Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 september 2017

Kantareller - allt du behöver veta om kantareller

Kantareller är utan tvekan vår mest älskade svamp. Här är (nästan) allt som du måste känna till om den populära svampen - och knepen som hjälper dig att hitta skogens skatter.

FOTO: Istock

Kantareller är vår mest älskade svamp

Kantareller hör till våra mest älskade matsvampar eftersom de både smakar mycket gott och är praktiska. Kantarellen är aldrig larvangripen vilket gör att alla fynd kan tas tillvara. Vanliga kantareller saknar också giftiga förväxlingssvampar. Däremot kan ovana svampplockare förväxla den med narrkantarell, som är en skivling med dålig smak.

Gul kantarell – vanlig felsägning

Det finns flera kantareller än den vanliga, den som i folkmun ibland felaktigt kallas gul kantarell. Korrekt namn för skogens guld är kort och gott kantarell (Cantharellus cibarius). Kantarellen har många flera läckra släktingar: blek kantarell, trattkantarell, grå kantarell, gulröd trumpetsvamp, svart trumpetsvamp och kruskantarell för att nämna de vanligaste.

Läs även: Vett och etikett i svampskogen

Kantarellens säsong – lång och härlig

Kantareller har en mycket lång säsong. Ofta dyker de första exemplaren upp redan i juni och om nattfrosten inte är allt för bister kan du plocka kantareller långt in på senhösten.

Kantareller växer i nästan hela landet, men är ovanligare i de västra delarna av Norrlands inland, för att sedan åter dyka upp i fjällen.

Trattkantareller – granska dem noga

Om du plockar trattkantareller ska du ta svamparna en och en och granska utseendet innan du lägger dem i korgen. Till skillnad mot den vanliga kantarellen har trattkantarellen en mycket giftig dubbelgångare: den toppiga giftspindelskivlingen. Giftspindelskivlingen skiljer sig från trattkantarellen genom sin toppiga hatt och rödbruna skivor.

Kantareller – mer smak än vi kan ana

Kantareller innehåller massor av smak – mycket mer än vi klarar av att känna. Ett tips om du bara hittar några få exemplar är att låta dem puttra i rikligt med smör. Smöret tar upp smaken och blir utsökt aromsmör eller kan bres direkt på en smörgås. Svamparna smakar som vanliga stekta kantareller. Ett superknep för att utvinna mer smak!

Lämna några kvar

Försök att alltid ämna kvar några kantareller när du plockar och undvik helst de allra minsta exemplaren. Då får de en chans att växa till sig och bli ännu fler tills nästa gång du kommer tillbaka.

Kantareller minskar på många håll

Kantarellen har minskat stort i flera länder i Europa, utan att forskare vet exakt varför. Minskningen tros dock hänga samman med allt större luftförorening och användning av tunga maskiner i känslig skogsmiljö.

Blandskog, mossa och gräs – kantarelläge!

Lär dig känna igen biotopen där kantareller trivs. När du hittar kantareller, lägg på minnet hur marken och skogen såg ut just där och håll utkik på liknande platser. Blandskog är generellt ett bra ställe för kantareller, marken får gärna vara lite mossig med inslag av gräs. Kantareller kräver fukt – leta där det är fuktigt, till exempel i de nedre sluttningarna vid en skogsbacke.

Träd och svamp i skön förening

Eftersom kantareller behöver träd för att leva finns de inte på ställen med enbart enbuskar, vilket man något förvillande skulle kunna tro om man hört den gamla barnvisan ”Har du sett herr kantarell” som ska växa ”uti enebacken”. Kantarell är en mykorrhizasvamp, vilket betyder att den till skillnad från många andra svampar, som till exempel champinjoner, inte lever av dött material. Kantareller lever i symbios med levande träd.

Inte bara gott, nyttigt också

Kantareller är sprängfyllda med nyttigheter som proteiner och kostfibrer, som främjar matsmältningen. Dessutom innehåller de en mängd nyttiga mineraler som zink, kalcium, selen, mangan och järn. Men framförallt är kantareller rika på C- och D-vitaminer. C-vitaminerna försvinner dock då svampen tillagas medan D-vitaminerna bevaras även vid tillagning.

Stövlar OCH tålamod

Kom ihåg: tålamod är svampletarens bästa vän. Ta gott om tid på dig när du ger dig ut för att leta efter skogens guld – plötsligt dyker det upp.

Läs också: Kolla in superknepet – så rensar du kantareller supersnabbt

Källa: Svampguiden, Naturhistoriska riksmuseet, Icakuriren.se, alltommat.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen