I säsong:
Kvinna med röd varukorg i en matbutik.
Svenskarna oroar sig för landets möjlighet till självförsörning av mat i framtiden, enligt ny Sifo-undersökning. Foto: Istock

Det var i juni år som 1008 slumpvis utvalda svenskar i åldrarna 18-84 år fick svara på frågor om den svenska livsmedelsförsörjningen. Resultatet visar att många ser pessimistiskt på framtiden för den.

Förutom att var tredje, 34 procent, uppger att de känner oro för en eventuell framtida livsmedelsbrist tror 50 procent att den svenska livsmedelsproduktionen inte kommer att kunna försörja hela befolkningen med mat i framtiden.

– Det är såklart tråkigt att förtroendet är lågt för den svenska livsmedelsförsörjningen. Särskilt i tider av osäkerhet är det viktigare än någonsin att inse dess betydelse för vårt lands beredskap och dess potential att bidra till den gröna omställningen, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier.

Liten kunskap

52 procent svarar att de har liten kunskap om matproduktion, bland unga vuxna i åldrarna 18-29 år är siffran  60 procent.

Enligt Sifo-undersökningen framkommer det att varannan svensk (52 procent) har låg kunskap om livsmedelsproduktionen. Siffran ökar bland unga vuxna i åldern 18–29 år (60 procent).

Mer från Land