Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 juni 2019

Vilka snabbmatsrestauranger har svenskt kött?

Trodde du att köttet i din hamburgare var svenskt? Då trodde du fel! Bara en av de fyra största hamburgerjättarna erbjuder 100 procent svenskt kött.

 Hur mycket av köttet, brödet och grönsakerna i hamburgaren du äter kommer egentligen från Sverige?
Hur mycket av köttet, brödet och grönsakerna i hamburgaren du äter kommer egentligen från Sverige? FOTO: Istock

Om man föredrar svenskproducerat kött, så är det intressant att veta varifrån råvarorna kommer innan man sätter tänderna i en saftig hamburgare. Land har kollat upp de fyra största hamburgerkedjorna – och resultatet är ganska nedslående.

Bara en enda erbjuder 100 procent svenskt kött i sina burgare: Helsvenska Max. Den norrländska kedjan Max har erbjudit svenskt nötkött, kyckling och bacon sedan starten för 50 år sedan.

Restaurangerna som importerar

I McDonald’s burgare kommer mindre än hälften av köttet från svenska djur. 55 procent är polskt.

Klassiska Sibylla då? Lite över hälften av köttet är svenskt, resten kommer från andra EU-länder. Andelen beror på kvalitet och tillgång, enligt företaget.

”Det finns trygga och ansvarstagande bönder även utanför Sverige. Sibylla kompromissar aldrig med smaken och produktkvaliteten”, skriver Sibyllas VD Joakim Carlsson i ett mejl.

Läs också: Så förklarar snabbmatskedjorna sina val av råvaror

Inget svenskt kött

Sämst är Burger King – de har inte något svenskt kött alls.

– Vi är ett internationellt företag och handlar i dagsläget våra råvaror tillsammans med Burger King i övriga Europa. Det gör oss till en stor köpare och därmed också en kraftfull kravställare. För oss och för kvaliteten på vår mat är detta för tillfället den bästa lösningen, har Iwo Zakowski, VD för Burger King Sverige, tidigare sagt till Land.

Läs också: Härifrån kommer råvarorna i våra svenska färdigrätter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen