Så långt reser maten du äter
Nästan 1 000 mil.
Det är avståndet som avokadon har rest innan den hamnar i din mun.
Och den är inte ensam. Många matvaror som vi svenskar konsumerar färdas ett halvt jordklot.
Din mat kommer någonstans ifrån. Innan den landar på din tallrik har den transporterats. Ofta långt. I många fall riktigt långt.
I dag kommer ungefär hälften av det vi lägger på tallriken från andra länder. Det vi importerar allra mest är fisk, frukt och grönsaker. Ofta handlar det om produkter som inte kan växa i Sverige, som de drygt 16 kilo bananer som äts per person och år, enligt tidnigen Må bra. Bananerna importeras från framför allt Sydamerika.
En del kan vi odla själva
Men vi fraktar också hit mycket som vi skulle kunna odla själva. Till exempel importerar vi varje år 12 kilo äpplen och päron per person, huvudsakligen från Italien och Nederländerna, enligt Naturskyddsföreningen.
Många frukter och grönsaker, med kort hållbarhet, fraktas med flyg eller i kylda transporter. Det ger hög klimatpåverkan och det är smartare att i stället välja frukt och grönt som producerats nära eller fraktats med båt, uppmanar Naturskyddsföreningen.
Läs också: Rädda klimatet! Här är grönsakerna som du ska sluta köpa nu
Så långt har maten rest:
Avokado
Vi svenskar verkar inte kunna få nog av avokado. Sverige är världstrea i avokadokonsumtion per capita, enligt SvD. Avokadon färdas långväga, då större delen av den avokado vi äter kommer från Mexiko, då främst delstaten Chiapas i södra Mexiko. Avokadon är dessutom extremt törstig. Det går åt 280 liter vatten för att odla 0,5 kilo avokado, skriver KIT.
Avstånd: 950 mil.
Bananer
Sverige är det land som konsumerar mest bananer per person av alla länder där bananer inte odlas, cirka 17 kilo per person om året. Vanliga exportländer för bananer i de svenska butikerna är Ecuador och Costa Rica.
Avstånd: 1050 mil (Ecuador), 970 mil (Costa Rica). Läs också: Minska ditt klimatavtryck – börja redan i dag
Jordnötter
I mat, som snacks eller i bakverk: jordnöten är ständigt populär på våra breddgrader. Kina (främst i provinserna Jiangsu, Shandong, Guangdong och Henan) är världens största producent med Indien (Gujarat, Tamil Nadu, Orissa, Karnataka och Maharashtra) på andra plats. Jordnötter från Argentina är vanligt förekommande i svenska butiker.
Avstånd: 750 mil (Kina), 600 mil (Indien), 1250 mil (Argentina).
Cashewnötter
Vid millennieskiftet importerades 65 ton cashewnötter till Sverige per år. Sedan dess har importen ökat nära 60 gånger, enligt Testfakta. Cashewnöten används både som tilltugg och som ingrediens i matlagning. Nigeria och Vietnam är världens främsta producent av cashewnötter. I Nigeria odlas de främst i området Kaduna och i Vietnam kommer de från Binh Phuoc-provinsen.
Avstånd: 880 mil (Vietnam) eller 770 mil (Nigeria). Läs också: Ät svenskt! Bondens andel av din matpeng minskar
Mandel
Kakor, tårtor, på bullar och i glöggen: Svenskar är storkonsumenter av mandel. Nästan 80 procent av världens sötmandel exporteras från Kalifornien, då främst från distriktet Central Valley. Något närmare ligger spanska Mallorca, som är en stor mandelproducent.
Avstånd: 300 mil (Mallorca), 860 mil (Kalifornien).
Mango
En av svenskarnas favoritfrukter. Visst går det att hemodla mango för den fiffige. Men den förkrossande majoriteten av mangon som förtärs i Sverige kommer långväga ifrån. Indien (med Uttar Pradesh som främsta region) är största producenten. Även Kina och Thailand är stora spelare i mangobranschen. Den mango som återfinns i den största svenska livsmedelskedjans fruktdisk kommer ofta från Peru och Burkina Faso.
Avstånd: 1100 mil (Peru), 725 mil (Burkina Faso), 590 mil (Indien). Läs också: Här är de svenska alternativen till parmaskinka
Vattenmelon
På stranden, i picknickkorgen eller på buffébordet: Vattenmelonen är en evig favorit hos svenskarna under (främst) sommarhalvåret.
Kina producerar 68 procent av världens vattenmelon och Spanien är Europas främsta producent av vattenmelon, då främst i trakterna av Murcia. En stor andel av den vattenmelon som säljs i svenska butiker kommer dock från Brasilien.
Avstånd: 640 mil (Kina), 1090 mil (Brasilien), 335 mil (Spanien).
Dadlar
En riktig trendfrukt de senaste åren. Otaliga är paleo- och raw food-recepten där dadlar är flitigt förekommande. Dadlar har ett högt innehåll av kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber. Nordafrika och mellanöstern är storproducenter. Dadlar från Iran och Algeriet är vanliga i svenska butikshyllor.
Avstånd: 530 mil (Iran), 460 mil (Algeriet). Läs också: 6 vegetariska råvaror som stöttar svenska bönder
Gojibär
Kinesiskt odlade gojibär används inom traditionell kinesisk läkekonst och i dag är regionen Ningxia den största producenten av frukten. När gojibäret dök upp i hälsokostaffären var det en ”hälsobomb” och ett ”superbär”, lika nyttigt som dyrt. Förmodligen hade priset gått ner en aning om det saluförts under sitt svenska namn bocktörne. Ännu billigare hade det blivit om alla förstått att bocktörnet går att odla här och är så tåligt att de klarar ner till 20 minusgrader. Majoriteten av de trendbär som säljs (dyrt) i Sverige är importerade från Kina. Trots att det går utmärkt att odla dem i Sverige.
Avstånd: 630 mil (Kina).
Citrongräs
Svenskar + Thailand = sant. Trots svenska folkets resor till Thailand mattats av något på senare år så åker fortfarande runt 350 000 svenskar till landet i Sydostasien – varje år, enligt Aftonbladet. Vi förälskar oss i det thailändska köket och när vi kommer hem vill vi laga maten själva. Där kommer ingredienser som citrongräs in. Citrongräs har en stark och frisk citronsmak. Den förekommer flitigt i de asiatiska köken och odlas i hela Sydostasien, bland annat i Thailand, Laos och Kambodja.
Avstånd: 830 mil (Thailand).
Så gjorde vi:
Land valde ut produkterna i artikeln och kollade varifrån de kommer på några av de stora svenska livsmedelskedjornas hemsidor. Vi använde bland annat Coops, Icas, Hemköps och Mathems sajter. I de fall företaget inte skrivit ut ursprunget på sajten valde vi motsvarande produkt hos en annan kedja.
Vi undersökte sedan vilka länder som producerar mest av just den varan, och jämförde sedan.
Därefter kollade vi var i landet som livsmedlet produceras för att få en så exakt avståndsangivelse som möjligt.
Avståndsmätningen, som anger resväg fågelvägen, gjordes med Google Maps.
På det här viset kan du själv kolla hur långt din favoritvara har fraktats.
Läs också: Härifrån kommer köttet i Ikeas ”svenska” köttbullar
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.