Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 april 2020

Corona: Lista över matvarorna som säljer mest

Vilka varor bunkrar vi under coronakrisen? Här är listan på de matvaror som säljer mest just nu.

 Trots uppmaningar om att inte hamstra är det många som bunkrar mat.
Trots uppmaningar om att inte hamstra är det många som bunkrar mat. FOTO: Istock

De senaste veckornas coronakris har fått många av oss att köpa hem lager av mat. Vissa varor har det varit en sådan rusning efter att det blivit tomt i hyllorna.

Trots maningar om att inte hamstra och att tänka på att det ska räcka till alla, särskilt de äldre, fortsätter många att köpa stora mängder.

Här är listan över maten som säljer mest i coronakrisen!

Mjöl

Vetemjölet var det första som det var rusning efter. Sedan har andra mjölsorter också börjat sälja slut. Och nu är det färdiga kakmixer som har börjat säljas i stora mängder.

Läs också: Gör din egen jäst

Pasta

Stapelvara som håller länge och som många har bunkrat upp med. Klassiska pastasorter som spagetti och makaroner tycks ha gått åt mest.

Ris och pulvermos

Två andra skafferivaror med lång hållbarhet som det har sålts mer av än vanligt de senaste veckorna.

Läs också: Märkning ägg – det betyder koden!

Ägg

Den rusning efter ägg som brukar komma till påsk började redan i mars, enligt Svenska ägg. Återstår att se om vi kommer att köpa mindre till påsk – eller vill ha ett extra stort lager av detta användbara livsmedel som kan hålla upp till en månad efter bäst före-datum.

Konserver

Bönor, soppor, tonfisk, sardiner – nu säljs det mycket mer av olika slags konserver som har lång hållbarhet.

Lokalproducerat kött

Efterfrågan hos småskaliga köttproducenter tycks också vara ovanligt stor. Till exempel beskriver Märta Jansdotter, VD på Gröna gårdar, en kraftigt ökad efterfrågan i e-handeln och en måttlig ökad i butik. Det har hittills vägt upp tappet från restaurangerna.

 I många butiker är det slut på jäst.
I många butiker är det slut på jäst. FOTO: Kicki Pousette

Jäst

Jästbolaget producerar för högtryck och har fördubblat sin försäljning. Ändå hinner jästen ta slut i många butiker i väntan på nya leveranser.

Knäckebröd

Även hårt bröd säljs i stora mängder just nu. Leksands bröd till exempel, har sålt 450 ton över budget hittills i år och har fått ta in extrapersonal bland varslad restaurangpersonal, skriver Dalarnas tidningar

Vatten på flaska

Lite otippat har även försäljningen av vatten på flaska ökat. Kanske i någon slags allmän krismedvetenhet, då coronasmittan inte innebär någon risk för brist på kranvatten.

Källor: Coop, Axfood, Ica, Svenska ägg, Jästbolaget, Lantmännen Cerealia

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen