Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 9 november 2017

5 svenska bilmärken du (troligen) inte känner till

Det finns fler svenska bilmärken än Volvo och Saab! Kolla listan!

Sverige har verkligen haft många bilintresserade uppfinnare. Den svenska bilhistorien består av fler märken än man tror.

Först – här är våra två mest kända svenska bilmärken

Volvo

 Skåpbilen med bra lastutrymme, Volvo Duett, 1953-1969. Denna ägdes av Stockholms spårvägar.
Skåpbilen med bra lastutrymme, Volvo Duett, 1953-1969. Denna ägdes av Stockholms spårvägar. FOTO: Tage Olsin

Det mest kända svenska bilmärket. Startade 1926 som ett dotterbolag till SKF och året efter rullade den första serietillverkade bilen ut från fabriken. Efter andra världskriget tog produktionen fart rejält med en topp på 1980-talet. 1999 såldes Volvo Personvagnar till Ford och sedan 2010 ägs märket av kinesiska Geely. Volvo är fortfarande det mest sålda bilmärket i Sverige, främst modellen XC90 år 2017.

SAAB

 Saab Sonett är sportbilen som presenterades 1956 och sedan utvecklades i olika versioner.
Saab Sonett är sportbilen som presenterades 1956 och sedan utvecklades i olika versioner. FOTO: Wikimedia Commons

Det näst mest kända svenska bilmärket. Började som flygplanstillverkare 1937 och den första bilen började säljas 1949. I slutet av 1980-talet fick företagets biltillverkningsdel få problem och ombildades till ett eget bolag. Detta blev helägt av General Motors år 2000, såldes till Spyker 2010, gick i konkurs 2011 och ägs sedan 2012 av kinesiska NEVS som tillverkar elbilar.

Läs också: Nostalgifrossa: 7 klassiska bilmodeller vi minns

Men visste du att även dessa är från Sverige?

Koenigsegg

 447 kilometer i timmen kan denna ultrsnabba modell av Koeniggsegg, Agera RS, komma upp i.
447 kilometer i timmen kan denna ultrsnabba modell av Koeniggsegg, Agera RS, komma upp i. FOTO: Foto Pixabay

Ett delvis känt bilmärke, döpt efter grundaren Johan von Koenigsegg. Bolagets mål vid starten 1994 att skapa världens snabbaste serietillverkade bil. Det målet klarades 2005, då bilen nådde 388 kilometer i timmen. 2009 var företaget även nära att köpa upp SAAB, men drog sig till slut ur affären. Nyligen slog modellen Agera RS nytt fartrekord på 477 kilometer i timmen.

Åtvidabergsbilen

 Fortfarande i körbart skick tas Åtvidabergsbilen ut på en rundtur varje år
Fortfarande i körbart skick tas Åtvidabergsbilen ut på en rundtur varje år

Inte många känner till Åtvidabergsbilen eller motorvagn som den egentligenheter. Den kan beskådas i ÅSSA-museet i Åtvidaberg, Bilen byggdes i 15 exemplar under åren 1911-12, har hel- och halvfart plus back och kan teoretiskt komma upp i 45 kilometer i timmen.

Läs också: Kolla in samlingen – ett gäng fantastiska retromopeder

Hult Healey

 Hult Healy är en svensk byggsatsbil, baserad på det brittiska märket Austin-Healey men med motor, växellåda och hjulupphängning från en 1972 års Volvo 142.
Hult Healy är en svensk byggsatsbil, baserad på det brittiska märket Austin-Healey men med motor, växellåda och hjulupphängning från en 1972 års Volvo 142.

Också ganska okänd är denna svenska byggsatsbil, baserad på det brittiska märket Austin-Healey men med motor, växellåda och hjulupphängning från en 1972 års Volvo 142. Märket registrerades sensommaren 1984 och fram till 1990 hade det sålts 35 byggsatser och fyra färdiga bilar. 1987 konstruerades en uppdaterad version med mer racedesign, men endast tre exemplar av denna modell såldes.

Allvelo

 Kvinnan sitter i en Allvelo, den andra registrerade bilen i Kronobergs län, år 1907. Ägare var apotekare Axel Hjelm. Numera finns bilen på Ivars Bilmuseum i Hoting.
Kvinnan sitter i en Allvelo, den andra registrerade bilen i Kronobergs län, år 1907. Ägare var apotekare Axel Hjelm. Numera finns bilen på Ivars Bilmuseum i Hoting. FOTO: Automobilhistoriska klubben

En riktigt doldismärke, Företaget grundades i Landskrona av tävlingscyklisten Fritiof Karlström, ursprungligen som cykeltillverkare. Men mellan 1903 och 1907 monterade företaget även ihop bilar av delar de köpt av en biltillverkare i USA och sedan sålde under eget namn. 1907 tog företaget även fram en egen prototyp för en bil, men denna kom aldrig i produktion.

Cederholm

 Cederholmaren byggdes på 1890-talet och räknas som Sveriges äldsta existerande bil.
Cederholmaren byggdes på 1890-talet och räknas som Sveriges äldsta existerande bil. FOTO: Wikimedia commons

Ett enda exemplar finns kvar av den äldsta svensktillverkade bilen. Den finns att beskåda på Ystads Militärmuseum och går under namnet ”Cederholmaren”. Bilen byggdes av bröderna Anders och Jöns Cederholm som tillverkade två ångbilar under åren 1892-94. Den första kraschade mot en mur, men ”Cederholmaren” är ännu i körbart skick.

Läs också: 25-årige Martin: Så byggde jag och pappa om skrotbilen till elbil!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen