Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 augusti

Vispa perfekt grädde!

Hur vispar man egentligen grädde så att man får den där perfekta, fluffiga konsistensen? Här är 4 smarta råd!

 Det finns bra knep för att vispa grädden till rätta fluffet.
Det finns bra knep för att vispa grädden till rätta fluffet. FOTO: Istock

Nej, den ska inte vara för rinnig eller hårdna till smör, utan bli ett fluffigt täcke – på en jordgubbstårta till exempel!

Numera tycks kunskapen om hur man får till en perfekt vispgrädde ha minskat bland svenskarna.

I alla fall om man får tro Arla som därför skrivit en hel liten manual och gjort en film om gräddvispning på sin hemsida.

Läs också: Därför ska du välja riktig vispgrädde till matlagning

 Vispgrädde med rätta fluffet gör jordgubbstårtan fin.
Vispgrädde med rätta fluffet gör jordgubbstårtan fin. FOTO: iStock

4 tips för en perfekt och fluffig vispgrädde

1. Välj fet grädde!

Grädde med hög fetthalt, 40 procent, är lättast att vispa. Grädde med lägre fetthalt tar längre tid.

2. Kyl ned grädden!

Rumsvarm vispgrädde är svårare att vispa och blir lättare till smör – orsaken är att värme gör grädden instabil. Så ha kylväska och klampar när du handlar under sommaren. Inför vispningen: Kyl grädden till 5 grader, gärna 12 timmar i förväg. Även bunken som du ska vispa i kan kylas.

 När det går lätt att gör toppar av grädden är den färdig.
När det går lätt att gör toppar av grädden är den färdig. FOTO: Istock

3. Vispa rätt

Vispa grädden långsamt med lätt lutad bunke för att luft ska komma in. Detta för att grädden ska få rätt fluffighet.

4. Gör ”topptestet”

När det går lätt att bilda toppar av grädden med vispen är grädden klar och du har rätt luftighet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen