Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 augusti 2018

Magiskt trick: Se en läsk bli slush på sekunden

Det är svalkande, kul och en lektion i fysik på en och samma gång. Efter några timmar i frysen blir läsken till sekundsnabb slush.

 Från läsk till slush – ett svalkande experiment som är lika kul att göra som gott att dricka.
Från läsk till slush – ett svalkande experiment som är lika kul att göra som gott att dricka. FOTO: Istock

När flaskan med läsk kommer ut ur frysen ser den helt vanlig ut, ingen is alls. Några sekunder senare fryser den till slush direkt i flaskan.

Tricket handlar om att låta trycket i flaskan hålla kvar vätskan i flytande form fast den egentligen borde ha frusit till is för länge sedan. När flaskan skakas ökar mängden gas i vätskan och sänker fryspunkten en aning för vattnet.

Fryspunkten för en bubblig dryck kan ligga så lågt som 10 minusgrader.

När trycket sedan lättar förvandlar minsta rörelse vätskan till en bubblande frisk sörja av läsk.

Läs också: Så gör du isglass till hästen

Så här går det till:

1. Ta en 5 deciliters läskflaska av plast med korken påskruvad. Skaka den så att kolsyran ökar trycket inne i flaskan. (Obs! Ta inte bort korken och använd aldrig flaskor av glas.)

2. Lägg flaskan i frysen, helst fritt på en egen hylla. Om flaskan ligger på något annan fruset blir den kallare på just den delen och kan börja frysa i förtid. Sedan är det dags att experimentera. Låt flaskan ligga åtminstone 2 timmar, titta sedan till en gång i kvarten. Oftast blir flaskan iskall nog på drygt 3 timmar. Allt beror på hur kall din frys är.

Den ska bli superkall, men inte börja frysa till is. Glöm inte bort flaskan, fryser den helt kan den spricka och gegga ner i frysen.

3. Ta ut flaskan ur frysen väldigt försiktigt. Skaka den inte med korken på, den kan spricka. Öppna och stäng korken snabbt för att släppa ut övertrycket. Skruva på korken igen och vänd flaskan några gånger.

4. Tadaa! Läsken fryser till en bubblig slush som du kan dricka direkt eller trycka ut i ett glas och äta med sked.

Läs också: Läsken du drack som barn – kommer du ihåg?

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen