Gymnasieelever från Sundsvall uppfann broddar för rullatorer
Broddar för rullatorer kan bli en vardagsräddare för den som är nervös över att ge sig ut i vinterhalkan. Uppfinningen kommer från tre unga killar i Sundsvall.
– Vi vill inte att äldre ska behöva sitta inne på vintern, säger William Gidlund.
Det hela började i uppstartandet av ett UF-företag på gymnasiet, då de tre Sundsvallskillarna William Gidlund, Isaac Tencic och Pontus Andersson klurade på nya affärsidéer.
– Vi träffade en äldre dam med rullator och frågade vad hon hade för problem i vardagen. Då kom det fram att hon tyckte det var svårt att använda rullatorn på vintern. Eftersom däcken är helgjutna blir det ingen friktion och hon tvingades sicksacka upp för backarna, berättar Willian Gidlund.
Under UF-projektet filade trion på en design men idén fick ligga på is under de kommande åren. När de ett tag senare fick tillbaka en prototyp var den bättre än förväntan. Till slut bestämde sig Sundsvallsborna för att lansera broddarna.
– Vi tycker att de funkar klart över förväntan, säger William Gidlund.
Läs också: Så kan motion bromsa hjärnans åldrande – Anders Hansen förklarar
Inga dubbar
Broddarna träs runt bakdäcken på rullatorn där tyngden läggs och bromsarna sitter. För att pensionärerna ska slippa skruva loss däcken sitter de fast med ett supermagnetlås. Broddarna är gjorda i naturgummi och har inga dubbar.
– Vi har valt att inte använda någon metall för att man ska kunna använda dem inne i mataffären. Det kan förstås bli problematik på ren is, men det är ett klart bättre grepp. Där har vi gjort en avvägning, för vi tror att det kan bli ett problem att man skulle behöva ta av dem när man går in, säger William Gidlund.
Broddarna passar modellen Karl Oscar, som är den allra vanligaste rullatorn i Sverige.
Läs också: Tupplur under dagen kan vara tidigt tecken på Alzheimers
Unik uppfinning
Det finns i dagsläget ingen annan aktör som erbjuder just broddar för rullatorer. Därför har intresset varit stort.
– Vi har fått in ett 50-tal ordrar sedan i fredags. Så efterfrågan har varit väldigt stor, säger William Gidlund.
Han tror att anledningen till att ingen annan producerar något liknande kan vara för att hjälpmedel ofta går genom upphandlingar via kommun eller landsting.
– Ofta är det en ganska invecklad process att ta fram hjälpmedel. Det brukar ta ett tag innan saker händer.
En sidoverksamhet
Deras företag, Nordic Winters AB, är än så länge en obetald verksamhet som de arbetar med vid sidan om andra jobb eller studier.
– Vårt mål har ju inte varit att vara vinstdrivande. Just nu lägger vi allt vi tjänar in på att producera nytt, säger William Gidlund.
Rullatorbroddarna går att köpa via vissa privata återförsäljare och på trions hemsida för 799 kronor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.