Lena och Ola på Högtorp gård lever av mathantverk från skogen
Lena och Ola är kemiingenjören och skogsekologen som köpte en skogsgård i Mellösa. Där hittade de ”hyggesfria” sätt att få lönsamhet – som unika skogssmaker som finkrogarna gärna vill ha.
Det är lätt att missa Lena Engelmark Embertséns och maken Olas Engemarks gård, Högtorp, i all grönska.
Den ligger i Mellösa, på den sörmländska landsbygden som är försommarfin med blommande syrener, nyutslagna björklöv och gula maskrosor längs vägkanterna.
Späda granskott
Och så granskott. Små ljusgröna utväxter som de flesta säkert bara går oberörda förbi. Men de är spröda – och både läckra och fulla av nyttigheter.
Lena och Ola har lyckats bra med ambitionen att leva på det som växer i skogen. Så bra att båda är verksamma inom det egna företaget och dessutom nyligen har anställt en person.
Prisvinnande granskottsolja
En av basråvarorna är just granskott från den egna marken. Deras granskottsolja har fått pris i SM i mathantverk.
Just nu är det intensiv skördetid för granskott på Högtorp gård.
– Vi går upp klockan sex och börjar plocka vid sjutiden fram till lunch. På eftermiddagen sköljer vi och fryser ner fram tills middagsdags. Om det behövs tar vi ytterligare ett varv på kvällen, berättar Lena.
Utvecklade sitt skogsföretag
Vi sitter ner i skuggan under plommonträden och äter rulltårta med spansk körvel och dricker rosensaft med en touch av citron.
I tolv år har makarna ägt gården, men först för sex år sedan började de utveckla sitt skogsföretag på allvar.
Att avverka på den 73 hektar stora fastigheten på konventionellt sätt gav för lite pengar. I stället ville de se hur långt de kunde använda det som växer.
Mathantverk till finkrogar
Olas skogskunskaper mixades med Lenas kemi- och smakkunskaper. Växter som älgört, maskrosor, rönnbär, gatkamomill och träd som björk och gran blev basen i deras matmission.
Idag säljer de färska växter, oljor och sirap, syrade och picklade tillbehör och även en angostura bitter att används i drinkar. Produkterna säljs till flera av Stockholms finrestauranger.
– Många förknippar vilda växter med överlevnadskurser. Men rätt hanterade tillför de smaker till det svenska köket som du inte kan hitta någon annanstans, menar Lena.
Har grankottsodling
Och skogen har fått stå kvar istället för att huggas ner. Och satsat på ovanliga grepp, som ens slags granskottsodling.
– Vi har gjort öppningar i granskogen där ljuset kommer åt även de nedersta grenpartierna så att vi kan ta granskott i plockhöjd istället för att de bara växer i toppen och är omöjliga att nå, berättar Ola.
Han tycker att det råder en alldeles för konservativ syn på ämnet skogsvård i Sverige. Det finns så mycket man kan göra med skogen förutom det klassiska hyggesbruket.
– Många säljer av skogen för avverkning, ofta till små summor, med decennier av återställningskostnader som följd. Men skogar har så mycket större förädlingsvärden. Som enskild skogsägare gäller det att tänka utanför hyggesboxen, säger Ola.
Trivs på landsbygden
Makarna trivs med tillvaron. Ingen av dem verkar längta tillbaka till livet med fasta tider, möten eller Excelark.
– Det är fantastiskt att kunna leva så här, av det som växer och verkligen kunna få följa årstiderna, avslutar Lena.
Läs också: 20 minuter i skogen sänker din stressnivå
5 tips till skogsägaren som vill tänka nytt:
1. Inventera skogen!
Vilka värden är unika? Finns en å eller sjöar, ja då kanske det är fiske och boende som är säljbart. Är det vackra, tysta skogar, kanske det går att sälja ”skogsbad” för stressade storstadsbor.
2. Tänk tjänster!
Vad kan generera intäkt och vilka är i så fall kunderna?
3. Bilda nätverk!
Inspiration kan komma utifrån och det är viktigt att bolla med någon. Kanske kan man hjälpa varandra?
4. Starta stegvis!
Du behöver inte investera massor på en gång. Prova dig fram med små medel och se vad som funkar och vad som inte gör det, så drar du inte på dig stora lånekostnader.
5. Gå på lust och intresse!
Vad är du själv nyfiken på? Att starta nytt innebär mycket jobb så det är viktigt att du själv gillar det du gör.
Läs också: Gör din egen granskottssirap
Lena Engelmark Embertsén och Ola Engelmark
Ålder: 61 och 62 år.
Aktuella med: Lena med sina produkter från naturen, som används av bland andra Svenska kocklandslaget. Ola med boken En skog av möjligheter (Carlsson förlag).
Bor: På Högtorp gård utanför samhället Mellösa i Sörmland.
Gör: Lena är kemiingenjör och Ola är skogsekolog och författare.
Drömmer om: ”Att kunna lämna efter sig en ännu vackrare mark med ännu högre biologisk mångfald.”
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.