror i våra produkter. Just nu är kyckling, skinka och bacon svenskt och konsumenter kan alltid kontakta vår konsumentkontakt för information om ursprung om det inte står på förpackningen. Fler och fler av våra produkter, i dagsläget 48 stycken, har nu också ursprungsmärkningen Från Sverige. Men vi är beroende av att leverantörer kan ge oss konkurrenskraftiga priser och stabila leveranser, säger Cecilia Franck, presschef på Orkla.

Läs också: Härifrån kommer maten på hamburgerrestaurangerna

Coop och Ica har flera varianter av fryst färdigmat, men inte många av dem har svenskt innehåll.

– ICA strävar efter att ha svenska råvaror i produkterna i så stor utsträckning som möjligt och när det inte går försöker vi i första hand använda råvaror så nära Sverige som möjligt, säger Emelie Ericson, pressansvarig för ICA Gruppen AB.

Arbetar för att hitta svenska alternativ

– I de fall vi inte använder svensk råvara kan det till exempel bero på att det inte går att få tag på råvara eller att det inte finns svenska produktionsmöjligheter som uppfyller ICA:s krav på certifiering, hållbarhet och volym. På fiskgratänger har vi svenskt mos i dag och vi hoppas även kunna ha det framöver, men det finns risk för brist med tanke på hur årets skörd ser ut. När det gäller vegetariska varor har vi lite utmaningar att hitta svenskt på de sojabaserade produkterna, men vi arbetar kontinuerligt för att hitta bra svenska alternativ.

Inte så stort eget utbud

Coop säger sig ha liknande problem med att få tag i svenska råvaror:

– Coop eftersträvar att erbjuda kunderna produkter med svensk råvara och vårt sortiment med Från Sverige-märkta produkter ökar kontinuerligt. Just på färdigmat kan det vara svårt att uppnå Från Sverige-märkning eftersom många grönsaker och kryddor kan vara svåra att hitta i Sverige året runt, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

– Vi har som policy att alltid märka ut både produktionsland och köttråvarans ursprung – även i sammansatta, förädlade produkter såsom färdigmat. Samtidigt har vi inte så stort utbud av rätter av eget märke, utan jobbar främst med andra leverantörer som Felix och Dafgårds.

Läs också: Få skolor serverar svensk mat

Stor del anonymt kött

Viktoria Östlund, expert på nöt och lamm hos LRF Kött, tycker att det är bra att ursprunget i färdigrätter uppmärksammas.

– Här finns en stor del anonymt kött som ofta är importerat. Sveriges bönder levererar gärna produkter till färdigrätter, uppfött med djuromsorg i världsklass och EU:s lägsta antibiotikaförbrukning, säger Viktoria Östlund.

– Efter sommarens torka vill flera aktörer i dagligvaruhandeln hjälpa till för att förbättra böndernas tuffa situation, att använda svenska produkter i färdigrätter är ett viktigt steg. Jag välkomnar gärna aktörerna ut på gårdsbesök för att se svensk djuruppfödning, så diskuterar vi gärna hur vi bäst tillgodoser deras efterfrågan på produkter.

Om Findus och de andra producenterna skulle använda enbart svenskt kött, finns det tillräckligt att köpa in?

– Jag vet inte vilken mängd det handlar om, men ökar efterfrågan kommer också produktionen av nötkött att öka. Det har vi sett de senaste åren där antal di-kor stigit kraftigt.

Tror ni på LRF att konsumenterna skulle vara beredda att betala mer för varorna om de vet att råvarorna är svenska?

– Ja, det tror vi. Precis som man betalar lite mer för det svenska köttet i köttdisken. Vi märker att efterfrågan på svenska produkter ökar, fler frågar efter matens ursprung och förtroendet för bonden är rekordhögt.

Land har också sökt Dafgård, en av de stora aktörerna inom fryst färdigmat, men de har inte svarat på frågorna om vare sig råvarornas ursprungsland eller hur företaget resonerar kring ekologisk och miljövänlig mat.

Läs också: Regeringen ställer krav på kommunernas köttinköp

Så mycket är svenskt hos de största producenterna av fryst färdigmat

Findus: Ingenting.

Felix: Kycklingen, skinkan och baconet i pajer och de exotiska rätterna är svenska. Krögarpytten innehåller kött och potatis från Sverige.

ICA: Svenskt kött i lasagne, fiskgratängerna har svenskt mos.

Coop: Kyckling & baconpaj.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen