Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 augusti 2019

Sommar i P1 2019 – Michael Tjernström sommarpratar

Klimatforskaren Michael Tjernström har gjort fyra polarexpeditioner till Arktis och intervjuas flitigt i media om klimatförändringarna. I sitt Sommar i P1 berättar han om polarresorna men också om väder och klimat – vad kan vi egentligen göra åt det som sker?

 Michael Tjernström, klimatforskare och professor i meteorologi, sommarpratar i P1 den 11 augusti 2019.
Michael Tjernström, klimatforskare och professor i meteorologi, sommarpratar i P1 den 11 augusti 2019. FOTO: Sveriges Radio

Michael Tjernström debuterar som sommarvärd i P1 och Land träffar honom på Sveriges Radios presskonferens i juni.

– Det känns som ett privilegium att få tillfälle att berätta. Det blir klimat och väder men också hur det kom sig att jag blev forskare och att det blev klimatet och Arktis i synnerhet, säger han.

”Möjligt att vända”

Michael Tjernström syns ofta i media när det talas om klimatförändringarna. Han beskriver sig som både pessimist och optimist när det gäller klimatet.

– Det som har hänt har redan hänt och den klimatförändring som har skett kommer vi få leva med i hundratals år. Men människan är oerhört påhittig och anpassningsbar så jag tror också att vår entusiasm och kreativitet kommer göra det möjligt att vända så småningom.

Tydligt ledarskap behövs

Tjernström efterfrågar ett tydligt politiskt ledarskap i klimatfrågan.

– När det inte finns någon ledare som pekar ut färdriktningen så är det väldigt lätt att hela intresset för klimatfrågan mynnar ut i massa ångest och problembeskrivningar snarare än kreativitet och problemlösning. Oro och ångest är inget bra beslutsunderlag, säger han.

Läs också: Miljösmarta alternativet till avokado – bondbönan!

Greta – ett alibi för världsledare?

16–åriga Greta Thunberg är numera omöjlig att inte nämna i klimatsammanhang, och hennes budskap är något som Michael Tjernström instämmer med.

– Hennes huvudbudskap är att lyssna på forskningen och det är alldeles rätt. Hon säger också att vi vet tillräckligt mycket och måste börja göra någonting nu, det är också alldeles rätt. Samtidigt finns ingen lösning där heller. När Greta pratar med världsledare leder det ingenstans. Hon blir som ett alibi, bara för att man träffar Greta Thunberg blir man accepterad i klimatfrågan och då är det som att man inte behöver göra något mer, säger Michael Tjernström.

Läs också: 7 importerade varor som kräver alarmerande mängder vatten

Någon behöver sätta agendan

Michael Tjernström drar referenser till John F Kennedys kända ”måntal” på 1960-talet när den dåvarande presidenten satte målet att USA skulle genomföra en månlandning inom det närmaste decenniet.

– Då sa han att ”vi ska göra det inte för att det är lätt, utan för att det är svårt”. Han satte agendan där och då. Något sådant skulle vi behöva i klimatfrågan, i stället för en skur av massa uppfattningar och förslag till åtgärder, som i många fall är verkningslösa.

Michael Tjernström, 63 år

Född i Solna och bosatt i Uppsala.

Professor vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet och har också en bakgrund som prognosmeteorolog och officer i Flygvapnet.

Michael Tjernström har gjort fyra polarexpeditioner till arktiska oceanen på den svenska isbrytaren Oden, varit gästforskare i Kalifornien och Colerado, och skrivit mängder med vetenskapliga artiklar och böcker.

Michael Tjernströms Sommar i P1 sänds den 11 augusti.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen