Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 december 2017

Gammaldags julmat

Kokta grisfötter, pressylta och julost. Här är gammaldags julmat många har glömt, men som kanske borde få en ny chans på julbordet.

Gamla julrätter som hamnat i glömskans skafferi kan vara väl värda att plocka fram och avnjuta på det moderna julbordet.

– Traditionella rätter är ett fint sätt att knyta till svunna tider, säger kostvetaren Anna Sjögren, känd från Historieätarna i SVT.

Här tipsar hon om gammalags julmat och berättar varför de är värda sin plats på årets julbord.

Grisfötter

 Grisfötter på julbordet är inte längre lika poppis som förr!
Grisfötter på julbordet är inte längre lika poppis som förr! FOTO: Svensk kött

Kokta, kalla grisfötter med ättika och rödbetor var förr ett vanligt inslag på julbordet men är idag mer sällsynt. Grisfotsaladåb eller lättpanerade och stekta grisfötter är andra sätt att servera rätten.

– Det finns de som verkligen älskar grisfötter. Förr skulle hela djuret tas till vara, och vill man göra det är det en jättebra rätt, säger Anna Sjögren.

Läs också: Saftiga revbensspjäll till jul

Sylta

 Sylta – julbordets allra heligaste om du frågar den äldre generationen.
Sylta – julbordets allra heligaste om du frågar den äldre generationen. FOTO: Istock

Kalvsylta och pressylta är typiskt gammaldags rätter som ofta åts till jul. Bland ingredienserna återfinns bland annat grishuvud, bogfläsk och svål.

– Även här handlar det om att ta tillvara på många olika styckningsdetaljer och kanske blir de här recepten populära igen när vi ska tänka miljösmart, säger Anna Sjögren.

Egen leverpastej

 Leverpastej är ju så mycket godare om man gör sin egen!
Leverpastej är ju så mycket godare om man gör sin egen! FOTO: Istock

Leverpastej är en traditionell rätt som du lätt kan göra själv och som dessutom är billig.

– Har man lite tid så är det väldigt enkelt att göra leverpastej och smaksätta den som man själv vill ha den.

Mumma

En gammal juldryck som består av porter, portvin och sockerdricka och som kan sötas ytterligare med koncentrerat sockerlag och madeira.

– Jag vill absolut slå ett slag för mumman som kan göras mer eller mindre alkoholstark. Mumma är ett sätt att ”bekvämimpa” julbordet, något som garanterat kommer göra intryck på gästerna men som inte tar flera dagar att förbereda.

Läs också: Hemgjord julmust – så gör du den

Långkål och brunkål

 Förvandla vitkålen till smarrig brunkål.
Förvandla vitkålen till smarrig brunkål. FOTO: Istock

Långkål är en vanlig rätt på halländska julbord och består av grönkål som kokas i spadet från julskinkan, smörsteks och sedan får sjuda ihop med grädde. I södra Sverige serveras gärna brunkål till jul – vitkål som kokas och steks och därefter smaksätts med sirap, ättika och salt.

– Det här är typiska lokala specialiteter som man med fördel kan bjuda på, inte minst för att få in lite mer grönt på julbordet.

Dopp i grytan

Dopp i grytan avnjuts traditionellt i Sverige samtidigt som julskinkan kokats, vilket också är anledningen till att julafton kallas för dopparedagen. Rätten består helt enkelt av bröd som doppas i skinkspadet.

– På många håll lever den här rätten kvar men annars vill jag verkligen rekommendera den. Traditionella rätter är ett fint sätt att knyta an till gamla tider och ett sätt att minnas äldre släktingar genom rätterna de alltid brukade laga.

Äggost

En bohuslänsk delikatess gjord på ägg, gräddfil, ättika och grädde som förr var riktig lyxmat. Äggost var en av få färska rätter på gammeldags julbord och en extravagans då den mesta maten åts torkad, saltad eller rökt.

– Äggost är en otroligt fin rätt. Man glömmer lätt hur ovanligt det var med färsk mat förr.

Och de här rätterna vill vi helst glömma …

Grishuvud

 Groteskt – eller en bortglömd tradition? Grishuvudet fanns förut på varje lite finare julbord.
Groteskt – eller en bortglömd tradition? Grishuvudet fanns förut på varje lite finare julbord. FOTO: Istock

Ett rökt och dekorerat grishuvud med ett rött äpple i munnen var traditionellt en statussymbol, ett sätt att visa på gårdens välstånd.

– Jag tycker nog inte att grishuvudet behöver finnas på julbordet, det är lite groteskt. En hel fisk är inte så konstigt att servera men huvudet på en gris eller ko tror jag många backar för, säger Anna Sjögren.

Ål

 Ålen är rödlistad men dyker fortsättningsvis upp på middagsbord framför allt i Skåne.
Ålen är rödlistad men dyker fortsättningsvis upp på middagsbord framför allt i Skåne. FOTO: Istock

Ål till jul har länge ansetts som en delikatess, särskilt i Skåne. Men allt fler väljer bort ålen då den är utrotningshotad även om vissa saluhallar och grossister fortfarande säljer ål. Ska du välja ål får du vara noga med att den är fiskad av en yrkesfiskare med rätt tillstånd. Läs mer här.

– Ålen är rödlistad och utfiskad och jag tycker jag helt och hållet att man ska hoppa över den.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen