Så fungerar Reko-ringar för närodlad mat – och här finns de
Allt fler vill köpa lokalt producerade råvaror. Det gör att Reko-ringar är ett fenomen som växer i hela landet. Vinnarna av Hela Sveriges Land-stipendium 2018 förklarar hur det går till att handla Reko.
Zooma på kartan för att hitta en Reko-ring i din närhet. Klicka sen på pluppen för att se länken till Reko-ringens Facebook-grupp. Kartan kommer från bloggen Reko-ringar i Sverige (obs: extern länk).
Handla direkt av bonden
Bland alla landsbygdshjältar som nominerades till Hela Sveriges Stora Land-stipendium blev Victoria Svensson och Annika Gustafsson vinnarna. De prisas för sitt ideella arbete med att göra närodlad mat mer lättillgänglig för konsumenter genom så kallade Reko-ringar.
Förkortningen Reko står för rejäl konsumtion. Tanken är att på ett enkelt sätt koppla ihop producenter och konsumenter av mat. Ett syfte är att ta bort så många mellanhänder som möjligt, så att bonden kan ha kontakt direkt med den som vill köpa.
Läs också: Handla direkt av bonden – finska trenden tar Sverige med storm
Vad är en Reko-ring egentligen?
– Reko-Ringar är Facebookgrupper, där producenter med lokalt producerade livsmedel lägger upp annonser och konsumenter kan beställa varor. Sedan möts de på en förutbestämd dag och plats, vanligtvis varannan vecka, och gör upp affären.
Vilka är fördelarna med så kallad ”relationsmat”?
– De största fördelarna, som vi ser det, är att vi slipper mellanhänder och den som är producent får en mer rättvis betalning för sitt arbete. Genom att alla varor i Reko ska vara förbeställda, så vet också producenten vad som ska produceras och det leder till minskat matsvinn. Ännu en fördel med relationsmat är just relationerna med bonden. Eftersom man vet vem som har producerat produkterna känner man en större respekt för livsmedlen och vill inte att varorna ska förfaras.
Läs också: De är vinnare av hela Sveriges Land-stipendium 2018
Hur kom det sig att ni började arbeta med Reko-ringar?
– Vi har båda varit intresserade av mat och matfrågor, men med lite olika inriktning. Annika har drivit skolmatsfågor i flera år, och ifrågasatt importerad mat och frukt och lättprodukter till våra barn i skolan.
Victoria är uppväxt i restaurangfamilj och har alltid varit matintresserad, men även intresserad av småskalig grönsaksodling. Tillsammans har vi också ett starkt miljöintresse och tror att den småskaliga produktionen är en betydelsefull lösning på både människors sysselsättning, Sveriges självförsörjningsgrad och klimatfrågan.
Kan vem som helst gå med i en Reko-ring?
– Ja, vem som helst är välkommen att gå med i en Reko-ring som konsument. Som producent är det lite olika riktlinjer i de olika Reko-ringarna, så det får man kontrollera med respektive ring.
Vad är skillnaden mot en traditionell gårdsbutik?
– I en Reko-ring vet producenten vad som till exempel ska skördas och behöver inte lägga fram massor med varor för att det ska se ”trevligt” ut i butiken. Och medan en gårdsbutik kanske håller öppet hela dagarna pågår en Reko-utlämning under cirka en timma.
Men vi tro att både Reko, gårdsbutiker och traditionella marknader behövs och kompletterar varandra.
Hur många Reko-ringar finns det i Sverige i dag?
– I dagsläget finns cirka 70 Reko-ringar – och de ökar för varje månad.
Läs också: Torkan 2018: Hundratals ton svenskt nötkött reas ut
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.