Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 juni 2018

Så startar du sommarcafé hemma i trädgården!

Det är enklare än du tror att starta ett sommarcafé hemma i trädgården. Här är nio bra råd!

FOTO: Privat

Så startar du ett gårdscafé – 9 matnyttiga tips

1. Läs på!

Läs om de regler som gäller kring till exempel tillstånd, hygien, inköp och förvaring av ingredienser. Det som står om eget kök i ”Branschriktlinjer om utomhusmatlagning” på Livsmedelsverkets hemsida, gäller här. Även Eldrimner, centrum för mathantverk, erbjuder rådgivning.

2.Gå en kurs!

Skaffa dig kunskaper om livsmedelshantering, hygien och allergier. Bland annat Hushållningssällskapet och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet ordnar webbkurser.

3. Kontakta kommunen

Registrera din verksamhet och betala en avgift hos kommunens miljökontor. Skapa tidigt en dialog med dem för att kontrollera att du har tänkt rätt i olika frågor.

4. Kontrollera vattenkvaliteten

Om du har egen brunn måste du ta prover på vatten till dryck, matlagning och kontakt med livsmedel. Kan du hämta kommunalt eller kontrollerat dricksvatten blir det enklare.

5. Få koll på ekonomi och bokföring

Starta ett företag och sätt dig in i vad som gäller kring skatt, moms, personal, betalningar, kassaregister och bokföring. Läs mer på Bolagsverkets sajt verksamt.se, kontakta Skatteverket och till exempel Nyföretagarcentrum som har kostnadsfri rådgivning.

6. Marknadsför dig

Starta en särskild Facebooksida och gärna ett Instagramkonto för ditt kafé. Sociala medier har en stor genomslagskraft. Men även en lapp på Konsum eller att tipsa lokaltidningen om ditt nya, roliga projekt är bra. Allra bäst reklam gör nöjda kunder.

7. Håll nere kostnaderna

Om det är möjligt, använd de lokaler, maskiner och redskap du redan har eller kolla runt om du kan låna eller köpa billigt från andra verksamheter.

8. Tänk igenom sortimentet

Gör det enkelt, ha ett litet men genomtänkt utbud av fikabröd (som du provbakat fler gånger). Ta fram recept som går snabbt att baka och ha ett litet lager färdigbakat i frysen för att klara en ”anstormning”.

9 . Ta hjälp av andra lokala mathantverkare

De produkter du inte gör själv kanske du kan köpa från andra mathantverkare i trakten, många kunder uppskattar det småskaliga och lokala.

Läs också: Titta in i systrarnas mysiga sommarkafé på släktgården

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen