Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 maj 2016

Sveriges märkligaste kommunslogans

Du har sett dem och säkerligen förundrats många gånger. ”Full fräs i Sotenäs”, ”Hårda bud i Mellerud”, ”Makalösa Pajala” är några av alla märkliga slogans för samhällen i Sverige.

Om du tar bilen genom landet passerar du en massa välkomstskyltar. En del har etsat sig fast i minnet trots att skyltarna är borttagna för länge sedan. Vissa är bara påhittade och har aldrig använts officiellt. Men några slogans har faktiskt klurats ut på arbetstid för att marknadsföra orten. En av många märkliga är Gävle kommuns ”Välkommen ombord”. Denna slogan som presenterades 2008, är ett sätt för kommunen att marknadsföra Gävle som hamn och havsstad.

Svårt att förklara

”Bräcke – Första klass” har till och med de som hittat på formuleringen problem att förklara. Den ska tydligen höra ihop med ett rekryteringsprojekt där kommunen försökte locka till sig familjer med barn som börjar första klass i skolan.

Alla som besökt den gamla militärstaden Boden undrar säkert över ”Fördel Boden”. Här handlar det om att kommunen försökt tvätta bort uttryck på t-shirts som värnpliktiga använt när de har muckat. Det är en kamp mot hatramsor som ”Boden, Boden – helvetet på jorden”, ”När gud skapade jorden – vände han arslet åt Boden”, ”Det finns en på jorden, där solen inte ler – den platsen heter Boden, dit vill jag aldrig mer”.

Friskaste kommunen blev sjuk

Gällivare försökte marknadsföra sig som friskvårdskommun 1982 med ”Friska Gällivare”. Samma vecka som kampanjen startade kunde lokaltidningen konstatera ”Friska Gällivare – sjukast i landet”. I Gällivare har det dessutom begåtts ett flertal mord, bland annat på det holländska paret som tältade i Appojaure 1984 och på Caroline vid rastplatsen Stenbron 2009.

Några orter tänker internationellt och använder därför världsspråket engelska. En klassiker är ”When in Europe, don’t miss Skurup”. En annan skånsk skylt som skapade rabalder var Vellinge kommuns. De ville skapa ett slagkraftigt budskap med frasen: ”Här är Friheten större” men fick sedan ta ned skylten.

Här är fler klassiska kommunslogans:

Alingsås: Kaffe o potäter.
Alnön: Norrlands Hawaii.
Arvika: Kommunen med stake.
Bengtsfors: Där goda idéer forsar fram.
Bjursås: Dalarnas Schweiz.
Borås: Fullt blås, Borås.
Enköping: Sveriges närmaste stad.
Flen: Finn fina Flen.
Götene: Bo i Götene, lev i världen.
Hagfors: Ta flyget nästa gång.
Hylte: Dubbelt så många, dubbelt så bra.
Hässleholm: Nära till allt, långt ifrån dyrt.
Järvsö: Sveriges närmsta alp.
Karlskoga: Laddat med trivsel.
Krokom: Krokum kan.
Ljusterö: Just de’ru.
Lycksele: En komplett metropol.
Mönsterås: Här mås i Mönsterås.
Nordmaling: Mittens rike.
Norrköping: Sveriges Manchester.
Nykvarn: Ung, vild och vacker.
Orsa: Helt enkelt.
Piteå: Det är hit man kommer när man kommer hem.
Storfors: Stortrivs i Storfors.
Surahammar: Din bit av det sura äpplet.
Säter: Jag är tokig i Säter.
Tingsryd: Tingsryd utan skryt– framgång, gemenskap och gemyt.
Trelleborg: Palmarnas stad.
Täby: De bästa oddsen.
Vallentuna: Var femte invånare är en häst.
Vänersborg: Lilla Paris.
Österåker: Mer än en anstalt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen