I säsong:
Det viktigaste med "Öl Inclusive" är att vi har så roligt, säger kompanjonerna och grannarna Elin Johansson, Elina Forsell och Peter Sterne. I bakgrunden sjön Sommen.
Det viktigaste med "Öl Inclusive" är att vi har så roligt, säger kompanjonerna och grannarna Elin Johansson, Elina Forsell och Peter Sterne. I bakgrunden sjön Sommen. Foto: Ida Segersson

De tre kompanjonerna är nöjda med det fyndiga namnet på sin öl- och turistsatsning.

– Ja, det har vi hämtat från All Inclusive, säger Peter Sterne och skrattar. Men här får man hela ölpaketet, inklusive vänner för livet.

Peter driver Solvikens vandrarhem som ligger vid sjön Sommen i södra Östergötland.

Under icke-coronatider lever han mest på gruppbokningar, som exempelvis bröllop och konferenser.

Brygger hantverksöl

Dessa hantverksöl från Nääs gårdsbryggeri får besökarna smaka på under rundturen.
Dessa hantverksöl från Nääs gårdsbryggeri får besökarna smaka på under rundturen. Foto: Privat

Hans grannar och partners i "Öl Inclusive", Elin Johansson och Elina Forsells verksamheter är helt annorlunda.

Elin är förskolelärare, men hjälper pappa Gunnar att brygga hantverksöl på Nääs gårdsbryggeri, som sidosyssla.

Dessutom driver hon tillsammans med maken Marcus, Nääs Kött & Vilt, som säljer viltkött på älg, hjort och rådjur.

– Jag brinner verkligen för gården och våra sysslor går in i varandra, berättar Elin.

Humleodling och köttdjur

Elin, Tobias, sonen Folke samt Elina och Peter inne i Nääs gårdsbryggeri, som drivs av Elina och hennes far bland andra.
Elin, Tobias, sonen Folke samt Elina och Peter inne i Nääs gårdsbryggeri, som drivs av Elina och hennes far bland andra. Foto: Ida Segersson

Elina brinner också för sin del i samarbetet, humleodling. Den ingår i företaget Kalvsved Humle & Hereford som hon driver ihop med sin sambo Tobias på deras gård. Det gör hon vid sidan av sitt jobb som regionchef på ett IT-företag.

I deras hage går ett 60-tal köttdjur med kalvar. Och på den ekologiska humleodlingen pågår arbetet för fullt med att rensa ogräs och färdigställa sista delen av klättersystemet för humleodlingen.

Har tre jobb

Humleodling. Elin rensar ogräs på sin och sambon Tobias humleodling.
Humleodling. Elin rensar ogräs på sin och sambon Tobias humleodling. Foto: Maria Qvarzell

De startade med att ha 800 humleplantor.

– Vårt mål är att delvis kunna leva på det gården ger. Men just nu måste man ha minst tre jobb, säger Elina.

Alla tre har sina rötter i trakten. Peter bor på bondgården Skurbo som farfars far byggde. Elin och Elina, som är uppvuxna i Ydre och hade samma dagmamma som barn, räknar sig som hemvändare.

– Vår familj bor i Jönköping, men hoppas i framtiden kunna flytta tillbaka till Nääs. Nu bor vi delvis i drängstugan hemma på gården, berättar Elin och skrattar.

Verksamheterna passar ihop

Var och en har fullt upp med sina egna verksamheter. Men Peter, Elin och Elina lägger också tid på sitt gemensamma projekt "Öl Inclusive".

Idén fick de under en företagsworkshop ordnad av Ydre kommun och "Visit Östergötland"

– Vi insåg att våra kärnverksamheter passade perfekt för att göra något tillsammans, säger Peter.

Elin inflikar att det faktiskt också skapades något helt nytt av deras tre produkter.

Ölhelger med studiebesök

Öl är basen för grannarnas samarbete i Ydre. De tre kompanjonerna Peter, Elin och Elina och längst till vänster även Elinas sambo Tobias.
Öl är basen för grannarnas samarbete i Ydre. De tre kompanjonerna Peter, Elin och Elina och längst till vänster även Elinas sambo Tobias. Foto: Ida Segersson

Tanken med" Öl Inclusive" är att ge besökarna en totalupplevelse i öl, från humle till puben. De har ordnat hela paket, ölhelger med olika stopp.

Först studiebesök på Elinas humleodling, där hon berättar om allt från humlens historia till hur odling av humle går till.

Sedan studiebesök på både det stora Åbro Bryggeri i Vimmerby och hos Elins lilla hantverksbryggeri Nääs.

Självklart blir det ölprovning och deltagarna får även prova på att brygga sitt eget öl. I paketet ingår också helpension hos Peter på Solvikens vandrarhem.

Delar upp ansvaret

De tre kompanjonerna har en tydlig uppdelning av vem som ska göra vad. Eftersom Solviken är den största verksamheten står Peter för administrationen och lägger ut för olika kostnader.

Elina som har den minsta verksamheten, bidrar minst ekonomiskt. I stället jobbar hon med marknadsföringen och har tagit fram allt material.

– Vi har varit väldigt noga med att redan från början dela upp arbete och kostnader. Vartenda delmoment är specificerat, berättar Elina.

Proffsighet viktigt

De tycker de kompletterar varandra bra, där var och en tar ansvar för sitt.

– Det är väldigt viktigt att varje produkt är proffsig, annars svärtar vi ner varandra, menar Peter.

Kommunicerar med varandra gör de mest via mejl.

– Vi är väldigt raka och tydliga alla tre, berättar Elin.

Tryggt med egna verksamheter

En stor trygghet är att alla tre har sina egna verksamheter vid sidan om.

– Vi står inte och faller med det här, säger Elina.

Det som förenar dem är att alla har ett stort driv. Och så tycker de att det är väldigt kul att samarbeta med varandra.

– Vi blir inte rika på det här, men vi har väldigt roligt ihop, säger Peter.

Ölbryggaren

Namn: Elin Johansson.

Bor: På Nääs gård i Ydre och i Jönköping.

Ålder: 37 år.

Familj: Maken Marcus och de tre barnen Henry tre, Vera två år och Folke en månad.

Yrke: förskolelärare, driver Nääs kött & vilt och hjälper till med Nääs gårdsbryggeri.

Intresse: Jakt och familjeliv. Det är det enda jag hinner med.

Humleodlaren

Namn: Elina Forsell.

Bor: På gården Kalvsved i Ydre.

Ålder: 35 år.

Familj: Sambon Tobias Helmin och barnen August, 4 år, och Otto, 1 år.

Yrke: Regionchef på ett IT-företag och hjälper till att odla humle på fritiden.

Krogägaren och vandrarhemsvärden

Namn:Peter Sterne.

Bor: På gården Skurbo i Ydre.

Ålder: 53 år.

Familj: Hustru Pernilla och de vuxna barnen Alexandra, Viktoria och Lukas.

Yrke: Vd i två bolag, vandrarhemsvärd och krogägare, teknisk konsult.

Intresse: fotboll, läsning, gillar att vara i kyrkan, meditativt och behagligt.

Mer från Land