Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 april 2017

Rent mjöl i påsen? Så blir du av med mjölbaggarna!

Luktar pastan illa? Eller börjar mjölet anta en grå nyans? Det kan vara tecken på att du har påhälsning av mjölbaggar. Här är några tips för att hålla skadedjuren borta.

FOTO: Istock

Mjölbaggar i maten är inte särskilt trevligt, eller helt ovanligt. I Sverige finns flera varianter av ohyran som antingen sprids via nyinköpta varor eller som redan håller till i skafferiet. Oftast hittar man dem i gamla trähus. Fullvuxna mjölbaggar känner man igen genom att de är bruna eller svarta och cirka 4-5 millimeter långa, larverna är däremot svåra att se.

Torra livsmedel som mjöl, pasta, flingor, havregryn, nötter och kryddor är extra utsatta för angrepp. Om mjölet börjar bli grått och mögla eller har en skarp lysolaktig doft kan det vara tecken på att det finns skadedjur i skafferiet.

Så gör du om du har drabbats/i förebyggande syfte:

 • Håll rent i skafferiet. Torka regelbundet och ta bort spill och matrester som gör att mjölbaggarna trivs extra bra och förökar sig.
 • Tänk på att byta och sedan kasta dammsugarpåsen varje gång du har rengjort i skafferiet/köksskåpen. Men kasta inte i soptunnan inomhus eftersom baggarna kan sprida sig därifrån.
 • Har du hyllpapper i skafferiet? Släng!
 • Förvara inte livsmedlen i sina ursprungsförpackningar och förslut dem inte med klämmor. Mjölbaggarna har en tendens att leta sig in ändå. Placera i stället maten i lufttäta kärl av exempelvis glas och metall.
 • Läs på förpackningen hur varan ska förvaras. Många torrvaror ska stå i en torr och kall miljö. Förvarar du maten rätt minskar risken för mjölbaggar, eftersom de trivs bäst i värme.
 • Prova olika husmorsknep. Persilja, vitpeppar och lagerblad sägs hålla mjölbaggar borta, men det är oklart hur pass effektivt det faktiskt är.
 • Om varorna har angripits; släng dem. Om de bara är lätt angripna kan du lägga dem i frysen i några dygn, och sedan använda igen.
 • Tips: Om du inte får bukt med problemet kan du behöva kontakta ett saneringsföretag.

  Källa: Anticimex.com

  Läs mer om

  Populära ämnen på Land.se

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen