Därför bör du undvika palmolja
Palmoljan dras med dåligt rykte. Men vet du egentligen varför och gäller det all palmolja? Land reder ut begreppen.
Palmolja är världens mest använda vegetabiliska olja. Du hittar den i livsmedel men också i andra produkter som tvål, smink och biodiesel.
Oljan utvinns ur oljepalmen och är en tacksam ingrediens i många produkter. Den är billig, smakneutral och har lång hållbarhet. Inte undra på att den gillas av industrin!
Indonesien och Malaysia är två av världens största producenter där många miljoner människor arbetar direkt eller indirekt i palmoljeindustrin.
Läs också: Julgodis, kakor och choklad – sorter med och utan palmolja
Fördelar och nackdelar med palmolja
Problem med palmolja
- Miljöbov. Stora ytor värdefull regnskog och torvmark omvandlas årligen till palmoljeplantager.
- Dålig arbetsmiljö. Lokalbefolkningen trängs undan och de som arbetar på plantagerna blir ofta blir utnyttjade.
- Giftiga skyddsmedel. Oljepalmerna behandlas ofta med det supergiftiga växtskyddsmedlet parakvat som är förbjudet inom EU. Parakvat används även vid odling av till exempel soja och ananas.
- Skadligt fett. Innehållet av flera hälsoskadliga ämnen som bildas vid upphettning av olika fetter är högt i just palmolja. Den innehåller också mycket mättat fett i förhållande till flera andra vegetabiliska fetter som raps, oliv och solros.
Fördelar med palmolja
- En palm räcker länge. Oljepalmen är enormt produktiv. Den ger fem gånger så mycket olja per ytenhet som raps, och tio gånger så mycket som soja.
- Palmerna är lättskötta. Oljepalmerna kräver inte särskilt mycket konstgödsel eller bevattning. Eftersom palmen är flerårig behöver marken inte plöjas.
- Skapar arbetstillfällen. Miljontals människor arbetar i palmoljeindustrin som på så vis bidrar till ökat välstånd i fattiga länder.
- Hälsosammare utvinning. Industrin använder inte lösningsmedlet hexan vid utvinningen, vilket annars är vanligt vid andra varmpressade vegetabiliska oljor.
Så kan du förhålla dig till palmoljan
WWF menar att vi inte ska bojkotta palmolja trots alla problem den för med sig. Världen kommer nämligen fortsätta konsumera oljan ändå. Det är därför bättre att ställa krav på certifierad palmolja.
RSPO är en certifiering som innebär ett litet steg i rätt riktning. RSPO NEXT är något mer ambitiöst och ställer fler och hårdare krav. Fråga butiker och tillverkare om deras produkter innehåller certifierad eller ocertifierad palmolja. Undvik den senare varianten och ställ krav på livsmedelsproducenterna.
Så undviker du palmolja
Om du hellre vill undvika palmolja helt, läs på förpackningen. Tidigare räckte det med att beskriva den som ”vegetabiliskt fett”, men numera måste palmoljan specificeras i innehållsförteckningen.
Om du kör på biodiesel, undersök om möjligt vad den är baserad på och välj utifrån det.
Källor: WWF
Palmolja i Sverige
Palmolja finns i hälften av alla förpackade produkter i en vanlig livsmedelsbutik.
Över 90 procent av palmoljan som används i svenska livsmedel stöder hållbar odling.
Den svenska palmoljeanvändningen står för två procent av den europeiska marknaden.
Livsmedelsföretagen har som mål att all palmolja i svensk handel ska vara certifierad.
Källa: Hållbar palmolja