Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 2 september 2019

Därför blir det två äggulor

Du kanske någon gång har knäckt ett ägg och så vips! Jackpot! Nere i bunken simmar två gyllene gulor. Här är förklaringen till att vissa ägg innehåller flera gulor.

 Två gulor i ett ägg kan vara ett tecken på att ägget kommer från en ung höna.
Två gulor i ett ägg kan vara ett tecken på att ägget kommer från en ung höna. FOTO: iStock

Det händer ibland att ett ägg innehåller fler än en gula. Förklaringen får vi från Lands erfarna hönsexpert Kristina Bäckström. När den unga hönan börjar lägga ägg händer det att hon råkar släppa två äggulor samtidigt. Det ger ett ägg med dubbla gulor och beror på omognad i hönans äggproduktion.

Läs mer: Koka perfekta ägg – tider för löskokt, mjukkokt och hårdkokt

Så om du får ett ägg med två gulor kan du dra slutsatsen att ägget är från en ung höna. I undantagsfall kan en höna värpa ägg med två gulor hela livet.

Två gulor – två kycklingar?

 Tvillingkycklingarna kan inte båda överleva i ett och samma ägg.
Tvillingkycklingarna kan inte båda överleva i ett och samma ägg. FOTO: iStock

Så om ett ägg innehåller två gulor, skulle det kunna befruktas och bli tvillingkycklingar? I teorin, ja. Från de två gulorna kommer två foster att börja utvecklas. De är inte enäggstvillingar, utan kan till och med ha två olika fäder.

Skillnad på höns och däggdjur

Det ena eller båda fostren brukar dock på grund av plats- och näringsbrist dö före kläckningen, eller så blir kycklingarna mycket svaga. Båda fostren måste klara sig på den näring som finns i ägget från början.

Här skiljer sig hönsen från däggdjur, som kontinuerligt förser sina foster med näring från moderkakan, vilket gör att tvillingfoster kan klara sig bättre.

Källa:Forskning & framsteg, Svenska ägg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen