Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 maj 2019

”Tiny house”-trenden attraktiv för miljömedvetna svenskar

Yteffektiv, miljövänlig och på hjul.

”Tiny house”-trenden är framför allt stor i USA, men i takt med ett växande intresse för hållbarhet och självförsörjning har det lilla huset blivit attraktivt även för de svenskar som vill leva det enkla livet.

 Urban Bygg i Iggesund bygger och hyr ut "Tiny House".
Urban Bygg i Iggesund bygger och hyr ut "Tiny House". FOTO: Urban Bygg

För att bygga ett så kallat ”tiny house” (betyder ”litet hus”) behövs inget bygglov. Det är ett yteffektivt hus på mellan 10-30 kvadratmeter som ofta står på hjul och är byggt av miljövänliga naturmaterial, allra helst återbruk.

Inspirationen kommer från en rörelse i USA som startade redan på 1990-talet. Efter finanskrisen 2008 tog det ny fart då många amerikaner behövde en billigare bostad.

– Utmaningen är att bygga något som kan likna ett hem, med alla funktioner och bekvämligheter som behövs, säger Philip Wayer, en av grundarna till ISSS Resilience Centre, ett svenskt institut för krisberedskap och riskhantering.

Läs också: Eliza och David hittade livskvalitet på 25 kvadrat

Vill bli självförsörjande

I dagsläget är ungefär 90 procent av alla ”tiny house” rikitga bostäder, resten används som fritidsbostäder. Det finns många anledningar till att människor väljer det minimalistiska livet, men de främsta orsakerna är miljöhänsyn, ekonomiska problem eller önskan om mer tid, frihet och livskvalitet. Lockelsen med ett ”tiny house” beskrivs av många som en längtan efter en friare tillvaro där man får utforma och bygga sitt hus själv. En mer hållbar och förenklad livsstil med en simpel materiell standard, gärna ett liv nära naturen med självförsörjande inslag.

– Nästan alla av de som är intresserade håller på med ”prepping”. Alla som köper förstår att vi är i en värld som förändras och vill försäkra sig om ett hållbart sätt att leva. Visionen om självförsörjning är den främsta anledningen till att människor väljer att bo i ”tiny house”, säger Philip Wayer.

Enkel levnadsstandard

Husen är välisolerade och ska inte behöva särskilt mycket uppvärmning. De flesta husen är försedda med en vedspis och många satsar på solpaneler för att få elektricitet. Vattnet hämtas i slangar och dunkar för att förvaras i en vattentank. Avloppstanken töms precis som i en båt eller i en husvagn.

– Det finns några olika toalettalternativ, men det kommer aldrig bli så bekvämt som att bo i ett normalt bostadshus. Det krävs en viss sorts människa som ska vilja tömma sitt eget avlopp på regelbunden basis, säger Philip Wayer.

Läs också: Så minskar du ditt klimatavtryck – enkla tips att börja med redan i dag!

Tror på växande intresse

ISSS (Institute of Swedish Safety and Security) har under några år sålt ”tiny house”, men verksamheten har inte varit lönsam.

– Marknaden i Sverige är fortfarande inte stor. Man kan bygga upp ett hus snabbt men vi vill bygga hållbart. Det är helt enkelt för dyrt att producera med alla funktioner och den interiör som kunden önskar, och som dessutom håller i längden.

Philip Wayer tror dock att ”tiny house” är en del av framtiden. Det kan vara kostnadseffektivt för den som inte har råd att köpa bostad.

– Det är redan svårt i Sverige att förse alla med en bostad. Vi bygger bostäder, men det kommer att komma till en ”tipping point” i framtiden. Utmaningen blir att bygga tillräckligt med hus för alla. Anledningen till en ökning av ”tiny house” behöver inte innebära att folk föredrar det eller att de gillar idén om att vara självförsörjande, utan att det blir ett nödvändigt måste.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen