Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 oktober 2018

Svensk ull har blivit attraktiv – så ska den säljas

Klädmärkena Filippa K, Röjk och Fjällräven väljer svensk ull. Och till våren får Sverige sitt första ulliga ”blocket”.

– Det är medvind nu, säger Fia Söderberg, grundare av Ullförmedlingen.

 Fia Söderberg, grundare av Ullförmedlingen, planerar för en ny ullig marknadsplats.
Fia Söderberg, grundare av Ullförmedlingen, planerar för en ny ullig marknadsplats. FOTO: Leif Yttergren

Svenska designers vill ha svensk ull. Först startade Fjällräven ett samarbete med jämtländska Brattlandsgården för att göra en exklusiv tröja i jämtlandsull.

Nu har också Filippa K och fritidsklädmärket Röjk köpt ull från Norrby gård i Kungsör. Nästa höst är tanken att Röjks första, helsvenska ullplagg ska vara ute på marknaden.

– Det händer jättemycket just nu och det handlar inte bara om de här klädföretagen. Det är ett antal projekt, evenemang, seminarier och utställningar som lyfter den svenska ullen, säger Fia Söderberg.

Läs också: De firade helyllebröllop – brudklänning gjort helt i ull!

Ny plattform

Sedan 2013 driver hon Facebook-gruppen Ullförmedlingen (obs: extern länk) som blev det första nationella forumet för dem som säljer ull och för dem som vill köpa. I dag har gruppen vuxit till över 4 700 medlemmar.

– Det börjar bli svårt för folk att hitta den ull de söker i gruppens flöde så till våren startar vi en modern, digital plattform som gör det lättare.

Jordbruksverket med i ull-projektet

Den ulliga marknadsplatsen börjar som ett projekt tillsammans med Jordbruksverket och Upplandsbygd,

Till att börja med ska plattformen byggas för ullförmedling inom kommunerna Uppsala, Östhammar, Knivsta och Sigtuna. Efter projektets slut blir plattformen nationell och ersätter ullförmedlingens Facebook-grupp.

Saknas struktur

Det är medvind och en ny marknadsplats är ett stort kliv framåt men Fia Söderberg betonar att det är mycket kvar innan den svenska ullen kan bli den resurs den förtjänar att vara.

– Vi behöver politikernas hjälp. Sverige behöver en nationell samordning för att ta hand om ullen. Nu finns ingen infrastruktur och varje aktör får själv hitta lösningar på samma problem, säger Fia Söderberg.

Läs också: Fårklipparen Jacob är fårens friskvårdscoach

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen