Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 juni

Lena och Ola på Högtorp gård lever av mathantverk från skogen

Mellösa

Lena och Ola är kemiingenjören och skogsekologen som köpte en skogsgård i Mellösa. Där hittade de ”hyggesfria” sätt att få lönsamhet – som unika skogssmaker som finkrogarna gärna vill ha.

 Kemiingenjören Lena Engelmark Embertsén och skogsekologen Ola Engemark har hitta nya sätt att leva av sin skog.
Kemiingenjören Lena Engelmark Embertsén och skogsekologen Ola Engemark har hitta nya sätt att leva av sin skog. FOTO: Nicolas Jändel

Det är lätt att missa Lena Engelmark Embertséns och maken Olas Engemarks gård, Högtorp, i all grönska.

Den ligger i Mellösa, på den sörmländska landsbygden som är försommarfin med blommande syrener, nyutslagna björklöv och gula maskrosor längs vägkanterna.

Späda granskott

 Skogens gröna guld - granskott. Dock ska man aldrig plocka granskott i annans skog utan att fråga markägaren om lov.
Skogens gröna guld - granskott. Dock ska man aldrig plocka granskott i annans skog utan att fråga markägaren om lov. FOTO: Nicolas Jändel

Och så granskott. Små ljusgröna utväxter som de flesta säkert bara går oberörda förbi. Men de är spröda – och både läckra och fulla av nyttigheter.

Lena och Ola har lyckats bra med ambitionen att leva på det som växer i skogen. Så bra att båda är verksamma inom det egna företaget och dessutom nyligen har anställt en person.

Prisvinnande granskottsolja

 Ett urval av Högtorps mathanverk, längst bak står flaskorna med granskottsolja.
Ett urval av Högtorps mathanverk, längst bak står flaskorna med granskottsolja. FOTO: Nicolas Jändel

En av basråvarorna är just granskott från den egna marken. Deras granskottsolja har fått pris i SM i mathantverk.

Just nu är det intensiv skördetid för granskott på Högtorp gård.

– Vi går upp klockan sex och börjar plocka vid sjutiden fram till lunch. På eftermiddagen sköljer vi och fryser ner fram tills middagsdags. Om det behövs tar vi ytterligare ett varv på kvällen, berättar Lena.

Utvecklade sitt skogsföretag

 Båda makarna kan numera leva av sin skogsgård Högtorp, i sörmländska Mellösa.
Båda makarna kan numera leva av sin skogsgård Högtorp, i sörmländska Mellösa. FOTO: Nicolas Jändel

Vi sitter ner i skuggan under plommonträden och äter rulltårta med spansk körvel och dricker rosensaft med en touch av citron.

I tolv år har makarna ägt gården, men först för sex år sedan började de utveckla sitt skogsföretag på allvar.

Att avverka på den 73 hektar stora fastigheten på konventionellt sätt gav för lite pengar. I stället ville de se hur långt de kunde använda det som växer.

Mathantverk till finkrogar

 Två av Lenas storsäljare: Maskrossirap och granbarrssylt.
Två av Lenas storsäljare: Maskrossirap och granbarrssylt. FOTO: Nicolas Jändel

Olas skogskunskaper mixades med Lenas kemi- och smakkunskaper. Växter som älgört, maskrosor, rönnbär, gatkamomill och träd som björk och gran blev basen i deras matmission.

Idag säljer de färska växter, oljor och sirap, syrade och picklade tillbehör och även en angostura bitter att används i drinkar. Produkterna säljs till flera av Stockholms finrestauranger.

– Många förknippar vilda växter med överlevnadskurser. Men rätt hanterade tillför de smaker till det svenska köket som du inte kan hitta någon annanstans, menar Lena.

Har grankottsodling

 Lena vill visa att vilda växter och skogsråvaror som granskott, har ett värde.
Lena vill visa att vilda växter och skogsråvaror som granskott, har ett värde. FOTO: Nicolas Jändel

Och skogen har fått stå kvar istället för att huggas ner. Och satsat på ovanliga grepp, som ens slags granskottsodling.

– Vi har gjort öppningar i granskogen där ljuset kommer åt även de nedersta grenpartierna så att vi kan ta granskott i plockhöjd istället för att de bara växer i toppen och är omöjliga att nå, berättar Ola.

Han tycker att det råder en alldeles för konservativ syn på ämnet skogsvård i Sverige. Det finns så mycket man kan göra med skogen förutom det klassiska hyggesbruket.

 Det lugna livet på den sörmländska landsbygden passar Lena Engelmark Embertsén och Olas Engemark bra.
Det lugna livet på den sörmländska landsbygden passar Lena Engelmark Embertsén och Olas Engemark bra. FOTO: Nicolas Jändel

– Många säljer av skogen för avverkning, ofta till små summor, med decennier av återställningskostnader som följd. Men skogar har så mycket större förädlingsvärden. Som enskild skogsägare gäller det att tänka utanför hyggesboxen, säger Ola.

Trivs på landsbygden

Makarna trivs med tillvaron. Ingen av dem verkar längta tillbaka till livet med fasta tider, möten eller Excelark.

– Det är fantastiskt att kunna leva så här, av det som växer och verkligen kunna få följa årstiderna, avslutar Lena.

Läs också: 20 minuter i skogen sänker din stressnivå

5 tips till skogsägaren som vill tänka nytt:

1. Inventera skogen!

Vilka värden är unika? Finns en å eller sjöar, ja då kanske det är fiske och boende som är säljbart. Är det vackra, tysta skogar, kanske det går att sälja ”skogsbad” för stressade storstadsbor.

2. Tänk tjänster!

Vad kan generera intäkt och vilka är i så fall kunderna?

3. Bilda nätverk!

Inspiration kan komma utifrån och det är viktigt att bolla med någon. Kanske kan man hjälpa varandra?

4. Starta stegvis!

Du behöver inte investera massor på en gång. Prova dig fram med små medel och se vad som funkar och vad som inte gör det, så drar du inte på dig stora lånekostnader.

5. Gå på lust och intresse!

Vad är du själv nyfiken på? Att starta nytt innebär mycket jobb så det är viktigt att du själv gillar det du gör.

Läs också: Gör din egen granskottssirap

Lena Engelmark Embertsén och Ola Engelmark

Ålder: 61 och 62 år.

Aktuella med: Lena med sina produkter från naturen, som används av bland andra Svenska kocklandslaget. Ola med boken En skog av möjligheter (Carlsson förlag).

Bor: På Högtorp gård utanför samhället Mellösa i Sörmland.

Gör: Lena är kemiingenjör och Ola är skogsekolog och författare.

Drömmer om: ”Att kunna lämna efter sig en ännu vackrare mark med ännu högre biologisk mångfald.”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen