Så sköter du om din kolstålspanna
Att köpa en kolstålspanna är en bra investering, förutsatt att den sköts på rätt sätt. Så här tar du hand om din panna så håller den i många decennier.
Rätt stekpanna är värd mycket och frågan är om inte en kolstålspanna är den som man ska satsa på. Namnet kommer sig av att andelen kol är större än i vanligt stål och den lilla finessen gör att användningen av pannan ger ett gott resultat. Men man måste sköta pannan på rätt sätt, annars blir det galet.
Kolstål en favorit bland kockar
Kolstålspannan har länge varit en favorit i restaurangköken och det är inte så konstigt, den har lång livslängd, fördelar värmen jämnt och ger bra stekyta – det är nästan som en non-stick-beläggning men en helt naturlig sådan. Du kommer dessutom sakta men säkert behöva använda mindre fett i pannan eftersom stekpannan kontinuerligt bygger på sitt yttre skikt med fett.
Som om det inte vore nog så kan stekpannan, om några generationer eller så, återanvändas i andra produkter eftersom materialet är helt återanvändningsbart.
När du köper en kolstålspanna så ska du börja med att bränna in den, då kommer den må bättre och ge längre användningstid. Kom dock ihåg att inte ställa den på högsta värme direkt utan börja på låg värme och öka sedan kontinuerligt – annars riskerar den att slå sig och bukta i botten. Och det vill man så klart inte!
Läs också: Så sköter du en gjutjärnspanna
Bränna in en kolstålspanna
Ställ pannan på spisen. Häll lite neutral olja i pannan och fördela oljan över pannans yta. Det ska vara jämnt fördelat. Sätt på spisen och höj värmen. Låt värmen öka tills de ryker, ta då bort pannan från spisen och låt den svalna. Upprepa proceduren 5-7 gånger för bästa resultat.
Diska en kolstålspanna
Undvik diskmedel, matfettet sugs in i pannan över tid och diskning med diskmedel förstör ytan. Skölj med vatten och torka av pannan. Låt den ej stå i vatten – det förstör också ytan och pannan riskerar att rosta. Diska aldrig pannan i diskmaskin!
Bränn in pannan då och då
Pannan mår bra av att brännas in med jämna mellanrum. Då tillför man fett och ser till att beläggningen blir bättre och bättre över tid.
Köp produkter för kök & matlagning på LandshoppingKällor: Bagaren och kocken, Kitchen Lab
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.