Skogsbönderna Maria och Johan satsar på skogsturism
De bor djupt inne i sin storskog i Småland men får ofta besök från när och fjärran. Johan och Maria satsar på småskalig skogsturism. Och de förvånas fortfarande över gästernas vanligaste frågor.
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Med raska steg går Johan och Maria före oss in i den mörkgröna tall- och granskogen på andra sidan väg 40 mot Vaggeryd.
Det knastrar under fötterna av kottar och kvistar som bryts tills vi når den mjukt upptrampade och uppkörda skogsvägen.
Ljudet från bilarna på vägen blir allt svagare och i stället hörs vindsus i träden och fågelkvitter. Det doftar av barrskog, mossa och mull.
Breda spångar ligger över gropiga partier under den sista biten som leder fram till målet, en litet timmerhus kallat Hemligheten.
Omodern timmerstuga
Det består av ett enda rum med en dubbelsäng, vedkamin och ett panoramafönster som vetter ut mot den stora mossen nedanför. Runt omkring bara skog. Ingen el, inget vatten eller internetuppkoppling – bara levande ljus och batteridrivna stormlyktor som lyser upp när det blir mörkt.
– Det här tycker många av våra gäster är exotiskt, särskilt de som kommer från Tyskland, Holland och andra länder i Europa, säger Maria.
Läs också: Lena och Ola på Högtorp gård lever av mathantverk från skogen
Ovanligt utedass
Många får uppleva en riktig stjärnhimmel för första gången också, utan störande belysning från städer och vägar. Kanske genom utedassets originella tak av genomskinligt plexiglas.
Stugan byggde Johan och Maria 2017 och den blev snart ett populärt boende. De har fyra gästhus totalt, vilket räcker för deras småskaliga turistföretag Smålandstorpet.
Verksamheten lockar många affärsresenärer, par och ensamstående och har en åldersgräns, gästerna måste ha fyllt 15 år.
Lockar besökare
Paret träffades 1999 via nätdejting, gifte sig ganska snart och 2014 tog de över Johans föräldragård. Gården köptes av hans farfar i mitten av 1900-talet.
Johans pappa utökade gårdens skogsareal undan för undan som i dag omfattar 290 hektar.
Johan var ofta ute med sin pappa i skogen under uppväxten och utbildade han sig till jägmästare, en examen för skogsvetenskap
– Pappa var ganska tidig med självföryngrande skog. Han köpte ett större skifte av dåvarande Domänverket, som i samband med köpet avverkade cirka 36 hektar skog. Men de hade lämnat en fröställning kvar som blev grunden till en ny, mer blandad skog, berättar han.
Liknar naturskog
Självföryngring är ett alternativ till planterig av skog. Istället för sätta färdiga plantor låter man ett antal frötallar stå kvar efter avverkningen och bara markbereder. Fröträden släpper sedan mängder av fröer som blir till nya träd.
Det ger också en varierad skog, där gran och björk etablerar sig på mer fuktiga områden.
– Resultatet blir förhoppningsvis en mer varierad skog som kan likna en naturskog. Det passar bra ihop med vår turistverksamhet också, säger Johan.
Nyfikna getter
Vi är hemma på deras gård från 1850, Lilla Fällan, i Vaggeryds kommun. Den ligger mitt i skogen i slutet av en slingrande grusväg.
Runt gården öppnar sig en glänta med en hage där sju lantrasgetter betar och nyfiket iakttar besökarna.
Här ligger parets tre andra gäststugor, ett renoverat gammalt torp, en ombyggd lada och ett ombyggt garage. Mycket av arbetet har de gjort själva.
Det är nära Johan och Marias boningshus och varje morgon doftar det nybakat från deras kök.
– Jag brukar baka frallor till gästernas frukost. Har en särskild kalljäst sort som många uppskattar, säger Maria.
Servar gästerna
Gästerna kan beställa paket där boende, frukost, fikakorg, och middag ingår.
– Vi försöker att laga mycket av lokalt producerade råvaror, som bär, svamp och viltkött från skogen. Mycket älg blir det, det gillar våra gäster, säger Maria och ler.
Det är hon som arbetar på heltid med turistverksamheten, även om Johan rycker in när det behövs.
Hon städar, bäddar, sköter bokningar och marknadsföringen.
Smålandstorpets Instagramkonto utmärker sig för sina fina foton, som framför allt Maria tar.
– Ja, man måste ha bra bilder och uppdatera ofta som ett sätt att nå ut i informationsbruset, säger hon.
Läs också: Hållbart skogsbruk lockar turister
Uppmuntra till skogspromenader
Det verkar ha lyckats bra. Varje år kommer flera hundra turister, för längre eller kortare vistelser. Många från Tyskland och Holland men under pandemin började allt fler svenskar semestra på hemmaplan.
En av de vanligaste frågorna från både svenska och utländska gäster är om de vågar ge sig ut i skogen på egen hand. Och ifall det finns vandringsleder i närheten.
– Vi brukar uppmana gästerna att ta en skogspromenad och uppleva dofterna, naturen och fågelsången. Men nästan alla är oroliga för att gå vilse, det förvånar mig faktiskt, säger Johan.
Vill hjälpa besökarna
För att hjälpa besökarna att känna sig tryggare i skogen försöker han och Maria att märka upp egna vandringsleder, lägga ut spångar av egensågat trä och visa på kartan.
– Vi har funderat på att börja med guidade turer här omkring. Det finns mycket att titta på, bland annat Mörhults och Morarps mosse här intill, med sitt rika fågelliv, säger Johan.
– Men det tar mycket tid för oss och är nog svårt att ta betalt för. Det gäller att hitta sätt att lägga upp och paketera turerna på ett bra sätt. Då kan det säkert fungera, fortsätter han.
Vill främja små turistföretag
Namn: Johan och Maria Haggård.
Åldrar: 47 och 49 år.
Bor: På gården Lilla Fällan, i Vaggeryds kommun.
Gör: Maria arbetar heltid i deras turistföretag, Johan är jägmästare, sköter skogen och jobbar deltid på Linköpings skogstjänst.
Familj: Varandra och sina husdjur: labradoren Zazza, katterna Enzo och Rut och de sju getterna.
Drömmer om: Att grunda en organisation för att lyfta fram och tillvarata de riktigt små turistföretagens intressen
* Mer information finns på hemsidan www.smalandstorpet.com.
Så fixade de företaget
Finansieringen: Eget kapital och EU-bidrag.
Marknadsföringen: Facebook, Instagram, Google, med mera.
Antal anställda: Bara Maria.
Vad gick lättare än väntat? Att nå ut till de utländska gästerna när vi startade upp verksamheten.
Vad var svårare än väntat? Att söka EU-bidrag och även att senare att få utbetalningar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.