Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 juli 2019

Rusning av barnfamiljer till Kaxås!

Vilket gensvar! Över 70 barnfamiljer har redan anmält intresse för IT-entreprenören Dan Olofssons Projekt Kaxås.

 Dan Olofsson, IT-entreprenör vars Projekt Kaxås fått över 70 barnfamiljer att anmäla intresse.
Dan Olofsson, IT-entreprenör vars Projekt Kaxås fått över 70 barnfamiljer att anmäla intresse. FOTO: Karin Bångman

Att intresset skulle vara så stort – och ge avtryck direkt – kom som en angenäm överraskning för de drivande bakom Projekt Kaxås.

I korthet handlar det om att IT-entreprenören Dan Olofsson, med rötter i Kaxåsbygden, står bakom en storsatsning på att locka hit barnfamiljer för att säkra skolan och bygdens framtid.

Läs också: Miljardären Dan Olofsson satsar på barnfamiljer i Kaxås

Hjälpa till med bostäder

Man både inventerade alla lediga hus och projekterade för att bygga upp till 40 nya bostäder i två nya ekobyar. På hemsidan för projektet skriver man:

Finns intresse och att vi gemensamt hittat en lösning som ger en rimlig boendekostnad kan avtal träffas om köp och finansiering för senare färdigställande av entreprenör.

Stort intresse för projektet

 Karin Bångman, en av ”motorerna” i Projekt Kaxås, som själv flyttade hit för tio år sedan och stortrivs.
Karin Bångman, en av ”motorerna” i Projekt Kaxås, som själv flyttade hit för tio år sedan och stortrivs. FOTO: Projekt Kaxås

Att många verkar ha drömt om detta blev tydligt så fort projektet blev offentligt häromveckan.

– Ja, det sa bara pang och första veckan trillade det in över 60 intresseanmälningar. Och sen har det bara fortsatt, nu är vi uppe i 70, snart över 80 totalt, säger Karin Bångman, en av de drivande i projektet.

Nu måste hon och de andra bromsa lite för att hinna ta hand om alla som anmält intresse.

– Ja, hela tanken med projektet är att folk ska känna sig välkomna hit. Så nu vill vi erbjuda dem som vill att komma hit och diskutera vidare, säger Karin.

Längtan till landsbygden

Det är mycket som ska klaffa, som att båda föräldrar ska hitta jobb. Men många av dem som har hört av sig har yrken som det är efterfrågan på i trakten.

Hon tror att projektet ligger rätt i tiden, att det finns en växande längtan till landsbygden.

– Ja, det verkar som att många yngre och barnfamiljer tänkt på detta länge och nu såg en möjlighet. Kanske lockas man av tryggheten och närheten till allt på landsbygden, i kontrast till städerna som blir allt mer tättbefolkade och där olika problem uppstår, säger Karin.

Läs också: Nu kommer nästa generation av ekobyar

Familjer från hela landet

Hon och de andra bakom projektet gläds åt att barnfamiljerna som nappat kommer från hela landet och att de är så seriöst intresserade.

– Jag tror inte att det blir några problem att få tilltäckligt många intressenter till de 40 ekohus som vi planerar att bygga, tvärtom. I vinter hoppas vi få klart ett visningshus och sedan kunna bygga de andra husen efter hand, säger hon.

Hålla nere byggkostnaderna

Tanken är att hålla nere kostnaderna genom att ta fram en arkitektritad husmodell med hållbara material och uppvärmning, som byggs på samma sätt.

Troligen kommer kostnaden att hamna på 2 till 3 miljoner kronor totalt för hus, tomt, vatten, avlopp och värmesystem.

Ekobyar med stall

De två ekobyarna ska också ha varsitt gemensamt stall där invånarna själva får bestämma om de vill ha hästar, får eller höns.

– Det är något som många önskar, möjligheten att ha egna djur – men gärna tillsammans med andra för att dela på arbetet och ansvaret, berättar Karin.

Hon hoppas att Projekt Kaxås ska inspirera andra avfolkningsbygder och bli en modell för hur man kan locka dit nya invånare.

Läs också: De vill flytta till landet – letar efter en hel by

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen