Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 juni 2018

Så startar du sommarcafé hemma i trädgården!

Kil

Det är enklare än du tror att starta ett sommarcafé hemma i trädgården. Här är nio bra råd!

FOTO: Privat

Sara Bodin Olsson i Kil, som ger råden, startade sitt Fryksta Trädgårdscafé (obs: extern länk) för fyra år sedan.

Hon blev förvånad över att det var så pass enkelt att komma i gång. Till exempel vad gäller reglerna för livsmedelshantering.

Hennes eget kök fungerade utmärkt för att baka fikabröd, koka kaffe och tillreda smörgåsar.

Läs också: Fårfarmens succékombo – mathantverk och turism

Separat handtvätt

Det uppfyllde kraven med lättrengörliga ytor, kommunalt vatten och separat handtvätt. Trots hygienkraven för ett kök som vissa dagar används privat.

– Jag har fått skapa tydliga städrutiner för när jag ställer om köket från privat till café och förvara caféets ingredienser, handdukar och porslin separat från de privata.

Läs också: Ordna loppis på gården – 9 tips för att lyckas

Inga känsliga råvaror

– Så har vi en enkel form av mathantering och hanterar inte känsliga råvaror som rått kött, jordiga rotfrukter, opastöriserad mjölk. Inte heller har vi någon varmhållning av mat, säger Sara.

Tack vare att hon började i liten skala utan att ta lån, blev det en liten vinst redan den första säsongen.

– Men det är klokt att ha realistiska förväntningar på lönsamheten i en liten verksamhet. På en gård kan serveringen bedrivas parallellt med ett ordinarie jobb, som ett extra ben att stå på, säger hon.

Läs också: Sara startade sommarcafé – hemma i trädgården!

Så startar du ett gårdscafé – 9 matnyttiga tips

1. Läs på!

Läs om de regler som gäller kring till exempel tillstånd, hygien, inköp och förvaring av ingredienser. Det som står om eget kök i ”Branschriktlinjer om utomhusmatlagning” på Livsmedelsverkets hemsida, gäller här. Även Eldrimner, centrum för mathantverk, erbjuder rådgivning.

2.Gå en kurs!

Skaffa dig kunskaper om livsmedelshantering, hygien och allergier. Bland annat Hushållningssällskapet och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet ordnar webbkurser.

3. Kontakta kommunen

Registrera din verksamhet och betala en avgift hos kommunens miljökontor. Skapa tidigt en dialog med dem för att kontrollera att du har tänkt rätt i olika frågor.

4. Kontrollera vattenkvaliteten

Om du har egen brunn måste du ta prover på vatten till dryck, matlagning och kontakt med livsmedel. Kan du hämta kommunalt eller kontrollerat dricksvatten blir det enklare.

5. Få koll på ekonomi och bokföring

Starta ett företag och sätt dig in i vad som gäller kring skatt, moms, personal, betalningar, kassaregister och bokföring. Läs mer på Bolagsverkets sajt verksamt.se, kontakta Skatteverket och till exempel Nyföretagarcentrum som har kostnadsfri rådgivning.

6. Marknadsför dig

Starta en särskild Facebooksida och gärna ett Instagramkonto för ditt kafé. Sociala medier har en stor genomslagskraft. Men även en lapp på Konsum eller att tipsa lokaltidningen om ditt nya, roliga projekt är bra. Allra bäst reklam gör nöjda kunder.

7. Håll nere kostnaderna

Sara gick med vinst redan första säsongen då hon inte tagit några lån, och använde de lokaler, maskiner och redskap hon redan hade.

8. Tänk igenom sortimentet

Gör det enkelt, ha ett litet men genomtänkt utbud av fikabröd (som du provbakat fler gånger). Ta fram recept som går snabbt att baka och ha ett litet lager färdigbakat i frysen för att klara en ”anstormning”.

9 . Ta hjälp av andra lokala mathantverkare

De produkter Sara inte gör själv köper hon gärna från andra mathantverkare i trakten:

”De som söker sig till oss är ute efter det småskaliga och lokala. Att spinna vidare på det har blivit väldigt positivt för oss.”

Läs också: Baka Fryksta Trädgårdscafés godaste bärpaj

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen