Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 22 oktober 2018

Vegetariska råvaror som stöttar svenska bönder

Efter en sommar av svår torka har diverse kampanjer uppmanat till att välja svenskt kött för att stötta de svenska bönderna. Men för den som vill äta mindre kött finns en rad vegetariska livsmedel som även de stöttar böndernas verksamhet.

Här är sex vegetariska proteinkällor som går att göra oändligt många goda maträtter på.

 Efterfrågan på svenskodlat vegetariskt protein ökar, vilket gör att många alternativa proteinkällor nu testodlas.
Efterfrågan på svenskodlat vegetariskt protein ökar, vilket gör att många alternativa proteinkällor nu testodlas. FOTO: iStock/Gogreen

Trots en växande vegotrend äter vi svenskar mer kött än någonsin. Nästan 50 procent mer än vi gjorde för 30 år sedan. Samtidigt ökar efterfrågan på svenskodlat vegetariskt protein. Dessvärre är en stor del av de vegetariska alternativen ute i butikerna importerade, så kontrollera på förpackningen att livsmedlen faktiskt är svenskodlade.

Läs också: Rädda klimatet! Här är grönsakerna som du ska sluta köpa nu

Bönor

Vi äter bönor som aldrig förr. Bönor har en proteinhalt på mellan 20 och 25 procent och innehåller dessutom viktiga vitaminer och mineraler. För fem år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades i Sverige. Nu finns ytterligare en handfull svenskodlade sorter på marknaden, som borlottibönor, yin-yang, kidneybönor, svarta och vita bönor.

Lantmännen Cerealias varumärke GoGreen säljer flera sorters helsvenska bönor. De odlas främst på Öland och i Skåne. Bönor kan köpas färdigkokta, torkade, färska eller frysta och kan tillagas i oändligt många former, exempelvis som biffar med olika smaksättningar eller i en värmare chili sin carne.

Läs också: Ny forskning: Bönor mättar bättre än kött

 GoGreen säljer svenska bönor, flera sorter.
GoGreen säljer svenska bönor, flera sorter. FOTO: Gogreen

Ärtor

Baljväxter är bra alternativ till kött, kanske i form av ärthummus eller mättande ärtbiffar. Svenska Nutrient har tagit fram en svensk tempeh, som vanligtvis produceras på sojarester från tofuproduktion.

Ärttempeh är gjord på olika typer av ärtor som genom kontrollerad fermentering får struktur och smak som sig bör.

Läs också: Skeptisk mot vegetariskt? Här är grytan som får dig på fall

 Tempeh gjord på svenska gula ärtor.
Tempeh gjord på svenska gula ärtor. FOTO: Nutrient

Quinoa

En majoritet av quinoan som säljs i butikerna har växt på i bergskedjan Anderna, framför allt i Bolivia och Peru. Men på flera håll i Sverige har det gjorts försök att odla svensk quinoa – och det med stor framgång. Den svenska, vita quinoan säljs av Nordisk råvara.

Quinoa kan förtäras som bas i sallad eller som alternativ till couscous, ris och pasta. Det går också att koka nyttig gröt på quinoan, som är en stabil proteinkälla.

Linser

Huvudparten av de linser som konsumeras i Sverige idag är importerade. Men det finns svenskodlade alternativ. Bara på Gotland har det odlats över 44 hektar linser; Gotlandslins, grön delikatesslins (som puy-linser) och orange lins.

Linser är riktig supermat, de är snåla på kalorier och höga på fibrer, aminosyror och antioxidanter. De är en bra proteinkälla för den som vill ersätta köttet och passar bra i pastasåser, soppor och sallader.

Läs också: Enkel och nyttig linsgryta – bästa storkoket

 Gotlandslins.
Gotlandslins. FOTO: Nordisk Råvara

Byt ut sojabönan mot… Lupinböna och gråärt

Lupinbönan har seglat upp som den svenska utmanaren till sojabönan. Den har hög proteinhalt och kan odlas i nordiskt klimat. Samma gäller gråärten, en gammal svensk gröda som var en viktig baskost förr i tiden. Dessa kan användas i sallader, röror eller formas till biffar.

 Lupinböna och gråärt.
Lupinböna och gråärt. FOTO: ISTOCK/GOGREEN/Nordisk råvara

Problematisk odling av soja

För många är den vegetariska kosten ett klimatsmart alternativ. Men ett av de mest populära ersättningsalternativen för köttet är sojaprodukter, där själva sojaproteinet importeras från Sydamerika. 1,2 miljoner hektar regnskog i Amazonasområdet avverkas för odling av soja varje år och sojaodlingar breder ut sig på viktiga savannlandskap.

Men sojaprodukterna på den svenska marknaden är nästan alltid kontrollerade av leverantören så att sojabönan inte är odlad på skövlad regnskogsmark eller genmodifierad.

Läs också: Halloumi med honungsstekt aubergine

Anammas sojaprodukter är tillverkade i Sverige, men själva sojaproteinet utvinns från bönor som odlats i Europa och USA. Hälsans Köks produkter tillverkas i Tjeckien och Israel, med sojaprotein från Brasilien och USA. Nestle, som är producenten bakom Hälsans köks produkter, ska nu börja med satellitövervakning så att kraven efterföljs.

– Vi jobbar jättemycket med att motverka avskogning. Vi har ju haft i våra avtal att man inte får odla på skövlad mark. I några fall har vi upptäckt att det varit så ändå, därför måste trappa upp arbetet för att skydda skogen, säger Annelie Barkelund, presskontakt på Nestle.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen