Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 oktober 2021

Höjda matpriser spås lagom till jul!

Räkna med betydligt dyrare mat redan till jul. Orsaken är böndernas dramatiskt ökade kostnader för diesel, foder, gödsel med mera.

 Priserna kommer framför allt stiga på kött och mejeriprodukter.
Priserna kommer framför allt stiga på kött och mejeriprodukter. FOTO: Anders Wiklund/TT

Snart kommer matpriserna i butikerna att öka, kanske redan inom två månader. Det är en viss eftersläpning på grund av att nya avtal mellan producenter och handel tar cirka 12 veckor att införa i praktiken.

Kött och mejeriprodukter

Men klart är att både lantbrukare och livsmedelsföretagen, som bagerier, mejerier, charkföretag med mera kommer att behöva ta ut betydligt högre priser.

– Prisutvecklingen på kött och mejeriprodukter kommer särskilt att påverkas då de är färskvaror med kortare väg mellan lantbrukare och konsument, säger Palle Borgström, ordförande för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

Orsaken är skenande prishöjningar för diesel, el, konstgödsel, foder, förpackningar med mera.

Bara de kraftig höjda dieselpriserna ökar kostnaderna för svenskt lantbruk med 750 miljoner kronor i år.

Även för livsmedelsföretagen har kostnaderna ökat med 45-80 procent sedan förra sommaren, vilket är den högsta nivån på 20 år.

För att klara dessa ökningar krävs dels höjda matpriser i butikerna, dels åtgärder för att motverka följderna av Sveriges ovanligt höga dieselpriser.

Läs också: 6 anledningar att välja svenskproducerad mat

Ohållbart höga priser

De består till cirka 60 procent av drivmedelsskatter och moms. Dieseln är därför flera kronor dyrare per liter för svenska bönder än bönder i andra, konkurrerande länder, vilket är ohållbart menar LRF.

Från årsskiftet blir bränslepriserna ännu högre på grund av den nya reduktionsplikten, som ska minska de fossila utsläppen.

– Det är självklart för svenskt lantbruk att vi behöver gå över till en fossilfri produktion, men då det ännu inte finns tillräckligt med fossilfria drivmedel så blir en omöjlig ekvation, menar Palle Borgström.

– Nu måste regeringen agera och verka för att säkerställa jordbrukets konkurrenskraft samtidigt som vi ökar inhemsk produktion av biodrivmedel fortsätter han.

Så fördelas betalningen för maten i butiken!

Om matkassen skulle bli 100 kronor dyrare så får:

* Staten 10 procent, 10 kronor

* Bonden 20 procent, 20 kronor

* Livsmedelsföretag 35 procent, 35 kronor

* Handeln 35 procent, 35 kronor

* Källa: LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen