Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 10 februari 2020

Billig mat: 16 livsmedel som är bra att ha hemma

De är billiga, användbara och håller länge. Med de här 16 råvarorna hemma kan du alltid laga en god måltid!

 Ladda med billiga, hållbara livsmedel hemma – 16 bra tips!
Ladda med billiga, hållbara livsmedel hemma – 16 bra tips! FOTO: Stefan Tomic

SKAFFERIET:

Mjöl

 Mjöl.
Mjöl. FOTO: GarysFRP

Vete-, mandel- eller andra mjöl är bra att ha hemma till bröd, pajdeg med mera. Förvara svalt och torrt så håller det längre. Mandelmjöl håller bara ett par månader i öppnad påse, på grund av hög fettmängd (som kan härskna). Vanligt mjöl kan användas långt efter bäst före-datum.

Ris

 Ris är en bra basvara.
Ris är en bra basvara. FOTO: Istock

Oavsett vilken sorts ris man föredrar är det en väldigt användbar och billig basvara med lång hållbarhet. Förvaras torrt.

Buljongtärningar

Billiga smaksättare som i princip håller hur länge som helst, mycket på grund av sin höga salthalt.

Pasta

 Pasta i alla former är bra att ha ett lager av.
Pasta i alla former är bra att ha ett lager av. FOTO: Nomad

Med olika sorters pasta hemma, även lasagneplattor, har du basen till många goda och billiga rätter. Köp ett lager när det är extrapris. Håller nästan hur länge som helst.

Matolja

 Matolja är bra att ha hemma.
Matolja är bra att ha hemma. FOTO: oonal

En flaska matolja, gärna svenskproducerad rapsolja är bra att ha hemma. Att steka i, ha till salladsdressing med mera. Lång hållbarhet.

Torkade kryddor

 Torkade kryddor håller länge.
Torkade kryddor håller länge. FOTO: Animaflora

Timjan, oregano, rosmarin, dragon, curry och andra torkade kryddor håller nästan för evigt i lufttäta burkar. De förlorar bara lite smak och färg.

Senap, ketchup och soja

Håller i åratal och är bra smaksättare och tillbehör att ha hemma.

Läs också: 12 matvaror som håller i evigheter

Linser, ärter och bönor

Torkade baljväxter är billiga, hållbara proteinkällor. Även som färdigkokta och konserverade. Bra i grytor, soppor, röror, med mera. Kan hålla i flera år efter bäst-före-datumet.

Havregryn

 Havregryn håller länge och är mättande.
Havregryn håller länge och är mättande. FOTO: Istock

Billiga, nyttiga och användbara till allt från frukostgröt, till kakor och bröd. Håller i minst ett år.

Lök

 Lök piggar upp de flesta maträtter och kan förvaras länge.
Lök piggar upp de flesta maträtter och kan förvaras länge. FOTO: Istock

Gul, röd och vitlök är enormt användbara och passar till nästan alla lunch- och middagsrätter. Billiga och hållbara. Förvara torrt och svalt men inte kallt.

KYLSKÅPET:

Ägg

 Ägg är en matig och billiga proteinkälla som håller länge i kylskåpet.
Ägg är en matig och billiga proteinkälla som håller länge i kylskåpet. FOTO: Istock

Med ägg hemma har du alltid något att äta. Förvara i kylskåpet, cirka 4 grader. Då kan de hålla flera veckor efter bäst före-datum, men håller även i rumstemperatur. Så länge de luktar och ser normala ut. Vitor och gulor som blir över vid matlagning kan frysas in.

Ost

 En hårdost, gärna lagrad, sätter smak på allt från pasta till omelett och går också att frysa in riven.
En hårdost, gärna lagrad, sätter smak på allt från pasta till omelett och går också att frysa in riven. FOTO: Istock

Användbar smaksättare till många rätter och med lång hållbarhet, särskilt lagrade hårdostar. Mögel på kanten av hårdost skärs bort, sen går osten att äta. Lägg i ostkupa eller plastpåse i kylen.

Röd- och vitkål och morötter

 Kål och morötter ger mycket mat och näring för pengarna.
Kål och morötter ger mycket mat och näring för pengarna. FOTO: HandmadePictures

Kökets trotjänare är billiga, väldigt nyttiga och goda. Håller i många månader i rätt förvaring – svalt men inte kallt. Morötter bör förvaras i plastpåse för att inte torka ut.

Potatis

 Kökets trotjänare, potatisen, som är billig, god och hållbar.
Kökets trotjänare, potatisen, som är billig, god och hållbar. FOTO: RolfAasa

Potatismos, klyftpotatis, råraka eller potatistortilla är bara några rätter du kan laga. Potatis håller länge om den försvaras rätt, svalt, mörkt och inte alltför fuktigt.

Läs också: Bunkra mat – här är varorna du bör ha hemma vid en krissituation

FRYSEN:

 Fryst broccoli går snabbt att tina och ha i olika rätter.
Fryst broccoli går snabbt att tina och ha i olika rätter. FOTO: Istock

Broccoli- och blomkålsbuketter, wokgrönsaker

Matiga, nyttiga och fräscha grönsaker som går att tina upp snabbt. Passa på när det är extrapris.

Spenat

Gott i omeletter, stuvningar och pajer. Mycket rik på C-vitamin och antioxidanter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen