19-årige Emil köpte egen hjullastare till studenten
19-årige Emil Öberg har förverkligat sin barndomsdröm - en egen entreprenadfirma. Och hans gula hjullastare har gått varm denna extremt snörika vinter!
Inte på 30 år har det fallits sådana mängder snö i Jämtland. Det har hänt att Emil Öberg inte har kommit ut för all snö.
Han har fått åla sig ut fönstervägen och skotta sig fram innan han har kunnat hoppa in i sin Volvo L70F för att röja vägarna i Åkersjön och Vallrun.
Lever på snöröjning
Tjugo timmars arbetsdag har han också fått vänja sig vid att ha emellanåt.
– Här har snöat nästan varje dag och har det inte snöat har det blåst. Men det är ju det jag ska leva på, säger Emil.
Den dag Land kommer på besök ligger dimman som ett lock över Åkersjön och döljer skoterspåren på isen. Uppe på branterna runt sjön skiner solen skarpt på snötyngda granar och rimfrostbeklädda björkar.
Sparade ihop flera hundra tusen
Och på den knallgula hjullastare, som kommer dundrande på vägen mellan Åkersjön och Vallrun mellan halvmeter höga snövallar.
Vid Åkersjöns Snöskoterklubbs garage saktar föraren in och hoppar ut.
– I mitten av maj var affären klar. Då hade jag sparat ihop flera hundra tusen till kontantinsatsen och kunde ta över efter Sven-Olof Råberg, som fyllt 70 och skulle flytta till Spanien, berättar Emil.
Läs också: Nisse har en unik samling lingrävare!
Företagare lagom till studenten
Så när Emil tog studenten på fordons- och transportprogrammet på Jämtlands Gymnasium i Östersund han redan entreprenadföretagare.
– Den 10:e tog jag en lastbil upp hit och hämtade hjullastaren för att använda på jordbruket på Frösön, där jag brukar jobba på sommarhalvåret, berättar han.
Startade Öbergsgruppen
Den dröm Emil förverkligade genom att starta Öberggruppen och köpa Sven-Olofs hjullastare har han levt med länge, ända sedan barnsben.
Hans pappa Håkan kommer från Jämtland men mamma Pernilla är halländska och när barnen var små bodde familjen i Falkenberg, på expansiva Västkusten.
Längtade alltid till Vallrun
Varje påsk bilade de dock de hundra milen till farmors och farfars fritidshus i Vallrun, i Krokoms kommun.
– Jag tror att Emil bestämde sig för att det var här han hörde hemma redan när han var åtta månader. Han längtade alltid hit. När Emil skulle fylla elva bestämde vi oss för att flytta upp, säger mamma Pernilla.
Lekte åkeri som barn
Hon minns att många förfasade sig över beslutet. Skulle de beröva barnen alla framtidsmöjligheter?
Men Emil, som länge drivit ”Vallruns Åkeri” i fantasin med sina leksaksfordon, hade redan framtiden utstakad. Steg för steg har han arbetat sig mot målet.
– Mellan åttan och nian drev jag ett projekt som sommarlovsentreprenör. Jag kallade det Emils byservice och for runt och klippte gräs på byn, berättar Emil.
Gick fordonsprogrammet
Att välja fordons- och transportprogrammet på gymnasiet var självklart, inriktningen till lastbilschaufför.
Han hyrde en liten lägenhet på Frösön, mittemellan skolan och mjölkgården där han jobbade varje ledig stund vår, sommar och höst.
Han körde gräs, plöjde och jobbade i ladugården, allt möjligt i fyra års tid hittills.
Läs också: Här är det traktorerna som för samman byn
Träffade Sven-Olof i skoterspåret
På vintrarna har han pistat och kört hjullastare åt Sven-Olof
– Det började med att jag träffade på honom en dag när han var ute och körde upp skoterspår. Jag åkte med hela dagen och på slutet undrade Sven-Olof om jag inte ville prova att köra. Det gick jättebra och var riktigt roligt, fortsätter han.
Inga stödformer för unga i glesbygd
Redan det första året på gymnasiet började Emil undersöka vilka stödformer som fanns om han, som ungdom i glesbygd, ville starta ett eget företag.
Det visade sig att det som fanns var – ingenting.
Istället sparade Emil varenda krona han tjänade på sina extrajobb. Hans pappa jobbade också extra med husmålning och satte in de pengarna på Emils konto.
Emil sparade ihop kapital
Efter två år hade de byggt så mycket kapital att det var lönt för Emil att gå till banken och ansöka om ett lån. Det gick vägen!
En förutsättning för starten var också att Emil fick ett bra plogområde med avtal med flera väg- och stugföreningar i Åkersjön och Vallrun. Snöröjning på runt 250 stugtomter ingår.
Läs också: Här finns flest Epa-traktorer i landet
Ovanliga uppdrag
Sommartid är jobbmöjligheterna i området mer begränsade. Emil får ta de mest skiftande uppdrag men det har han inget emot.
– Hur många har fått ett samtal på kvällen och frågan om de kan ta en lastbil och vagn och fara upp på fjället och hämta 250 renar – för att köra 30 mil nästa dag? säger han och skrattar.
Trivs i hjullastarhytten
Frågan är dock om det inte är i hjullastarhytten han trivs bäst. Där finns allt han behöver, från matlådevärmare till kontakt med bästa kompisarna.
– Jag har hittat några andra killar med liknande jobb och intressen, som också har startat eget. Vi kopplar upp oss i konferenssamtal och pratar i telefon hela dagarna, berättar han.
Varmt i förarhytten
Dessutom är det varmt och gott i hjullastaren. Emil håller en temperatur på minst 26 grader.
– Man ska inte frysa, säger han, klänger uppför stegen och hoppar in i hytten.
Utomhus har det krupit ner mot minus tjugo. Det väntas mera snö.
Läs också: Familjen Fjällborg sköter byns alla transporter
Så fixade Emil företaget
Företagsform: Aktiebolag.
Inriktning: Entreprenad och bemanning inom hjullastare, lastbil och lantbruk samt vinterväghållning och fastighetsunderhåll.
Finansieringen: Lån och eget hopsparat kapital.
Marknadsföringen: Sprida ryktet, sätta upp reklam på byn, hemsida och Facebook.
Gillar att fiska
Namn: Emil Öberg.
Aktuell: Nyföretagare i glesbygd.
Bor: I en ombyggd ladugård i Vallrun, i Krokoms kommun.
Ålder: 19 år.
Familj: Mamma Pernilla, 49 år, pappa Håkan, 49 år, och lillasyster Emma, 18 år.
Yrke: Maskinförare och entreprenör.
Intressen: Köra skoter på vintern, fiska om somrarna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.