Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 januari 2019

Här är finalisterna i ”Årets matbluff 2018”

Margarin med mer palmolja än raps och fruktdryck med 15 milligram frukt. Bland finalisterna i 2018 års ”Årets matbluff” finns några starka kandidater som slirar på sanningen i sin produktdesign.

 Startfältet i Årets matbluff 2018.
Startfältet i Årets matbluff 2018. FOTO: Äkta Vara

Det har blivit dags att utse 2018 års största matbluff, ett antipris som konsumentföreningen Äkta vara arrangerar för årets mest vilseledande livsmedelsprodukt. Av rekordhöga 120 nomineringar har en jury utsett fem finalister. Av dem ska svenska folket rösta fram en ”vinnare” som tillkännages i slutet av januari.

Vill sätta press på producenterna

Syftet med antipriset är att uppmärksamma produkter som inte håller vad de lovat, samt att sätta press på livsmedelstillverkarna som säljer produkter som slirar på sanningen.

– När vi handlar mat tar vi väldigt många och snabba beslut. Man har inte tid och lust att granska varje produkt. Detta utnyttjar livsmedelstillverkarna genom att undanhålla sanningen på framsidan. Man är i ett gränsland, en gråzon. Men baksidan innehåller sanningen, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Läs också: Citronsyra – så fungerar det

Här är finalisterna i Årets Matbluff 2018

 Ekologisk kallpressad grönsaksjuice – med mest äppeljuice.
Ekologisk kallpressad grönsaksjuice – med mest äppeljuice. FOTO: Äkta Vara

Grönsaksjuice Garant

”Ekologisk kallpressad grönsaksjuice” lockar hälsomedvetna konsumenter. Flaskdesignen antyder att produkten innehåller enbart grönsakerna rödbeta, selleri och fänkål. Men i själva verket innehåller denna spansktillverkade juice två tredjedelar betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom 0,08 procent.

Palmolja i Lätta Original

 Lätta Original.
Lätta Original. FOTO: Äkta Vara

På ovansidan av det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar tillverkaren med att margarinet är gjort med ”svensk rapsolja och smakrik kärnmjölk”. Men bland de gula rapsblommorna som utsmyckar paketet finns på baksidan den finstilta texten som avslöjar att den främsta ingrediensen, utöver vatten, är långt ifrån svensk. Lätta innehåller mer palmolja än raps, vilket är en mycket ifrågasatt råvara ur miljö- och hälsoaspekt.

 Inte särskilt mycket raps. Innehållsföreteckningen på baksidan avslöjar att den främsta ingrediensen, utöver vatten, är palmolja.
Inte särskilt mycket raps. Innehållsföreteckningen på baksidan avslöjar att den främsta ingrediensen, utöver vatten, är palmolja. FOTO: Äkta Vara

Läs också: Därför bör du undvika palmolja

Guanabana i Festis

 Festis Guanabana Pineapple – fruktdryck med 15 milligram frukt.
Festis Guanabana Pineapple – fruktdryck med 15 milligram frukt. FOTO: Äkta Vara

För att falla under kategorin fruktdryck ska denna flaska Festis vara smaksatt med guanabana, vilket namnet också antyder. Men drycken innehåller endast 0,003 procent puré av den tropiska guanabanan.

– Mängden frukt är alltså 15 milligram i varje flaska. Om du skulle ta en enda normalstor frukt så skulle den räcka till 66 000 flaskor. Det blir 13 kilometer upp i himlen om man staplar dem på varandra. 0,003 procent är en så mikroskopiskt liten volym så den har ingen effekt eller betydelse. Det är bara ett alibi som man har bemödat sig att stoppa i flaskan för att kunna kalla det fruktdryck, säger Björn Bernhardson.

 När festisen bara innehåller 0,003 procent guanabana räcker en enda frukt till 66 000 flaskor.
När festisen bara innehåller 0,003 procent guanabana räcker en enda frukt till 66 000 flaskor. FOTO: Äkta Vara

Oatlys Havregurt

 Oatlys havregurt har inte någon levande bakteriekultur vilket yoghurt brukar ha.
Oatlys havregurt har inte någon levande bakteriekultur vilket yoghurt brukar ha. FOTO: Äkta Vara

För vissa är ett av skälen till att äta yoghurt den levande bakteriekulturen. Vid vanlig yoghurttillverkning pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier för att inte förstöra bakteriekulturen. Havregurt är ju som namnet anspelar på ett försök att imitera yoghurtens konsistens och smak. Men Havregurten är ultrahögpastöriserad, vilket innebär att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.

Glacéau Smartwater från Coca-Cola

 Coca-Colas ”Smartwater” genomgår en omfattande process som i stort sett är näringsmässigt värdelös.
Coca-Colas ”Smartwater” genomgår en omfattande process som i stort sett är näringsmässigt värdelös. FOTO: Äkta Vara

Coca-Colas tillverkning av ”Smartwater” är en krånglig procedur. Först ångdestilleras vanligt källvatten eller mineralvatten för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler på konstgjord väg. Men denna process är näringsmässigt värdelös menar Äkta vara i sin nominering. Dessutom har produkten ett ovanligt högt pris – 40 kronor litern (flera gånger dyrare än odestillerat källvatten och mineralvatten) – och transporteras från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen