Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 26 februari 2021

Från Sverige-resan: Östergötland

Från Sverige-resan genom Sverige går vidare. Den här gången hamnar vi i Östergötland, där det finns ett brett utbud av mat av alla de slag. Kolla in godbitarna som vi letat fram - du kommer bli mer än nöjd!

Superb senap med alla smaker

Vi börjar i Hov utanför Vadstena där det tillverkas senap av hög kvalitet hos Hovsenap. Bruna och gula senapsfrön odlas på den egna gården, runt midsommar blommar de och i september är det skördedags. Olika frön blandas med socker, salt, syra och vatten och blir till olika senapssorter. Här tillverkas bland annat whiskysenap, champagnesenap och flera specialsorter till jul. Mums för senapsälskaren!

Stjärnstatus på äggen

 Stjärnägg, godare än vanliga ägg kanske?
Stjärnägg, godare än vanliga ägg kanske? FOTO: Stjärnägg

Stjärnägg har sitt säte i Linköping och består av fyra familjeägda packerier och producenter med lång historia. Nästan 100 svenska gårdar levererar ägg där man sätter kvalitet och spårbarhet i första rummet. De har skapat titeln äggmästare som garanterat de bästa svenska äggen, en hållbar produktion som ser till hönans bästa samt kunskap och hjärta i varje liten detalj.

Med Från Sverige-märkningen så vet du att äggen producerats och paketerats i Sverige.

Med svamp för framtiden

 Smart med svampodlingar för framtiden! Och gott!
Smart med svampodlingar för framtiden! Och gott! FOTO: Effie Trikili

Fyra doktorander står bakom satsningen på Östgötasvamp i Vikingstad utanför Linköping. Här odlas det svampar av alla de slag; champinjon, kastanjechampinjon, portobello och d-vitaminchampinjon. Östgötasvamp jobbar mycket med en hållbar utveckling och tar fram egna energieffektiva processer.

Kolla efter Från Sverige-märkningen när du köper svamp, då vet du att den är odlad och förpackad i Sverige.

Familjeföretag i fyra generationer

Charkman finns i Norrköping och representeras där av företaget AB Kulls Chark. Företaget har funnits sedan 1958 och vill vara det lilla företaget med fokus på kvalitet. Grillat, smörgåsmat och delikatessvaror tas fram inom företaget och de är nu inne på den fjärde generationen inom familjen som jobbar på företaget.

Belgiskt i Östergötland

 Vreta Kloster, med belgiska förebilder bryggs det svenskt öl.
Vreta Kloster, med belgiska förebilder bryggs det svenskt öl. FOTO: Systembolaget

Med belgisk inspiration bryggs det numera öl i Vreta Kloster. Andreas Iacobaeus har startat sitt eget bryggeri, Vreta Kloster Bryggeri, och det är belgiska ölstilar som han gillar bäst och som inspirerar hans öl. Ölen finns så klart på Systembolaget och den som gillar belgisk öl kan med fördel prova och se hur det växer fram klosteröl även i Sverige.

Inget spill gav fruktbart företag

 Fantastisk miljö med fantastiska smaker från Östergötland.
Fantastisk miljö med fantastiska smaker från Östergötland. FOTO: Marita Andersson

Brunneby Musteri har funnits i över 70 år utanför Borensberg och har genom alla tider jobbat med förädling av frukter och bär.

Jordbrukaren Carl Gösta Kjellin hade fått nog av att se trädgårdens frukt gå till spillo och en liten fruktpress riggades upp i källaren i herrgården. Här mustades de första äpplena på Brunneby 1941.

Musteriverksamheten ökade och 1970 arrenderade Carl Gösta ut sitt jordbruk för att på heltid ägna sig åt musteriet. 1979 tog syskonen Gunnar Kjellin och Eva Golbe över efter sin far och har sedan dess drivit musteriet tillsammans.

Smaka! Men inte på allt….

Sedan 1982 har glassrestaurangen Smultronstället funnits i Söderköping. Glassen görs med inspiration från Italien och har blivit väldigt populär. Runt 180 000 gäster årligen är fantastiskt och de äter cirka 75 000 liter glass i olika smaker. Smakrikt på riktigt!

Gette-goda ostar – så klart!

Hejtorp Gårdsmejeri utanför Finspång odlar sitt eget foder till getterna och från mjölken gör man ostar. Mellan 10 och 15 olika dessert- och delikatessostar finns det att välja bland.

Vit saltgurka? Javisst!

 Kinda gurka, en delikatess som passar till mycket!
Kinda gurka, en delikatess som passar till mycket! FOTO: Kinda gurka

1959 grundades Kinda Gurka av Sivert Lundgren och företaget finns kvar i utanför Rimforsa. I dag är man en av Sveriges största leverantörer av gurka, och mest populär är den vita saltgurkan – en riktig östgötsk delikatess!

Bär i varje buske

 Körsbär - så gott och så nyttigt!
Körsbär - så gott och så nyttigt! FOTO: Istock

I Väversunda utanför Ödeshög är det fokus på bär. Rabarber, jordgubbar, smultron och bigarråer odlas hos Väversunda Bärodling AB och verksamheten växer hela tiden tack vare nya odlingar av varjehanda sorter av rabarber och bigarråer. Här finns också en gårdsbutik under jordgubbssäsongen – väl värd att besöka!

Våffla med hallonbåtar – gott!

 Vem kan motstå doften av våfflor? Ett måste - gärna med hallonbåtar (?)!
Vem kan motstå doften av våfflor? Ett måste - gärna med hallonbåtar (?)! FOTO: IBL, Mostphotos

Längs Göta Kanal finns det gott om restauranger och fik. Vår resa stannar till i Motala och hos Mallboden. Här finns lunchmöjlighet och även ett vandrarhem, men det man blivit mest kända för är våfflorna som serveras. Bland annat finns en våffla med namnet Göta Kanal, och den serveras bland annat med hallonbåtar för att ha en koppling till de många båtar som passerar varje sommar.

Nostalgitripp i godis-butiken

 Godaste godiset i Sverige? Ja, kanske....
Godaste godiset i Sverige? Ja, kanske.... FOTO: Cloetta

Vi avslutar resan i Gamla Linköping där det finns ett antal olika alternativ för den som vill äta och dricka gott. Kanske blir det ett besök i Cloettas butik som ser ut som på 1950-talet och lockar med de godsaker som tillverkas i fabriken i Ljungsbro. Det var gott då och det är fortfarande gott i dag!

 Från Sverige
Från Sverige FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen