Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 september 2016

Succébyn: Så lockar vi tusentals besökare

Det är arrangerat, uppstyrt och så drar det in pengar till övriga året. Munkbysjön i Ånge har hittat ett framgångsrecept för att engagera hela byn.

FOTO: Camilla Olsson

Mellan Torpshammar och Fränsta ligger Munkbysjön. Ena sidan av byn kantas av älven Ljungan och den andra stora sevärdheten här är Sveriges mittpunkt, Flataklocken.

Vägen upp dit är brant och med hjälp av asfalterade serpentinvägar går det att ta sig ända till toppen. Och asfalten Magdalena Flemström har haft en stor betydelse för byns framgångar.

Enkelt att bo

– 1994 asfalterade man fram till byn och 1995 asfalterade man från byn till mittpunkten. Många flyttade tillbaka hem när man fixade vägen. Det blev enkelt att bo här och det går fort att ta sig hit och ifrån.

Kittet i Munkbysjön är fiskeföreningen, idrottsföreningen MAIK och intresseföreningen.

Driver restaurang

Intresseföreningen driver bland annat byns camping och restaurangen vid mittpunkten. Fiskeföreningen har hand om fisketävlingar och MAIK arrangerar bland annat aktiviteter för byns barn, har hand om skidspåret och badstranden.

– Alla är nog med i någon förening, säger Malin Larsson.

– Alla är inte aktiva men säger man till att man behöver hjälp så säger inte någon nej, fyller Magdalena i.

munkbysjon
Magdalena Flemström och Malin Larsson.

Fick bredband tidigt

Här bor 174 invånare och hit drogs bredband redan 2004. Ett tag kallade de sig bredbandsbyn men när den nya tekniken spred sig allt mer i landet blev det överflödigt.

– Det var intresseföreningen som sköt in pengar till det och sedan fick man betala en del själv. Det gör att man kan driva företag här, säger Malin.

När Malin berättar om allt som arrangeras här återkommer hon till kärringgrupperna och eldsjälarna. Båda har varit väldigt viktiga för Munkbysjöns utveckling.

Träffades med jämna mellanrum

I mitten av 1980-talet fanns det fyra så kallade kärringgrupper här. Kvinnorna som var med i grupperna var indelade efter var i byn de bodde, antingen var det öst, norra, södra eller bybacken.

Med jämna mellanrum träffades medlemmarna, fikade, höll på med handarbete och arrangerade lotterier. Pengarna från lotterierna gick till intresseföreningen.

Arrangerar marknad

1986 kom Edgar Lovandsson med en idé till en ny aktivitet i byn.

– Han var en riktig eldsjäl. Jag var tio år när jag hörde om marknaden som skulle starta, det var jättespännande, säger Malin.

Första lördagen i september är det sedan dess Mittmarknad i bygdegården. I år är det 30 års jubileum.

– Då kommer cirka 3 000-4 000 personer som är mellan klockan 10 till 15.

Hög kvalitet

Att marknaden lockar så många tror de beror på kvaliteten. Här säljs inte plasttofflor i parti och minut. Istället satsas det på hantverk, hembakt, honung och hemsnickrat.

– 90 procent av byn är med och hjälper till. Det är pengarna därifrån som gör att vi kan göra något övriga delen av året, säger Magdalena.

Viktiga eldsjälar

Idag finns tre av kärringgrupperna kvar. De har ansvar för att på rullande schema organisera vissa aktiviteter. Eldsjälarna brinner också.

– Finns det eldsjälar så finns det aktiviteter, säger Magdalena.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen