Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Visste du att svenskarna smakade falukorv för första gången redan på 1500-talet? Eller att det var italienska invandrare som hämtade pizzan till Sverige? Många livsmedel och rätter som för länge sen var oerhört exotiskt är i dag vardagsfavoriter i många svenska hem.
Glass, bananer och tacos – älskade svenska favoriter. Men när kom de egentligen till Sverige? FOTO: Istock
Historiens olika skeenden samt invandring från olika länder speglar även vår svenska mathistoria. På 1940-talet kom italienarna och förde med sig pizza, på 1980-talet invandrade människor från Mellanöstern och öppnade upp falafelstånd. De senaste årtiondena har svenskarna själva fått upp intresset för utländsk mat genom resor till bland annat Japan och Thailand.
Läs mer om när de olika rätterna introduceras i Sverige!
Falukorv sen 1500-talet
I dag är receptet på falukorv skyddat av EU. FOTO: Istock
Det var i 1500-talets Dalarna som tyska gästarbetare började göra korv av överblivet oxkött. Korven såldes sedan vidare till Stockholm och blev populär hos arbetare. Det är också stockholmarna som hittat på ordet falukorv. I dag är receptet till falukorv skyddat av EU, och den fjärde juni varje år firas även falukorvens dag i Falun.
Glassen till Sverige på 1700-talet
Glass sågs till en början som något bara barn skulle äta. FOTO: Istock
Glassen har funnits i Sverige sedan 1700-talet, om än först enbart i Gustav III:s hov. Kajsa Warg nämnde även glass i sin kokbok från år 1755. Dock dröjde det till början av 1900-talet innan glassen blev tillgänglig även för vanliga medborgare. Det sägs att det var under en värmebölja år 1955 som glassen fick sitt riktiga genomslag i Sverige. En artikel från 1952 uppmanade även föräldrar att ge glass till sina febriga barn.
Det tog ett tag innan man lärde sig rätt transportförhållanden för att bananerna skulle hålla sig bra. FOTO: Istock
Det var den norske invandraren Carl Mathiesen, även kallad Banankungen, som satte i gång med bananimporten till Sverige. Den första lasten bananer kom till Sverige år 1909. Det tog några vändor innan man lyckades hitta den rätta temperaturen för att bananen skulle hålla sig väl under den långa resan. I dag sägs det att bananen är den frukt som svenskarna äter allra mest av!
Pizzan kom till Sverige på 1940-talet
Det dröjde flera decennier innan svenskarna fattade tycke för pizzan. FOTO: Istock
Trots att pizzan gjorde sitt intåg i Sverige redan på 1940-talet, så tog det decennier innan denna nya maträtt accepterades av svenskarna. Pizzan åts först av italienska gästarbetare på restaurang Sjöhagen i Västerås, som serverade Sveriges första pizza år 1947. Samma år öppnade också italienaren Luciano Frati en restaurang i Stockholm. Det gick bra för restaurangen, men sämre för pizzan.
Först 1968 grundade även svenskarna själva pizzerior, men mottagandet hos kunderna var fortfarande ljummet. På 1970-talet gick det till och med rykten om att någon fått ett råttben i halsen efter att ha ätit på en pizzeria i Stockholm. Råttryktena levde kvar länge, och det var först under senare decennier av 1900-talet som pizzan accepterades av det svenska folket.
Den första Max-restaurangen i Sverige öppnade upp dörrarna 1968 i Gällivare. FOTO: Istock+ViktoriiaNovokhatska
Det sägs att den första hamburgaren i Sverige åts på utställningen H55 i Helsingborg 1955. Det verkliga genombrottet kom några decennier senare, då bland annat McDonald’s öppnade sina restauranger på 1970-talet. Hamburgaren blev då en utmanare till den tidigare så populära varmkorven!
Sushin kom till Sverige på 1970-talet
Svenskarna väljer helst lax i sin sushi. FOTO: Istock
På 1970-talet öppnade japanen Toshiko Lee restaurangen Seikoen i Stockholm. Det var också Sveriges första japanska restaurang. Enligt Toshiko själv var det dock först med tv-serien Shoguns popularitet, samt med ökat antal japanska affärsmän i Stockholm, som även sushin fick sitt genomslag här. Överlag verkade svenskarna inte så förtjusta i rå fisk, men laxen var ett undantag. Nigirisushi med lax har genom tiderna varit det populäraste valet av sushi i Sverige.
Tacos poppis sen 1980-talet
Svenskarna äter i dag mest tacos i Europa. FOTO: Istock
Old el Paso var de första att lansera tacos till försäljning i Sverige. Försäljningen ville först inte riktigt ta fart. 1991 kom även Santa Marias texmex-produkter ut på marknaden, efter att deras VD Lars-Olof Mattson några år tidigare prövat tacos på en middag och insett dess potential. Det skulle dock ännu dröja till 2000-talet innan tacos hade blivit en etablerad del av svenskarnas vardag. I dag sägs det att svenskarna, tillsammans med norrmännen, äter mest tacos i Europa.
Falafeln kom hit på 1980-talet
Falafeln introducerades av libanesiska invandrare.
Falafeln introducerades i Malmö år 1988, då Amnon Tsubarah öppnade restaurangen Falafel Mästaren. Det sägs att nattöppna gatuståndet Falafelkungen i Lund varit allra först redan1985. Det var dock Falafel no 1 av libanesiska Ahmad Iskandarani som på allvar fick svenskarna att fatta tycke för kikärtsbiffarna, och Iskandarinis kedja blev även utnämnd till Malmös bästa falafel av Sydsvenskan år 2014.