Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 november 2016

Skånes enda kvinnliga yrkesfiskare: Vi behöver inget gym!

Carina Adolfsson och dottern Anna är av tufft virke. De är Skånes enda kvinnliga yrkesfiskare - och driver en succérestaurang ihop!

Regnet duggar över Ringsjön, en av Skånes största insjöar. Carina och Sofie tar med Lands fotograf ut i sin fiskebåt, som inte är mycket större än en rejäl utombordare.Tre personer får med nöd och näppe plats.

 Carina och Anna visar upp dagens fångst på 45 kilo gös.
Carina och Anna visar upp dagens fångst på 45 kilo gös.

Carinas brandgula regnställ lyser i höstdiset när båten glider fram över den grå vattenytan. Målet är en plats i den östra delen av sjön där fiskelyckan brukar vara god.

– Men det har varit ont om fisk i år. Vi har dragit nät i två kilometer utan att få någonting. Andra år brukar vi få 3000-4000 kilo gös per år, men det får vi definitivt inte i år, säger hon.

Lite blir det idag, 45 kilo gös på tre garn. Att vittja nät är ett tungt göra, särskilt när de är fulla av fisk.
– Vi drar från 10 meters djup och det gäller att hela tiden hålla fast näten. Ibland är vi halvvägs på väg ut ur båten, berättar Anna.

Anna och Carina vittjar näten på Ringsjöm - idag var fångsten ganska mager.
Anna och Carina vittjar näten på Ringsjöm – idag var fångsten ganska mager.

– Ja, vi behöver inget gym precis. Killen som kör fisketrålaren längre bort i sjön bugade för oss, han vet hur fruktansvärt tungt detta är, säger Carina.
Dagens fångst sköljs snabbt av, läggs i en stor plasthink och tas upp i restaurangen ett stenkast bort. Där kyls fisken snabbt ned, isas, för att bli enklare att rensa.

Restaurangen ligger i Fulltofta naturreservat

Den ljusa matsalen har stora fönster ut mot sjön. Läget är vackert i Fulltofta naturreservat med bokskog, ängar och det berömda storkhägnet intill. Hit kommer både skåningar och mer långväga turister för att uppleva naturen – och äta på Adolfssons Fisk.

Då och då dyker nya gösrätter upp på griffeltavlan. Kockutbildade Anna komponerar dem.
Då och då dyker nya gösrätter upp på griffeltavlan. Kockutbildade Anna komponerar dem.

Gös är mest populär, ingår i sex av 10 rätter på griffeltavlan när Land är på besök. ”Gösspecial” är storsäljaren, en brakmiddag med stekt, panerad gös, potatismos, hackade ägg, dill, räkor och skirat smör.
– Det vore kul om folk vågade prova något annat. Min nya rätt ”Gröna, sköna gös” till exempel med olja av ramslök som jag plockat här i trakten, säger Anna.

Det är hon som komponerar alla rätter. Hon är utbildad kock och lagar dessutom själv all mat själv, utom laxröken som mamma Carina sköter. ”Hells Kitchen” står det ovanför ingången till köket och där är det Anna som bestämmer. Köket är skinande rent och allt står på rätt plats.
– Ja, du är en pedant, nåde den som inte plockar upp efter sig och håller rent, säger Carina och puffar henne i sidan.

Carina, Christer och Anna är stommen i familjeföretaget. Även 18-årige sonen Sebastian hjälper till och vid stora fester rycker även andra släktingar in.
Carina, Christer och Anna är stommen i familjeföretaget. Även 18-årige sonen Sebastian hjälper till och vid stora fester rycker även andra släktingar in.

Men stoltheten lyser igenom. Tack vare Anna har restaurangen blivit en succé, fullbokad månader i förväg. Än hinner de bara ha öppet på söndagar, utöver det arrangerar de fester och kör catering.Och så ska de hinna fiska. De åker ut med båten nästan varje dag för att få upp fisk. Fisket njuter  Carin mest av.
– Ja, det är underbart, man får andas fritt, säger hon och ler.

Är sjätte generationens yrkesfiskare

Hon är sjätte generationens yrkesfiskare. Pappa Eric tog över företaget efter hennes farfar som var den fjärde i sin släkt. Carina följde med honom ut varje morgon, från det att hon var 5 år.
– Han var den gamla stammens fiskare som gav sig ut vid fyratiden på morgonen, så jag hann följa med innan jag skulle till skolan, berättar hon.

– Far var påhittig och tog med en balja med saltlake i båten. Medan han drog upp näten tog jag hand om fisken. Fjällade och rensade efter hand så att fisken var klar när vi kom in till land, säger hon och ler åt minnet.

"Min far är fortfarande min stora idol och jag saknar honom varje dag. Så trots allt slit så älskar vi att fiska och minnas med kärlek och glädje vår far och morfar Eric", säger Carina.
”Min far är fortfarande min stora idol och jag saknar honom varje dag. Så trots allt slit så älskar vi att fiska och minnas med kärlek och glädje vår far och morfar Eric”, säger Carina.

Hon älskade deras fisketurer och drömde om att bli fiskare. Men av olika skäl blev det hennes yngre bror som tog över när pappan blev sjuk.

Carina startade en egen butik Höör som hon drev tillsammans med sin man Christer i 18 år.
– Men det kändes hela tiden instängt på något sätt. Och mot slutet blev vi utsatta för flera rån, varav ett väpnat då Christer hotades med en pistol i nacken. Då fick vi nog, säger hon.

I samma veva fick, 2012, fick hon ett erbjudande om att ta över familjeföretaget som utökats med en restaurang och fått ekonomiska problem. Det väckte liv i hennes gamla dröm. Det första hon gjorde var att ringa dottern Anna.
– Det är klart att vi ska ta över, sa hon. Så det gjorde vi och det har vi inte ångrat en sekund, säger hon och ler brett.

Kaos vid invigningen

Men visst var det lite av ett risktagande. Den nya restaurangbyggnaden var mest ett tomt skal. Carina och Christer sålde butiken och satsade alla sina pengar på att köpa in maskiner och utrustning.
– Jag minns den första helgen då vi öppnade. Vi trodde att det skulle komma max 40-50 gäster, men det kom 200, säger Carina.

– Det blev rena kaoset! Vi hade inte mat så att det räckte till alla, inte bestick eller tallrikar heller. Vi fick panik och tänkte att ingen någonsin skulle komma tillbaka, fortsätter hon.
Men så blev det inte. Tvärtom blev trycket på platsbokningen i restaurangen ännu större nästa helg. Och så har det fortsatt.

Pappa Christer hjälper Anna att köra ut fiskrätter till cateringkunder.
Pappa Christer hjälper Anna att köra ut fiskrätter till cateringkunder.

– Ja, det blev ett enormt uppsving. Och vi lärde oss av misstagen och har varit betydligt bättre förberedda i fortsättningen, säger Carina.
Men hennes hälsa for illa under de första åren på grund av all stress och de långa arbetsdagarna.
– Ja, jag fick så kallat stresshjärta, hjärtat rusade och blodtrycket var skyhögt. Jag var två centimeter från att gå in i väggen och var inte rolig för min familj, lättretad och sur, säger Carina.

Men hon fick hjälp att lära sig varva ned och bra mediciner så i dag mår hon mycket bättre.
– Jag har lärt mig att ta det lite lugnare och inte stressa i onödan, säger hon.

Gläds åt att ha familjen nära

Hon gläds åt att få bo och arbeta på den plats hennes släkt verkat i flera hundra år. Uppskattar att dagligen se det gamla trähuset där hennes pappa rensade fisk och stenmuren som hennes farfars föräldrar byggt.
Mest gläds hon åt att ha sin familj nära. Alla fyra barn bor kvar i närheten, i Ludvigsborg, och de träffas ofta.

Carina och Anna har blivit extra sammansvetsade, både i jobbet och privat.
– Vi är nästan som bästa kompisar. Om mamma eller jag är borta några dagar så ringer vi varandra flera gånger om dagen ibland, säger Anna.
– Ja, vi grälar nästan aldrig, utan har väldigt kul ihop även när det är stressigt, säger Carina.

 

Gläds åt att driva familjeföretaget vidare

Namn: Carina och Anna Adolfsson.
Åldrar: 53 och 29 år.
Bor: Carina nära restaurangen i Fulltofta i Hörby kommun och Anna i Ludvigsborg.
Gör: Är yrkesfiskare och driver restaurangen Adolfssons Fisk ihop.
Familj: Carina har maken Christer, 61 år, och de fyra barnen Nutte, 34 år, Anna, 29 år, Sebastian 18 år och Anton, 13 år, och tre barnbarn. Anna har dottern Tindra, 2 år.
Gläds åt: Att kunna hedra pappa/morfar Eric genom driva familjeföretaget vidare.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen