Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 december 2019

Förvara julskinkan så här

Julskinkan kan bli en otrevlig bakteriehärd om du hanterar den fel. Här är missen många gör men som du ska undvika.

 Hantera julskinkan rätt så slipper du bli magsjuk.
Hantera julskinkan rätt så slipper du bli magsjuk. FOTO: knape

En skinkmacka på kvällen. Visst är det en av julens mysigaste guldstunder?

Men tänk på att förvara skinkskivor som blir över på rätt sätt. Följ professorns varning:

Gör rätt med skinkskivorna

Du ska aldrig förvar uppskurna skinkskivor som blivit över tillsammans med resten av den hela skinkan. Varningen kommer från Marie-Louise Danielsson-Tham som är professor i livsmedelshygien.

Bakterier på händerna

Anledningen är mycket enkel. Hon förklarar i Svt att man ofta använder händerna när skinkskivorna hanteras. Risken är då stor att bakterier från händerna hamnar på skinkskivorna. Om överblivna skivor sedan förvaras intill den hela skinkbiten kan även den bli smittad.

Undvik magsjuka

För att undvika onödig magsjuka är alltså hygienen A och O när du lagar, hanterar och förvarar mat. Det gäller julskinkan så väl som allt annat på julbordet.

Viktiga hygientips

Här är ytterligare några tips du ska hålla dig till:

  • Tvätta alltid händerna ordentligt innan du hanterar mat!
  • Kall mat (under 10 grader) ska hållas kall, varm mat (över 60 grader) ska hållas varm. Låt varm mat stå kvar på spisen. Kall mat kan kylas med hjälp av is.
  • Låt inte maten stå framme i onödan.
  • Se till att ditt kylskåp aldrig är varmare än 4 grader.

Så länge håller julskinkan

Förvarar du en griljerad skinka i kylskåp håller den cirka en vecka.

Men tänk på att hålbarheten förkortas om skinkan får stå framme. In i kylen med den alltså – så fort som möjligt efter att du skurit upp så många skivor som du tror går åt.

Frys in

Om du har en stor skinka, som du misstänker inte kommer att gå åt, kan det vara läge att dela den och frysa in en bit. Den håller sig cirka en månad i frysen.

Källor: Livsmedelsverket, SVT

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen