Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 februari

Tina kött – så gör du

Att tina är väl ingen konst, tänker du. Men det är det faktiskt. Speciellt när det kommer till kött. Undvik de här vanliga misstagen.

 Tina inte köttet i rumstemperatur. Det kan förstöra köttet.
Tina inte köttet i rumstemperatur. Det kan förstöra köttet. FOTO: Istock

Att lägga i frysen är ett utmärkt sätt att förvara och ta till vara mat som ska ätas vid ett senare tillfälle.

Men det gäller att göra rätt när maten ska tinas. Speciellt när det gäller känsliga livsmedel som kött och köttfärs.

Här är 5 viktiga saker att tänka på för att köttet både ska hålla sig fräscht och smaka gott.

Läs också: Lammfärsbiffar – recept

Tina aldrig kött i kylen

En vanlig missuppfattning är att kött eller köttfärs ska tinas långsamt i kylen. Glöm det! När du tinar köttet långsamt bildas nämligen stora iskristaller som trasar sönder cellväggarna i köttet. Köttet kan då bli torrt och tråkigt.

Tina i stället ditt kött i en stor skål med kallt vatten, rekommenderar branschorganisationen Svenskt Kött. Då blir köttet saftigare och godare. Dessutom hämmas tillväxten av bakterier när du tinar i kallt vatten.

Tina aldrig kött i varmt vatten

Det är en mycket dålig idé att tina kött i varmt vatten. Den gosiga värmen är rena paradiset för bakterier som frodas och växer till sig i rask takt.

Rådet samma som ovan: Tina alltid kött i kallt vatten.

Tina aldrig kött i rumstemperatur

Bakterier förökar sig snabbt när köttets yta blir rumstempererad. Det gäller både förruttnelsebakterier och bakterier som kan framkalla sjukdomar. Att låta köttet ligga framme och tina på köksbänken är alltså inte att rekommendera. Kallt vatten är det som gäller för att tina köttet riskfritt.

Tina inte under rinnande vatten

Att tina kött under rinnande vatten är ett dåligt miljöval och är därför inte att rekommendera. Bästa sättet att tina fryst kött eller köttfärs är enligt branschorganisationen Svenskt Kött att lägga köttet, med förpackning och allt, i diskhon eller i en stor skål med kallt vatten.

Undvik att frysa kött som tinat

Det finns två anledningar till att du bör undvika att frysa in kött flera gånger:

• Risk för att bakterier växer till sig.

• Köttet får sämre konsistens för varje gång det fryses. Iskristallerna trasar sönder cellväggarna i köttet.

Livsmedelsverkets rekommendation för kött som delvis har tinat vid exempelvis ett strömavbrott är följande: Kött, fisk eller kyckling som utsatts för temperaturer över 8 grader under mer än ett par timmar kan börja lukta och smaka illa. Då är det bara att slänga köttet.

Tvätta händerna

Som vanligt är hygien A och O när du hanterar mat. Så tvätta alltid händerna noga innan du sätter i gång i köket. Diska även skärbrädor, knivar och andra redskap noga.

Så länge håller köttet i din frys

Lagringstid i frys vid -18 grader för olika köttslag:

Griskött: Feta delar – 3 månader, magra delar – 6 månader

Nötkött: 8-12 månader

Lammkött: 6-12 månader beroende på fetthalt

Innanmat: 3 månader

Charkuterier: 1-2 månader

Källor: Svensk kött, Livsmedelsverket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen