Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 7 januari 2019

Allt du behöver veta inför skoterturen

En gnistrande vinterdag på snön med motorn surrande under dig. Att åka snöskoter är verkligen en underbar frihetskänsla. Men med frihet kommer ansvar. Här är reglerna du måste ha koll på innan du ger dig ut.

 Att vara väl förberedd innan avresan är väldigt viktigt för en skoteråkare. Det finns en rad saker du behöver ha koll på för att få en trygg, säker och laglig skotertur.
Att vara väl förberedd innan avresan är väldigt viktigt för en skoteråkare. Det finns en rad saker du behöver ha koll på för att få en trygg, säker och laglig skotertur. FOTO: iStock

Snöskotern är ett populärt fordon – och det är lätt att förstå varför. Skotern ger tillgång till platser som inte så enkelt nås med skidor eller till fots. Samtidigt kan skotern vara ett störningsmoment för andra.

Att vara väl förberedd innan avresan är väldigt viktigt för en skoteråkare. Det finns en rad saker du behöver ha koll på för att få en trygg, säker och laglig skotertur.

Här är 14 saker du ska tänka på när du ger dig ut

Håll koll på hastigheten

Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 kilometer i timmen. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.

Kör nykter

Samma gräns (0,2 promille) som för bilkörning gäller.

Meddela beräknad färdväg och ankomst

Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om du inte skulle återvända som planerat.

Håll koll på vädret

Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade vädervarningar.

Undvik platser med risk för svag is på sjöar och vattendrag

Exempelvis vid uddar samt in- och utlopp. Observera att du alltid kör över is på egen risk, och att skoterleden inte går över isen. På isen kan det möjligen vara ruskat, men det är ingen garanti för att isen håller.

Undvik lavinfarliga platser

Exempelvis under brantare sluttningar, hängdrivor och lä-sidor.

Klä dig bra

Ha alltid hjälm och varma kläder. Tänk på kyleffekten.

Ta med personlig säkerhetsutrustning för dig och din skoter

Ha med extra variatorrem, verktyg, reservbränsle, spade, lavinsond, sändare och vindsäck.

Ta med telefon eller annan sambandsutrustning.

Tänk dock på att det finns risk att du inte har täckning överallt.

Glöm inte isutrustning

Om du ska köra på isbelagt vatten se alltid till att ta med isdubbar och gärna flytoverall – och kör aldrig över is med passagerare under stängt pulka-kapell.

Håll koll på var du är

Ta med – och använd – karta och kompass eller GPS.

Åk inte ensam

Följ skoterleder

På skoterlederna kör du säkrast och stör minst.

Kör inte på allmän väg

Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg, utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Där du måste köra snöskoter på väg är högsta tillåtna hastighet 20 kilometer timmen. Tänk på att även på enskilda vägar kan snöskoterkörning vara förbjuden. Vägens ägare avgör om trafik med motordrivna fordon är tillåten. Förbud ska skyltas med vägmärke eller ”på annat tydligt sätt” (exempelvis med en bom över vägen eller en hemmagjord skylt).

Kan skada åkermark

Åkningen må vara härlig, men glöm inte effekten den kan få på marken.

LRF har, på uppdrag av Nationella Snöskoterrådet, släppt en film om skador på åkermark, planteringar med mera. Tanken är att filmen ska visas vid snöskoterutbildningarna och som en naturlig del ingå utbildningsmaterialet.

Filmen heter ”Under snön” och det är just precis det som finns under snön som Ida Nyberg, LRF Västernorrlands äganderättsexpert, talade om i Ånge nyligen. Vita vidder kan verka lockande för skoteråkare men under snön finns grödor eller skogsplantor som tar skada av att snön packas till is av skoteråkandet.

– Jag är övertygad om att det finns en utbredd okunskap om detta. Skoterlärarna har därför en väldigt viktig roll när de utbildar framtida skoterförare, säger Ida Nyberg.

Läs också: Besikta bilen – 7 vanliga anmärkningar

Källa: Nationella snöskoterrådet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen