Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 augusti 2018

Enklaste sättet att konservera tomater

Kläm ner i en burk och ”skjuts, in i ugnen”. Så här sparar du lättast höstens överflöd av tomater.

 Små, stora, gula, blå eller röda. Spar tomaterna på burk till vintern.
Små, stora, gula, blå eller röda. Spar tomaterna på burk till vintern. FOTO: IBL

Man behöver inte krångla till det. Enklaste sättet att konservera tomater är i ugnen. Så här gör du.

Gör så här:

Diska glasburkar med lock av metall eller glasburkar med klämring och sätt in dem i ugnen på 120 grader en stund så att de steriliseras.

Tryck sedan ner tomater i burkarna. Dela dem i bitar eller kläm ner dem hela, krydda med salt eller låt bli, varva med vitlök och basilika eller strunta i det. Vatten behöver du inte hälla på.

Läs också: Superenkla sättet att spara tomatfrön

Huvudsaken är att du klämmer ner så många tomater som möjligt i varje burk, de säckar ihop sen i värmen.

Ställ in burkarna i ugnen på 120 grader. Kläm fast klämlocken eller skruva på metallocken löst så att ångan kan pysa ut.

Låt burkarna stå tills det börjar bubbla i burkarna och minst 3 minuter till innan du stänger av ugnen.

Burkar med klämlock och gummiring står kvar på eftervärmen. Om du har burkar med metallock tas burkarna ut och locken skruvas på ordentligt när det slutat ånga och bubbla. Sedan ställs de tillbaka i ugnen och får svalna på eftervärmen.

Läs också: Odla tomater – så får du de gröna att mogna inomhus

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen